smakosz

    smakosz

    Tym razem Mikołaj Rey wybrał się do Krakowa, by spotkać się z Holenderką, która z tego miasta uczyniła swój dom. Do Polski przybyła 27 lat temu, na studia, by nauczyć się języka polskiego. Nad przeprowadzką z Holandii do Krakowa zastanawiają się też jej rodzice. Poznajcie Oleńkę Konarską, jej rodzinę i ich polsko-holenderski dom. Czy Mikołajowi smakowała potrwa przygotowana dla niego przez panią domu?

    Lada Malinakova jest Czeszką, która urodziła się na Morawach. W Polce mieszka już 25 lat. Co sprawiło, że osiedliła się właśnie w Warszawie? Czym się zajmuje? Czy podoba się jej polska kuchnia? Sprawdził to Mikołaj Rey.

    Mikołaj Rey spotkał się z Nowshadem Hossainem Babu, który z Bangladeszu do Polski przyjechał na studia. Po zdobyciu tytułu został w kraju i dziś jest reprezentantem Polski w krykiecie. Co razem ugotowali? Zobaczcie!

    Biblia dla Mikołaja Reya jest źródłem kulinarnych inspiracji. Czym jest tzw. dieta biblijna? Jakie są jej wady i zalety? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedział nasz kulinarny smakosz Mikołaj Rey.

    Mikołaj Rey wybrał się na Mazury, nie tylko po to, by zjeść rybę i spróbować tamtejszych tradycyjnych potraw, ale też po to, by ponurkować. O swoim pierwszym nurkowaniu, pod okiem profesjonalisty, o kuchni Warmii i Mazur opowiedział w Dzień Dobry TVN. Pamiętajcie, by nie najadać się przed nurkowaniem!

    Ta ryba żyje przy dnie. jest aktywna w nocy. Najchętniej wybiera miejsca ciepłe i obficie porośnięte. A jej krew zawiera niebezpieczną dla ssaków substancję o działaniu podobnym do jadu węża. Mikołaj Rey wybrał się na Mazury, by zobaczyć połów węgorza. Zobaczcie, jak przygotowuje się węgorza z grilla.

    Smakosz Mikołaj Rey z niejednego gara jadł i niejednej potrawy potrawy próbował. Ale ślimaki z Małopolski zaskoczyły go smakiem. W Sierakowie pod Krakowem spotkał się z szefem kuchni Dworu Sieraków, który - po mistrzowsku przygotowuje specjał kuchni francuskiej, czyli ślimaki. Rey odwiedził też farmę ślimaków. Dlaczego ślimaki powinno się gotować dwa razy? Jak się je faszeruje? I, jak smakują ślimaki po sierakowsku?

    Aronia jest niedocenianym owocem, choć Polska jest potentatem w produkcji aronii. Bogata jest w witaminy, mikro- i makroelementy i bioflawonoidy. Aronia łagodzi skutki chemio- i radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów. A regularne picie soku z aronii wzmacnia odporność. Jak przechowywać aronię? Czy można ją zamrozić i jakie przetwory można robić z aronii?

    Włoski akcent na polskiej ziemi? Tak! Wytropił go Mikołaj Rey. Nasz smakosz tym razem udał się do Sowiej Woli Folwarcznej. Spotkał się tam z Michałem Rutkowskim, który produkuje włoskie sery, między innymi, mozzarellę i ricottę. Jednak największą dumą firmy Pana Michała jest Scamorza. Co to za ser? Jak smakuje? Jakie ma właściwości i z czym go podawać?

    Czosnek niedźwiedzi to roślina nieco zapomniana, dziko rosnąca. Od czosnku pospolitego różni go to, że ma w sobie więcej siarki. Jest przez to skuteczniejszy niż czosnek zwyczajny. Skąd nazwa rośliny? Czy czosnek daje siły? W jakiej formie jest on jadalny? I co możemy przyrządzić z czosnku niedźwiedziego? Mikołaj Rey o swoim kolejnym kulinarnym podboju opowiedział w studiu Dzień Dobry TVN.

    W studiu Dzień Dobry TVN nasz smakosz Mikołaj Rey opowiedział, jak przygotować grzyby do zupy lub sosu. Dlaczego nie wolno ich myć? W jaki sposób prawidłowo ususzyć grzyby? Do czego je podawać? i z czym najlepiej smakują? Zobaczcie, jak zrobić dobrą i sycącą zupę grzybową!

    W poszukiwaniu kolejnych kulinarnych perełek, tym razem nasz smakosz udał się do Kamienia Pomorskiego. Tylko tam serwuje się kiszonego łososia. Kto jest autorem przepisu? Jak smakuje marynowana ryba? Jak się go przyrządza i w jaki sposób podaje? Czy można kisić też inne ryby?

    Czasami dodaje się chrzan do żuru lub białego barszczu dla zaostrzenia smaku. Ale po co dodawać chrzan do czerwonego barszczu? Nasz smakosz Mikołaj Rey odkrywa przed Wami tajniki kuchni Urzecza - mikroregionu na Mazowszu, znajdującego się pomiędzy dawnymi ujściami Pilicy i Wilgi a mokotowskimi Siekierkami i prawobrzeżną Saską Kępą. Jak smakuje sytocha, siuforek i śliwianka? Tym razem, z okazji Dnia Babci, Mikołaj Rey opowiedział nam o swoich babciach: Marii i Julii. Czy smakowała mu babcina kuchnia?

    Wężymord to inaczej skorzonera. Słowo pochodzi od włoskiego "scorzone", co oznacza czarnego jadowitego węża. Jakie warzywo kryje się pod tą groźną nazwą? O tym w studiu Dzień Dobry TVN opowiedział poszukiwacz nowych smaków - Mikołaj Rey. Jaki smak ma wężymord i do jakich potraw pasuje?

    Nasz niestrudzony smakosz Mikołaj Rey tym razem jest na tropie... cykorii. Dlaczego cykoria jest biała? Jak wygląda dzika odmiana cykorii? Skąd cykoria wzięła się w Polsce i dlaczego uchodzi za roślinę magiczną? Oto, czego nie wiecie o cykorii! Lubicie smak cykorii?