O pochodzeniu sękacza krążą rozmaite podania i legendy. Jak podaje jedna z nich, najstarszy przepis na sękacza pochodzi od wędrownego średniowiecznego czeladnika. Krytyk kulinarny Maciej Nowak w kolejną kulinarną podróż wybrał się na białostocczyznę. Maciej odwiedził gospodarstwo agroturystyczne Hamulka położone w otulinie Biebrzańskiego Parku Narodowego, gdzie zgłębił tajniki powstawania prawdziwego sękacza. Jak poznać czy kupiony przez nas sękacz jest świeży?
Spotkanie z cyklu "Kulinarna Akcja Bezpośrednia" zgromadziło największych smakoszy Polski. W ramach tej akcji podziwiać mogli kiermasz produktów regionalnych, ale też warsztaty gotowania dla dzieci, konkursy oraz degustacje. Maciej Nowak oddał się temu szaleństwu polskich smaków.
...z Kazimierza Dolnego! Legenda mówi, że kiedyś mieszkańcy tego miasta składali ofiary z czarnych kogutów, by uzyskać pomyślność. Tradycja ta na szczęście nie przetrwała do dziś, jednak dalej możemy delektować się kogutami wypieczonymi ze słodkiego drożdżowego ciasta. Maciej Nowak wyjaśnił, czy w domu także możemy wypiec takiego koguta.
W Rosji rozpoczęły się ostatki nazywane popularnie Maslenicą. Rozpoczynają one siedmiodniowe przygotowania do Wielkiego Postu. Wtedy to Rosjanie bawią się hucznie na ludowych kiermaszach, podczas których prym wiodą bliny, czyli rosyjskie naleśniki. Maciej Nowak miał okazję ich spróbować. Jakie wrażenia?
Katarzyna Bosacka, prowadząca program "Wiem, co jem" w TVN Style, postanowiła się odchudzić! Tymi postępami będzie się z Wami dzielić na naszej antenie. - Za chwilę będę jak ten wieloryb na plaży - mówiła Bosacka w Dzień Dobry TVN. Przyznała, że ma problem z wagą. - Nie chcę mieć rozmiaru 34 czy rozmiaru 0, ale zaczęło mi to przeszkadzać. Pomyślałam sobie, że jeżeli to zrobię przy wsparciu widzów Dzień Dobry TVN, to może mi się uda - mówiła prowadząca "Wiem, co jem". Co na to krytyk kulinarny Maciej Nowak, który uwielbia jedzenie i jest przeciwnikiem diet? Czy kiedykolwiek się odchudzał?
Mazury to nie tylko Kraina Wielkich Jezior, ale takie pysznych zup! Kartoflanka, krem z dyni, zawiesisty barszcz czy zupa z suszonych śliwek. Która z nich podbiła serce i podniebienie Macieja Nowaka?
Amerykanie już dawno oszaleli na ich punkcie, w Polsce moda na te puchate pyszności panuje od niedawna. Często mylone z muffinem. Moda na nie zaczęła się od słynnej nowojorskiej cukierni "Magnolia", w słynnym "Seksie w wielkim mieście". Maciej Nowak, nasz "etatowy" podróżnik kulinarny udał się w poszukiwania prawdziwych cupcake'ów.
Strażnik dobrego smaku, Maciej Nowak, sprawdził czym bar mleczny różni się od dobrej restauracji. Czy charakterystyczne niegdyś tylko dla Polski bary nadal cieszą się popularnością? Które bary mleczne poleca nasz kulinarny podróżnik? Bez jakich potraw bar mleczny nie mógłby istnieć?
Hummus to potrawa pochodząca z Libanu. Często podawana w kuchni arabskiej i żydowskiej. Falafel, danie rodem z Egiptu, to smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy lub z bobu z sezamem. Nasz podróżnik kulinarny Maciej Nowak ciągle poszukuje nowych smaków!
Choć w Polsce najbardziej popularny jest ser z mleka krowiego, kozi także posiada grono wiernych zwolenników. Czy krytyk kulinarny i jednocześnie nasz podróżnik kulinarny - Maciej Nowak - też należy do tego grona?
Zwane "miastem, które nigdy nie zasypia". Jego nazwa w dosłownym tłumaczeniu znaczy "Wiosenne Wzgórze". Jak wygląda nocne, kulinarne życie w Tel Awiwie? To sprawdził krytyk kulinarny Maciej Nowak.
Na Bazarze Carmel w Tel Avivie można kupić puchate pączki chanukowe, pomidorki koktajlowe hodowane na pustyni i... polskie śledzie. A tego wszystkiego kosztował nasz kulinarny podróżnik Maciej Nowak, który prosto z Izraela przybył do studia Dzień Dobry TVN, by opowiedzieć nam o najsłynniejszym bazarze w Izraelu.
Kołacz to rodzaj wypieku, który odgrywa olbrzymią role w obrzędach Słowian. Tym razem Maciej Nowak sprawdził słodkie smaki sokólskie: makowiec, ciasto drożdżowe, kruszonkę. Czy kołacz zawsze musi być okrągły?
Solona świńska noga, kumpiak, suszony ser i wiejski chleb. W poszukiwaniu smaków idealnych Maciej Nowak wybrał się do Sokółki. Co jeszcze oferuje Ziemia Białostocka?
Krytyk kulinarny Maciej Nowak przyglądał się NORGE & Food Service Chefs’ Competition – 2011, którego pierwsza edycja poświęcona została śledziowi norweskiemu. Opowiedział o nim w Dzień Dobry TVN. Jakie śledzie lubi Jolanta Pieńkowska?
W warszawskim hotelu Sheraton już po raz trzeci zorganizowano wyjątkową kolację charytatywną, której pomysłodawcami są Fundacja ORIMARI i sieć Starwood Hotels & Resorts. Podczas wydarzenia licytowano perełki kulinarne przygotowane przez sześciu szefów kuchni hoteli Sheraton w Warszawie, Krakowie, Poznaniu i Sopocie, Westin oraz Le Meridien Bristol. Maciej Nowak wziął udział w tym wydarzeniu.
Nasz kulinarny podróżnik odwiedził festiwal gęsiny, który odbywał się w dniach 11- 13 listopada w Przysiekach koło Torunia. - Mięso gęsi jest bardzo zdrowe, a jej tłuszcz jest jednym z najzdrowszych tłuszczy zwierzęcych - wyjaśnia krytyk kulinarny. Jakie potrawy można przygotować z gęsi?
Nasz podróżnik kulinarny Maciej Nowak wybrał się do Budapesztu, by zobaczyć, co może zaoferować Polakowi tamtejsza kuchnia. Zobacz, jak nauczył się robić prawdziwy, węgierski gulasz!
Nasz podróżnik kulinarny Maciej Nowak odkrywa smaki kraju kwitnącej wiśni. W tajniki japońskiej kuchni wtajemniczył go I Sekretarza Ambasady Japonii i jego rodzina.
Tym razem nasz podróżnik kulinarny odwiedził przedsiębiorstwo produkujące tradycyjny olej z pestek dyni. Olej ten ma niezwykły smak i zapach, ale przede wszystkim, jest zbawienny dla naszego zdrowia.
Polska podzielona jest na dwa królestwa: ziemniaków białych i żółtych. I choć wielbiciele jednych lub drugich daliby się pokroić za swoich faworytów, kolor miąższu o niczym nie decyduje - mówi krytyk kulinarny Maciej Nowak, który odwiedził dawny Instytut Ziemniaka, obecnie filię Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin.