Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Porady dietetyków
Jakie warzywa sezonowe warto jeść w grudniu?
Z warzyw w grudniu warto jeść te kapustne, ale również korzeniowe. Chociaż tych plonów natury nie zbiera się z pola, przechowywane we właściwych warunkach, wciąż pełne są cennych witamin i minerałów.
Jakie warzywa warto jeść w grudniu?
- cykorie,
- roszponkę,
- endywię,
- kapustę włoską, białą i czerwoną,
- kalarepę,
- brukselkę,
- jarmuż,
- kalafior,
- pietruszkę,
- brukiew,
- rzodkiew białą,
- por,
- marchew,
- buraki ćwikłowe,
- seler,
- cebulę i czosnek,
- ziemniaki,
- dynię.
Jakie owoce sezonowe warto jeść w grudniu?
W grudniu w sklepach królują pomarańcze i mandarynki, a w ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się kaki (nazywane też persymonami). Nie są to oczywiście nasze polskie owoce, ani tym bardziej sezonowe. Po jakie zatem warto sięgać?
W grudniu z owoców warto wybierać polskie jabłka i gruszki. Jest ich szeroki wybór, a każda odmiana nieco różni się w smaku i konsystencji, więc jest w czym wybierać. Większość z nich została zebrana jesienią i późną jesienią, ale odpowiednio przechowywane wciąż bogate są w cenne witaminy i minerały. Dobrą opcją jest również sięganie po żurawinę, która wciąż jest świeża i dobra o tej porze roku. Można z niej przygotować pyszne przetwory, jak sosy do mięs.
Zobacz także:
- Czy grudzień sprzyja tyciu? Eksperci mają konkretne dane
- Produkty z długą datą ważności - co się do nich zalicza? Jak je przechowywać?
- Sezonowe warzywa i owoce, które warto jeść w listopadzie. Sprawdź, co można z nich zrobić
Autor: Teofila Siewko
Źródło: salaterka.pl
Źródło zdjęcia głównego: SimpleImages/Getty Images