skansen

    skansen

    Dziennikarka Katarzyna Jaroszyńska wybrała się do Skansenu w Maurzycach, by tam spotkać się z kucharzem Mariuszem Gachewiczem, który zdradził jej sekrety kuchni łowickiej. Skorzystajcie z jego przepisów na: placki na jogurcie greckim, z jabłkami i sosem karmelowym, risotto z kurkami i kawałkami marynowanej dyni, podane z palonym twarogiem, petitki z ciecierzycy gotowane z mlekiem i wiórkami kokosowymi, podane z sosem angielskim i świeżymi owocami oraz placki rosti z dodatkiem świeżej cukinii, pestkami dyni, podane z serkiem wiejskim chrzanowym, szczypiorem i łososiem ewentualnie z borowikami. Smacznego!

    Naszym gościem był Tadeusz Kuźmiński, który postanowił ... odbudować przedwojenny Biłgoraj! Co sprawiło, że postanowił podjąć się tego ogromnego wyzwania i ile może potrwać odbudowa całego miasta? Co sprawia mu najwięcej problemów i skąd, pan Tadeusz, wie jak wyglądało to miasto przed wojną?

    Karpaty to kraina geograficzna o wielkim potencjale rozwojowym, a mimo to kryje się cały czas w cieniu Tatr. Dlaczego wciąż więcej turystów wybiera Tatry a nie Karpaty? Jakie są tradycje tego regionu? Dlaczego górale tatrzańscy są bardziej znani od górali karpackich? Dlaczego Karpaty potrzebują promocji? Zapytaliśmy o to gościa Dzień Dobry TVN Dawida Laska, który działa na rzecz rozwoju Karpat.