Które warzywa i owoce warto jeść w grudniu? Poznaj sezonowe plony natury

Warzywa na straganie
Czy są warzywa i owoce, które warto jeść w grudniu? Poznaj sezonowe plony natury
Źródło: SimpleImages/Getty Images
Grudzień to miesiąc przygotowań do świąt. Nie kojarzy się specjalnie z bogactwem warzyw i owoców. A jednak wciąż można dostać pyszne i świeże plony natury, do tego lokalne. Chociaż w większości nie są zbierane prosto z pola, to odpowiednio przechowywane nie tracą na wartości. Co zatem warto jeść w grudniu?

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Porady dietetyków

DD_20211025_Makaron_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Jakie warzywa sezonowe warto jeść w grudniu?

Z warzyw w grudniu warto jeść te kapustne, ale również korzeniowe. Chociaż tych plonów natury nie zbiera się z pola, przechowywane we właściwych warunkach, wciąż pełne są cennych witamin i minerałów.

Jakie warzywa warto jeść w grudniu?

  • cykorie,
  • roszponkę,
  • endywię,
  • kapustę włoską, białą i czerwoną,
  • kalarepę,
  • brukselkę,
  • jarmuż,
  • kalafior,
  • pietruszkę,
  • brukiew,
  • rzodkiew białą,
  • por,
  • marchew,
  • buraki ćwikłowe,
  • seler,
  • cebulę i czosnek,
  • ziemniaki,
  • dynię.

Jakie owoce sezonowe warto jeść w grudniu?

W grudniu w sklepach królują pomarańcze i mandarynki, a w ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się kaki (nazywane też persymonami). Nie są to oczywiście nasze polskie owoce, ani tym bardziej sezonowe. Po jakie zatem warto sięgać?

W grudniu z owoców warto wybierać polskie jabłka i gruszki. Jest ich szeroki wybór, a każda odmiana nieco różni się w smaku i konsystencji, więc jest w czym wybierać. Większość z nich została zebrana jesienią i późną jesienią, ale odpowiednio przechowywane wciąż bogate są w cenne witaminy i minerały. Dobrą opcją jest również sięganie po żurawinę, która wciąż jest świeża i dobra o tej porze roku. Można z niej przygotować pyszne przetwory, jak sosy do mięs.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości