Sezonowe warzywa i owoce, które warto jeść w listopadzie. Sprawdź, co można z nich zrobić

Sezonowe warzywa w listoparzie
Sezonowe warzywa i owoce w listopadzie
Źródło: Prostock-Studio/Getty Images
Listopad to czas, w którym świeże warzywa i owoce ciężko już dostać. Ostatnie sezonowe składniki często odkłada się do spiżarni, aby móc z nich korzystać przez resztę jesieni i zimę. To też moment, kiedy warto robić kiszonki i konserwy, zwłaszcza z kapusty czy warzyw korzeniowych. Sprawdź, co warto jeść w listopadzie.

Nie bez powodu jesień, a także zima, kojarzą się z mandarynkami i pomarańczami. To w listopadzie zaczyna się sezon na owoce tropikalne, np. właśnie cytrusy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

DD_20231209_Kuchnia_REP
Kiszonki w zimowej odsłonie
Źródło: Dzień Dobry TVN

Sezonowe warzywa w listopadzie

Jesienią można korzystać z wielu warzyw, są to przede wszystkim kapusty i warzywa korzeniowe. Powoli kończy się sezon na świeże dynie, ziemniaki i topinambur. To czas, w którym można zacząć marynować marchew, pietruszkę, rzodkiew białą, a nawet buraki. Można przygotowywać kiszonki z kapusty białej, czerwonej i włoskiej. Ze świeżych warzyw można dostać jeszcze szpinak, nać pietruszki, cykorię, jarmuż, cebulę, kalafior, brukselkę, pora, kalarepę i czosnek. 

Sprawdź nasze sposoby na kiszenie: Kiszonki w kuchni. Przepisy Piotra Kucharskiego

Z warzyw sezonowych warto przygotowywać nie tylko kiszonki. Część z nich może czekać "na lepszy czas" w chłodni lub w spiżarni, np. ziemniaki, dynia, marchew czy cebula mogą leżeć aż do wiosny, jeśli będą odpowiednio przetrzymywane.

Sezonowe owoce w listopadzie

W Polsce sezon na świeże owoce kończy się w październiku. W listopadzie można jeszcze zebrać ostatnie dzikie owoce jarzębiny lub jałowca. W drugiej połowie kalendarzowej jesieni dostaniemy jeszcze późne jabłka, gruszki oraz żurawinę. Późna jesień i zima to też czas, kiedy w sklepach i na targach są owoce egzotyczne, np. mandarynki, pomarańcze, klementynki, pomelo, ale też cytryny, ananasy, granaty czy banany.

Sprawdź nasz pomysł na kiszone jabłka: Domowy przepis na kiszone jabłka. Z jakich owoców przygotować kiszonkę?

Z listopadowych owoców można zrobić pyszne suszone owoce lub je zamarynować czy zakisić. Można je też przetrzymywać w chłodni, w temperaturze poniżej 15 stopni, ale powyżej 5 i w zaciemnieniu. W takich warunkach doczekają nawet późnej wiosny.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości