Dzień Dobry TVN zawsze blisko naszych widzów. Coś na poranną pobudkę - do pionu postawi nas joga i pilates. Coś dla ludzi wielkiego serca - zobaczcie, jak Omenaa pomaga afrykańskim dzieciom. Coś dla dbających o linię - co to za życie, kiedy kalorie idą w dół, a waga w górę? A na koniec coś, co wywoła uśmiech, a będzie to uśmiech jednego z naszych widzów. Bądźcie z nami o 8.00!
W naszej kuchni gościliśmy dwie siostry - Annę i Aleksandrę Kopcza, które gotują, napisały książkę kulinarną i prowadzą kilka restauracji. Siostry o sarnich oczach - jak mówi Marcin Prokop - przygotowały kilka potraw, które nie tylko wybornie smakują, ale także pięknie wyglądają na talerzu. Skorzystajcie z ich przepisów na: tartę bazyliową z pomidorkami, grzanki z kremem awokado, buraczkowym hummusem i marynowanym łososiem, zapiekane ziemniaczki oraz na desery: bezowe torciki z musem malinowym i torcik kokosowy z mango i białym rumem. Palce lizać!
Istnieją takie, które są bardziej niebezpieczne niż inne. Ile to jest 2000 kilokalorii? Ile bananów wchodzi na 2000 kalorii, ile hamburgerów, a ile marchewek? W studiu Dzień Dobry TVN gościem był Jacek Bilczyński, trener fitness. Jak jedzą Polacy i ile kalorii dziennie spożywa przeciętny Polak?
Święta Bożego Narodzenia to spotkania rodzinne przy często suto zastawionym stole. Co Polacy jedzą w tym czasie? Ile to wszystko ma kalorii? Czy w czasie świąt można spotkać kogoś na siłowni? Sprawdził to dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer. Był u Was w domu?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował dania inspirowane kuchnią dwudziestolecia międzywojennego oraz dania przygotowywane specjalne na obchody dnia św. Marcina. Oto one: korzenne gruszki z kwaśnymi lodami; gęsie nóżki z jabłkami i żurawiną; sandacz na maśle z kaszą i porami; śledzik, gruszka, ziemniaki, chrzanowa śmietana oraz tatar z sardelą. Smacznego!
Pulchne ciasta i drożdżówki kuszą swoimi kształtami, zapachem i smakiem. Jednak to nie tylko bomby kaloryczne, ale i chemiczne. Współczesne cukiernictwo dysponuje wieloma półproduktami do wytworzenia wypieków. Jaki wpływ na nasze zdrowie ma tłuszcz palmowy szeroko stosowany w cukiernictwie? Ile wspólnego ma polewa czekoladowa z czekoladą, a krem ze śmietaną?
Jak rozbuchać ogień w kociołku? Dlaczego zimą tyjemy? Czy na chłodne dni potrzebujemy więcej kalorii? O tym w studiu Dzień Dobry TVN - dietetyczka Agnieszka Piskała.
Przeciętny pierwszoklasista od urodzenia zjadł już 84 kg cukru. Soki, napoje, jogurty, przetwory warzywne i owocowe, pikle, konserwy, chleb - wszystko to zawiera cukier. Dietetyczka Magdalena Jarzynka wyjaśnia w Dzień Dobry TVN arkana działania cukru na organizm człowieka.
Ekspert Dzień Dobry TVN dr Piotr Gryglas wyjaśnił nam, czym grozi nałogowe podjadanie. Do czego takie obsesyjne podjadanie może doprowadzić i jak temu zapobiec? Dlaczego jedzenie sprawia nam przyjemność?
Ile powinniśmy dziennie jeść kalorii? Czy zależy to od wieku, naszej wagi, czy może od metabolizmu? Dlaczego jedni mogą jeść dużo i nie tyją, a inni wprost przeciwnie? Czy guma do żucia pomaga schudnąć? O to zapytaliśmy w Dzień Dobry TVN dietetyk Katarzynę Błażejewską.
Nigella Lawson prowadzi jeden z najpopularniejszych programów kulinarnych na świecie. Swoją sławę zbudowała na kilku zasadach. Po pierwsze pokazuje, że gotowanie jest łatwe i przyjemne, po drugie rozkoszuje się każdym kęsem i nie dba o kalorie. Bardzo kobiece kształty Nigelli stały się znakiem firmowym programu. Ostatnio brytyjska gwiazda schudła. Teraz wszyscy zastanawiają się, czy wraz ze stratą kilogramów nie straci również widzów?