Przez wiele miesięcy z utęsknieniem czekamy na moment, kiedy w kuchni będą królować świeże, zdrowe warzywa i owoce. Połowa czerwca to czas, kiedy nareszcie pojawiają się one w sklepach i na targach. Jednak w tym roku narzekamy na ich wysokie ceny. Rekordowo dużo musimy płacić m.in. za czereśnie i truskawki. Obserwacje klientów potwierdza Główny Urząd Statystyczny - w skali roku owoce podrożały aż o 22 procent, a warzywa o 8. Czy będzie taniej? Sytuację wyjaśniał dr Paweł Kraciński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Już niedługo cena chleba może wzrosnąć nawet o 60 proc. Z czego to wynika? Co jeszcze może zdrożeć w najbliższym czasie? O tym w Dzień Dobry TVN mówił dziennikarz Mateusz Walczak.
Przed świętami wiele produktów zdrożało: masło o 24 proc., jajka - o ponad 30 proc., a wędliny - o 4,4, proc. O przyczyny wzrostu cen zapytaliśmy w Dzień Dobry TVN ekonomistę Ignacego Morawskiego. Co - według naszego gościa - stanieje w najbliższym czasie?
Co tak właściwie oznacza "drogo"? Czy jako konsumenci jesteśmy świadomi, co składa się na cenę produktów, które kupujemy? Gościem Dzień Dobry TVN był Paweł Blajer prowadzący "TVN24 Biznes i świat", który wyjaśnił nam, za co tak naprawdę płacimy w sklepie. Wiedzieliście, że zamawiając kawę w kawiarni nie płacimy za produkt? Często płacimy przede wszystkim za "przynależność do elity"! Dlaczego nie potrafimy negocjować? Szukacie tańszych rozwiązań w Internecie?