Zdrowie

Katarzyna Bosacka porównała składy najpopularniejszych lodów. "Warto wiedzieć, co się je"

Zdrowie

Autor:
Aleksandra
Matczuk
Skład znanych lodów
Jerzy Dudek/East News /Sally Anscombe/ Getty Images Składniki popularnych lodów

Specjalistka od zdrowego żywienia Katarzyna Bosacka zdecydowała się przeanalizować skład lodów waniliowych oferowanych przez popularne marki. W najnowszym poście na Instagramie ekspertka tłumaczy, jak sprawdzić, czy produkt ma dobre składniki.

Katarzyna Bosacka analizuje skład lodów

Lato coraz bliżej, a my już rozglądamy się w sklepie za naszymi ulubionymi lodami. Pyszne, orzeźwiające produkty są wprost idealne na ciepłe i słoneczne dni. Jednak zanim rozpoczniemy sezon na lody, warto przyjrzeć się ich składom. Dlaczego? Aby, jak twierdzi dziennikarka Katarzyna Bosacka, "wiedzieć, co się je".

Porady dietetyków

Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?Dzień Dobry TVN
wideo 2/12

Specjalistka od zdrowego odżywiania przygotowała dla swoich obserwatorów zestawienie popularnych lodów. Wśród nich znalazło się 6 znanych marek. - Dziś na tapetę wzięłam lody waniliowe od różnych producentów - pisze pod postem. Niestety ekspertka nie ma dobrych wiadomości dla miłośników sklepowych propozycji.

- W większości przypadków na pierwszym miejscu w składzie jest "odtworzone odtłuszczone mleko". To niesłodzone, zagęszczone mleko, do którego dodaje się odpowiednią ilość wody - zauważa. Specjalistka zwraca uwagę, że więcej niż połowa gotowych lodów, oprócz cukru, zawiera też syrop glukozowo-fruktozowy. - W takich lodach kryją się też często sztuczne aromaty - dodaje.

Przepis na lody waniliowe według Katarzyny Bosackiej

Według analizy dziennikarki, niektórzy producenci dodają do lodów wodę czy stabilizatory np. mączkę chleba świętojańskiego. - Ich zadaniem jest nadanie lodom kremowej konsystencji - zaznacza. Jako alternatywę, dziennikarka poleca swoim obserwatorom samodzielne przygotowanie lodów waniliowych.

- Do zrobienia lodów w domu potrzebujemy tak naprawdę tylko śmietankę (i/lub mleko), żółtka jaj i jakąś substancję słodzącą (np. cukier, ale lepiej, aby był to np. erytrytol albo miód). Chociaż przepisów na domowe lody jest cała masa - podkreśla w poście na Instagramie.

- Oczywiście loda zjadamy głównie dla smaku i przyjemności, skład ma tu mniejsze znaczenie, ale warto wiedzieć, co się je - podsumowuje Katarzyna Bosacka.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor:Aleksandra Matczuk

Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News/ Sally Anscombe/ Getty Images

Pozostałe wiadomości