Ze względu na nadejście jesieni, dla działkowiczów zbliża się czas odpoczynku. Przed nim jednak należy posprzątać ogródek, by w kolejnym roku plony również dopisywały. O tym, jak to zrobić, w Dzień Dobry TVN opowiedział Łukasz Skop, autor popularnego bloga Bez-Ogródek i dyplomowany biotechnolog roślin.
Kiedy należy je zasiać?
Wrzesień na działkach zwykle kojarzy się już tylko z plonami. Jednak jak się okazuje, to wcale nie musi być koniec siewów. U schyłku lata na rabatach wykiełkują jeszcze rzodkiewki i warzywa liściaste. Ponadto ogrodnicy mogą wykorzystać ten czas, by przygotować ziemię do sezonu wiosennego. W Dzień Dobry TVN opowiedział o tym Łukasz Skop, prowadzący cykl "Co z tego wyrośnie?".
Są zmęczeni miejskim krajobrazem i spragnieni kontaktu z przyrodą. Mieszkańcy Krakowa wzięli sprawy w swoje ręce. Dzisiaj w jednym z parków prowadzą ogród społeczny. - Można się zmęczyć i zrobić coś nietypowego w gronie seniorów, dzieci i osób w średnim wieku - powiedział założyciel Urban Farm Kraków.
W ogrodzie albo na działce kwitną już pierwsze wiosenne drobno cebulowe kwiaty. Wśród nich bladoniebiesko Puszkinia cebulicowata i ciemnoniebieska Cebulica syberyjska. Cebulica ma kwiaty zwrócone w dół, a podobny do niej śnieżnik w górę. Garną się do nich już motyle i pszczoły. Kwietniowa pogoda jest kapryśna, ale to nie powód, by rezygnować z wiosennych wysiewów i sadzenia roślin. Najlepiej zacząć od tych pod szkłem.
Końcówka września, a zarazem początek jesieni, to czas największych prac w ogrodzie. To właśnie od tego zależy, jak będzie on wyglądał w następnym roku. Czego w takim razie należy się pozbyć, a co warto już zasiać? Z pomocą przychodzi Łukasz Skop.
Ireneusz Paduch ze wsi Ligotka na Opolszczyźnie na co dzień jest konduktorem. Jego pasją od 25 lat są jednak nie pociągi, ale kaktusy. Ma ich w swojej kolekcji aż 800, a okazy pochodzą z całego świata. Opowiedział nam, co zrobić, żeby wyhodować tak piękne kwiaty z nasion i jak o nie dbać.
Gdzie pojechał Maciej Nowak? Pomidor. O czym będzie dzisjszy odcinek "Podróżnika kulinarnego"? Pomidor. No właśnie, krytyk kulinarny Maciej Nowak tym razem pod lupę wziął pomidory szklarniowe. Czy są one tak samo smaczne i zdrowe, jak pomidory gruntowe? Czym różni się pomidor gruntowy od tego ze szklarni? Dlaczego zostawiamy szypułki na pomidorach?