Przez żołądek do serca? Szefowie kuchni zdradzają, kiedy zakochali się w gotowaniu

20230104-DDTVN-27
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kucharze „od kuchni”
Kucharze „od kuchni”
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Czy w powiedzeniu "przez żołądek do serca" jest trochę prawdy? O tym, jak ważne jest wspólne gotowanie z bliskim, opowiedzieli w Dzień Dobry TVN doświadczeni kucharze: Martyna Chomacka, Cristina Catese i Pascal Brodnicki. Dla nich przygotowanie posiłków jest prawdziwym językiem miłości. Skąd wzięła się w nich pasja do pracy w kuchni?

Rodzinna tradycja gotowania

Miłość do gotowania zwykle zaczyna się w rodzinnym domu. Tradycyjne przepisy, sekretne patenty babć i mam oraz niezapomniane smaki. Tak pracę w kuchni zapamiętała uczestniczka programu "MasterChef" Martyna Chomacka, która zdradziła, że jej zainteresowanie gotowaniem rozpoczęło się właśnie od babcinej kuchni i wspólnego robienia makaronu.

- Wychowywałam się wśród zapachów szarlotki i domowych makaronów. [...] Później podróże, jeżdżenie autostopem przez całą Europę, próbowanie różnych smaków, produktów, przypraw zaszczepiło ciekawość i miłość - wspominała gościni Dzień Dobry TVN.

Uczucie do kuchni dla Cristiny Catese również zaczęło się w domu, we Włoszech, gdzie wspólne cieszenie się jedzeniem jest wręcz tradycją. Stół, który zapraszał nie tylko członków rodziny, ale i przyjaciół, sprzyjał wspólnemu biesiadowaniu.

- Pierwsze, co pamiętam od babci, to pytanie: "Głodna jesteś?” – śmiała się Cristina.

Smaki dzieciństwa

Pascal Brodnicki zapytany o ukochane smaki, które przypominają mu czasy dorastania, wskazał na daktyle i topiony ser. Jak podkreślił, to, co zapamiętaliśmy z dzieciństwa, wpływa na nasz dorosły gust. Chrisitna z kolei już jako 5-latka była zachęcana przez babcię do ręcznego lepienia makaronu i właśnie to doświadczenie wpłynęło na jej podejście do pracy w kuchni.

- Jedzenie zbliża. Dzielenie się powoduje, że otwieramy serducho. To są wspomnienia. Nasz mózg koduje smaki i zapachy, stąd mówimy przecież, że rosół, który robiła nasza babcia, to był ten najlepszy rosół – podsumował Pacal Brodnicki.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!