szkodliwe substancje

    W 2023 roku ze sklepowych półek na całym świecie zniknie popularny produkt marki Johnson & Johnson. Amerykański koncern podjął decyzję o wycofaniu ze sprzedaży pudru dla niemowląt na bazie talku. Zastąpi go kosmetyk z dodatkiem skrobi kukurydzianej.

    Z badań przeprowadzonych przez UNICEF wynika, że polskie dzieci mają podwyższonych poziom ołowiu. Pierwiastek ten jest bardzo niebezpieczny i może prowadzić do poważnych zaburzeń neurologicznych.

    Producent lodów Häagen-Dazs podjął decyzję o wycofaniu wybranych serii swoich produktów z obrotu. W trakcie ich produkcji zastosowano zanieczyszczony ekstrakt waniliowy. Główny Inspektorat Sanitarny wyjaśnia, które partie nie nadają się do spożycia.

    Specjaliści doradzający Głównemu Inspektorowi Sanitarnemu pracują nad wykazem składników, których obecność w popularnych pastylkach jest zakazana. Działanie niektórych z nich nie ma nic wspólnego z dobrym zdrowiem. Warto więc wiedzieć, które substancje mogą przynieść więcej szkody niż pożytku.

    Do produkcji żywności wykorzystuje się przeróżne substancje chemiczne. Niektóre z nich są całkowicie bezpieczne, a inne mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Do tej drugiej grupy związków należy tlenek etylenu. W jakich produktach występuje i jak bardzo jest dla nas niebezpieczny?

    W domu mamy wiele różnych substancji, a część z nich może być niebezpieczna dla dzieci. Przed którymi powinniśmy szczególnie chronić nasze pociechy? Na co zwrócić szczególną uwagę? O tym rozmawialiśmy z pediatrą Anną Garbień.

    Kolorowe napoje to sama chemia - uważa dietetyczka Anna Jelonek, gość Dzień Dobry TVN. Dlaczego w napojach, po które chętnie sięgamy, jest tak dużo chemii? Czy to prawda, że takie "chemiczne koktajle" powodują nadpobudliwość u dzieci? Czym różni się napój izotoniczny od napoju energetycznego? Dlaczego nasz dietetyk nie poleca napojów energetycznych? Czy po wypiciu kolorowego, gazowanego napoju powinniśmy od razu umyć zęby?