Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Porady dietetyków
Jakie warzywa sezonowe warto jeść w grudniu?
Z warzyw w grudniu warto jeść te kapustne, ale również korzeniowe. Chociaż tych plonów natury nie zbiera się z pola, przechowywane we właściwych warunkach, wciąż pełne są cennych witamin i minerałów.
Jakie warzywa warto jeść w grudniu?
- cykorie,
 - roszponkę,
 - endywię,
 - kapustę włoską, białą i czerwoną,
 - kalarepę,
 - brukselkę,
 - jarmuż,
 - kalafior,
 - pietruszkę,
 - brukiew,
 - rzodkiew białą,
 - por,
 - marchew,
 - buraki ćwikłowe,
 - seler,
 - cebulę i czosnek,
 - ziemniaki,
 - dynię.
 
Jakie owoce sezonowe warto jeść w grudniu?
W grudniu w sklepach królują pomarańcze i mandarynki, a w ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się kaki (nazywane też persymonami). Nie są to oczywiście nasze polskie owoce, ani tym bardziej sezonowe. Po jakie zatem warto sięgać?
W grudniu z owoców warto wybierać polskie jabłka i gruszki. Jest ich szeroki wybór, a każda odmiana nieco różni się w smaku i konsystencji, więc jest w czym wybierać. Większość z nich została zebrana jesienią i późną jesienią, ale odpowiednio przechowywane wciąż bogate są w cenne witaminy i minerały. Dobrą opcją jest również sięganie po żurawinę, która wciąż jest świeża i dobra o tej porze roku. Można z niej przygotować pyszne przetwory, jak sosy do mięs.
Zobacz także:
- Czy grudzień sprzyja tyciu? Eksperci mają konkretne dane
 - Produkty z długą datą ważności - co się do nich zalicza? Jak je przechowywać?
 - Sezonowe warzywa i owoce, które warto jeść w listopadzie. Sprawdź, co można z nich zrobić
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: salaterka.pl
Źródło zdjęcia głównego: SimpleImages/Getty Images