Według danych Inspekcji Handlowej, na 160 skontrolowanych lokali gastronomicznych, w 80 proc. wykryto nieprawidłowości. Gdzie zatem jeść, by się nie struć? Na czym oszukują nas restauratorzy? Zapytaliśmy o to w Dzień Dobry TVN socjolog, podróżniczkę i blogerkę Natalię Sitarską. Jak nasz gość ocenia jedzenie w polskich kurortach?
"Kuchenne rewolucje" - program, w którym restauratorka Magda Gessler przeprowadza metamorfozy lokali gastronomicznych - od lat cieszy się sympatią widzów. Właśnie minęło 8 lat od emisji pierwszego odcinka show. Jak wspomina je Magda Gessler? W jaki sposób program wpłynął na jej życie? Restauratorkę gościliśmy w Dzień Dobry TVN. Obok niej na kanapie usiedli: restaurator z Ustki Adam Wasylew i restauratorka z Wisły Barbara Wojciechowska. Jak wspominają spotkanie z Magdą Gessler? Jak potoczyły się losy ich restauracji po programie?
To niewiarygodne, że już po raz siedemnasty Magda Gessler i jej ekipa - jak mówi Marcin Prokop - napadnie na polskie restauracje, by restauratorom żyło się lepiej, a klientom jadło lepiej. Już dziś o 21:30 rusza nowy sezon "Kuchennych rewolucji". Do studia Dzień Dobry TVN, prosto z Kanady, przybyła Magda Gessler. Czego możemy spodziewać się w nowych odcinkach programu? - Tym razem będzie jeszcze śmieszniej i jeszcze bardziej tajemniczo, i bardzo smacznie - mówiła w Dzień Dobry TVN Magda Gessler. - Ja jestem absolutnie miłosną, zakochaną w moich bohaterach osobą. Czasami na początku kogoś nie znoszę, ponieważ sam sobie robi krzywdę - mówiła w Dzień Dobry TVN Magda Gessler. Czy coś ją jeszcze zaskakuje po tylu sezonach "Kuchennych rewolucji"?
„Poziomki 2016/2017. Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce” to najnowsze wydanie przewodnika kulinarno-hotelarskiego Magdy Gessler. Jakimi kryteriami kieruje się restauratorka podczas tworzenia tego poradnika i jakie perełki możemy znaleźć na jego stronach? Jak myślicie, gdzie właśnie wybiera się Magda Gessler? :)
„Kuchenne Rewolucje” to hit od wielu lat, dlatego nikogo nie powinno dziwić, że już w najbliższy czwartek rozpocznie się jego trzynasty sezon. W Dzień Dobry TVN gościliśmy prowadzącą program Magdę Gessler. Powiedziała, jaka będzie nowa odsłona Kuchennych Rewolucji, jakie błędy popełniają polscy restauratorzy i co ją nakręca.
Gość Dzień Dobry Wakacje najbardziej znana polska restauratorka Magda Gessler właśnie wydała przewodnik po 151 najlepszych restauracjach i hotelach. Dlaczego wyróżniła akurat 151 obiektów? Który hotel w Polsce ma najlepszą kuchnię? Jakie błędy popełniają polskie restauracje? Zapytaliśmy ją również o plotki na jej temat, które krążą w internecie. Czy będzie prowadzącą hiszpańskiej edycji Piekielnego Hotelu? Czy rzeczywiście zamierza projektować ubrania?
Justyna Adamczyk jest redaktor naczelną polskiej edycji jednego z międzynarodowych przewodników gastronomicznych i szefową grupy tajemniczych inspektorów oceniających restauracje. Jakie doświadczenie trzeba posiadać by zostać inspektorem kulinarnym, czy można się tego nauczyć? Jakie są największe zalety i grzechy polskiej gastronomii i jakie jest najlepsze danie jakie jadła pani Justyna?
Ruszyła 8. edycja konkursu Wine & Food Noble Night. Rywalizują w nim restauracje z całej Polski. Kolejnym punktem w tej kulinarnej podróży był Poznań oraz nadmorskie kurorty. Czy zaserwowano im same ryby? Co zaskoczyło ich w tamtejszych karatach menu? Które przygotowane przez szefów kuchni potrawy zasmakowały Edycie i Mikołajowi najbardziej?
Ruszyła 8. edycja konkursu Wine & Food Noble Night. Rywalizuje w nim dwanaście restauracji z całego kraju. Organizatorka Edyta Brykała i kucharz Mikołaj Rey odwiedzili kolejne miejsca. Czy szefowie kuchni zaskoczyli naszych smakoszy swoją kreatywnością? Co w zasmakowało im najbardziej?
To już 8. edycja konkursu Wine & Food Noble Night. Rywalizuje w nim dwanaście zespołów pod wodzą szefów kuchni, reprezentujących dwanaście restauracji z całego kraju. Do tej pory goście Dzień Dobry TVN: organizatorka Edyta Brykała i Mikołaj Rey odwiedzili trzy. Jak wyglądają poszczególne etapy konkursu? Kim są "tajemniczy klienci"? Kto ocenia restauracje, które weszły do finałowej dwunastki?
Co się stało z restauracjami, które rewolucjonizowała Magda Gessler? Jak działają? Czy zgodnie z kierunkiem wyznaczonym przez Panią Magdę, czy może wrócili do swoich przyzwyczajeń? Restauratorka wysłała do nich swojego ulubieńca Charlesa Daigneault. Czy właściciele restauracji byli uprzedzani o jego wizycie?
Charczy jak świnia i nawet wygląda jak świnia... skrzyżowana z nietoperzem - przynajmniej tak twierdzi Filip Chajzer. Ale jest to pies - i to wyjątkowy - bo salonowy buldog francuski. Dziennikarz Dzień Dobry TVN wybrał się na zlot buldogów francuskich, by przyjrzeć się z bliska charczącym psom i ich właścicielom. Dla kogo są buldogi francuskie i czy to psy towarzyskie?
Wiele się mówi o tym, że w dobie mediów społecznościowych ludzie zamykają się w domach i kontaktują się z innymi głównie przez internet. Jak się jednak okazuje, coraz więcej osób rezygnuje ze "świata on-line" i zaczyna spędzać czas poza domem, w "realu". O przyczynę tej zmiany zapytaliśmy gości Dzień Dobry Wakacje: antropologa kultury Roberta Zydla i przedstawiciela Groupon Polska Piotra Haładusa.
Tym razem Edyta Brykała i Mikołaj Rey odwiedzili warszawskie restauracje: "Smaki Warszawy", "Dawne smaki" oraz "Signature". W jakich potrawach się rozsmakowali?
W Dzień Dobry TVN gościliśmy restauratorkę Magdę Gessler i Danutę Białaś, bohaterkę jednego z odcinków "Kuchenne rewolucje". Panie opowiedziały z jakimi trudnościami restauracja Danuty musiała się mierzyć przed wizytą Magdy Gessler i co znana restauratorka musiała tam zmienić.
Cyk, cyk, cyk - dźwięk migawki aparatu rozlega się już niemal wszędzie - nawet w restauracjach. Ludzie robią zdjęcia wszystkiemu, co jest na stole, a potem wstawiają na swoje profile w mediach społecznościowych. Przeszkadza to nie tylko gościom siedzących przy innych stolikach, ale zaczęło to już drażnić szefów kuchni. Głośno wyraził swoją dezaprobatę sławny szef kuchni Alexandre Gauthier. Michel Moran i blogerka kulinarna Karina Snuszka dyskutowali w Dzień Dobry TVN o popularnych „selfie z jedzeniem” i powodach irytacji szefów kuchni. Do jakich wniosków doszli?
Wine&Food Noble Night już po raz szósty. Dziennikarz Dzień Dobry TVN Marcin Sawicki wziął udział w tym wydarzeniu.
Ostatni odcinek programu "Kuchenne rewolucje" Magdy Gessler wzbudził wiele emocji wśród widzów. Dziennikarz Dzień Dobry TVN spotkał się w Jastrowie z bohaterami programu: Szymonem Szultką oraz Zdzisławem Ryszkiewiczem. Jakie wrażenia odnieśli po wizycie Magdy Gessler? Czy jej rewolucje sprawiły, że restauracja zaczęła sprawnie działać?
Tym razem w Krakowie, w Warszawie oraz Łodzi, krytyk kulinarny Maciej Nowak szukał najlepszej restauracji w naszym kraju. W każdej z nich kosztował wołowinę. Jak smakowała?
Co zrobić, by wyjście z małym dzieckiem do restauracji było przyjemne zarówno dla rodziców, dzieci jak i gości restauracji? Czy postulat wprowadzenia stref wolnych od dzieci to dyskryminacja? By o tym porozmawiać, zaprosiliśmy do studia Dzień Dobry TVN Małgorzatę Rozenek, Perfekcyjną Panią Domu, producenta muzycznego Stanisława Trzcińskiego, restauratorkę Agnieszkę Kręglicką oraz psycholog Anną Kędzierską.