W jednym z mieszkań w Polsce powstaje mapa naszego kraju. W zasadzie to nic nadzwyczajnego, gdyby nie to, że autor do tej pory zużył ponad 500 kartek A3 tylko do narysowania Dolnego Śląska, Wielkopolski i województwa lubuskiego. Marcina Kubisia - autora mapy gościliśmy w Dzień Dobry TVN. Od kiedy zaczął się pasjonować kartografią? Skąd wziął się pomysł na stworzenie takiej niezwykłej mapy?
Polacy mogą się pochwalić wybornymi produktami regionalnymi, np. długodojrzewającą szynką złotnicką z Wielkopolski, którą nawet zachwycił się nasz smakosz Mikołaj Rey. Gdzie można kupić szynkę złotnicką i jak smakuje? Czy może się równać z włoskimi szynkami długodojrzewającymi? Czym karmi się świnię złotnicką białą, z której robi ten wielkopolski przysmak?
Rogale marcińskie i olej rydzowy. Podróżnik kulinarny Maciej Nowak udał się tropem tego oryginalnego oleju, a w studiu Dzień Dobry TVN Katarzyna Mojzykiewicz, producentka rogali świętomarcińskich, zdradziła, co w nich jest najważniejsze: środek czy wierzch?