szklarnia

    szklarnia

    Wrzesień na działkach zwykle kojarzy się już tylko z plonami. Jednak jak się okazuje, to wcale nie musi być koniec siewów. U schyłku lata na rabatach wykiełkują jeszcze rzodkiewki i warzywa liściaste. Ponadto ogrodnicy mogą wykorzystać ten czas, by przygotować ziemię do sezonu wiosennego. W Dzień Dobry TVN opowiedział o tym Łukasz Skop, prowadzący cykl "Co z tego wyrośnie?". 

    W ogrodzie albo na działce kwitną już pierwsze wiosenne drobno cebulowe kwiaty. Wśród nich bladoniebiesko Puszkinia cebulicowata i ciemnoniebieska Cebulica syberyjska. Cebulica ma kwiaty zwrócone w dół, a podobny do niej śnieżnik w górę. Garną się do nich już motyle i pszczoły. Kwietniowa pogoda jest kapryśna, ale to nie powód, by rezygnować z wiosennych wysiewów i sadzenia roślin. Najlepiej zacząć od tych pod szkłem.

    Ireneusz Paduch ze wsi Ligotka na Opolszczyźnie na co dzień jest konduktorem. Jego pasją od 25 lat są jednak nie pociągi, ale kaktusy. Ma ich w swojej kolekcji aż 800, a okazy pochodzą z całego świata. Opowiedział nam, co zrobić, żeby wyhodować tak piękne kwiaty z nasion i jak o nie dbać.

    Gdzie pojechał Maciej Nowak? Pomidor. O czym będzie dzisjszy odcinek "Podróżnika kulinarnego"? Pomidor. No właśnie, krytyk kulinarny Maciej Nowak tym razem pod lupę wziął pomidory szklarniowe. Czy są one tak samo smaczne i zdrowe, jak pomidory gruntowe? Czym różni się pomidor gruntowy od tego ze szklarni? Dlaczego zostawiamy szypułki na pomidorach?