15. urodziny Dzień Dobry TVN to wiele lat wspólnego świętowania! Ten rok to przede wszystkim wspomnienia - z tego względu postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej niespodziankom, które sprawiliśmy gwiazdom w dniu ich święta. Kogo zaskoczyliśmy "na żywo" z kamerą, życzeniami i kwiatami? Zobaczmy to jeszcze raz.
Lekarze często zapominają o tym, że podstawą leczenia jest odpowiednia dieta. W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska, autorka cyklu "Naturalnie!" i dr med. Danuta Myłek, autorka książki "Od lekarza do kucharza" opowiedziały o tym, jak czerpać moc z natury.
Dania z czarnuszką. Jakie ma właściwości i w jakiej postaci najlepiej dodawać czarnuszkę do jedzenia? Swoje przepisy na potrawy z dodatkiem tej wyjątkowej przyprawy przedstawił Piotr Kucharski. Dziś w kuchni DDTVN: jajecznica, pasta twarogowa, chlebki nann i pieczone ziemniaki z czarnuszką.
Zofia Zienkiewicz jest pionierką uprawy kwiatów jadalnych w Polsce i w tym temacie jest chodzącą encyklopedią. Jakie odmiany hoduje? Ile kosztują? Czy są przebadane? Jakie mają właściwości prozdrowotne? Jakie kwiaty nie są jadalne? Królestwo Pani Zofii zwiedziła prowadząca cykl "Naturalnie!" Agnieszka Cegielska.
Dereń jest bardzo wartościową rośliną, znaną od wieków. Zawarty w nim kwas ursolowy ma działanie przeciwnowotworowe. Jakie jeszcze prozdrowotne właściwości ma dereń? W jakiej formie można spożywać tę roślinę? Sprawdziła to prowadząca cykl "Naturalnie!" Agnieszka Cegielska.
Zapalenie pęcherza dotyka głównie kobiet. Dlaczego tak jest? Co sprzyja infekcjom dróg moczowych? Za pomocą jakich metod naturalnych można zwalczyć zapalenie pęcherza? O tym w Dzień Dobry TVN mówiły: nefrolog dr n. med. Dorota Rutkowska i dyplomowany coach zdrowia Agnieszka Cegielska.
Alergia. Pyłki można pokonać dietą? Wiele osób zmagających się z alergią ma przepisywane leki. Czy branie medykamentów przy tej dolegliwości jest konieczne? A może ratunkiem w przypadku alergii, nawet tych wziewnych, jest dieta? Zapytaliśmy o to gości Dzień Dobry TVN: alergolog i dermatolog Danutę Myłek oraz prowadzącą cykl "Naturalnie!" Agnieszkę Cegielską.
Adam Pawelec jest fizjoterapeutą i dyplomowanym osteopatą. Dyplom zdobył w Belgii i od ponad 10 lat pracuje z pacjentami z problemami kręgosłupa. Spotkała się z nim prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska, aby spytać, czym jest osteopatia, kto może zostać osteopatą, od czego powinna zacząć się wizyta u niego.
Aronii jemy niewiele, choć te owoce są naprawdę bardzo zdrowe, a nasz kraj jest największym na świecie ich producentem. Dlaczego zatem warto po nie sięgać? W jakiej postaci są najlepsze? O prozdrowotnych właściwościach aronii mówiły w Dzień Dobry TVN: prof. nauk farmaceutycznych Iwona Wawer i prowadząca cykl "Naturalnie!" Agnieszka Cegielska.
Wiśnie to owoce o nieocenionych właściwościach prozdrowotnych. Jakie witaminy zawierają? Dlaczego powinni po nie sięgać sportowcy? Co wiśnie mają wspólnego z siwymi włosami? O zaletach tych owoców mówiła w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "Naturalnie!" Agnieszka Cegielska.
W kolejnej odsłonie cyklu "Naturalnie" Agnieszka Cegielska opowiedziała o właściwościach i zastosowaniu lawendy. Pachnącą roślinę można wykorzystać zarówno w pielęgnacji, jak i w kuchni. I dlaczego lawendę określa się "apteką"?
Kolejnym bohaterem cyklu "Naturalnie" jest kozieradka. Agnieszka Cegielska w kuchni Dzień Dobry TVN opowiedziała o właściwościach i zastosowaniu rośliny. Czy wiedzieliście, że kozieradka zawiera mnóstwo żelaza, krzemu, selenu? Agnieszka przygotowała również potrawy, które doprawiła kozieradką.
Nagietek ma wiele właściwości leczniczych. Nadaje się również do pielęgnacji ciała. O zaletach tej niezwykłej rośliny mówiła w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "Naturalnie!" Agnieszka Cegielska.
Kolendra, obok kurkumy i kuminu, to zioło o wielkiej mocy. Jest między innymi silnym antyoksydantem, czyli zawiera związki, które walczą z wolnymi rodnikami oraz podnosi libido. Jakie jeszcze właściwości ma kolendra? Mówiła o tym w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "Naturalnie!" Agnieszka Cegielska.
W kolejnym odcinku cyklu "Naturalnie!" Agnieszka Cegielska zajęła się skrzypem polnym. Jakie minerały i witaminy zawarte są w tej roślinie? W jakich przypadkach ją stosować? Agnieszka mówiła o tym w Dzień Dobry TVN.
Kminek i kumin są często mylone. Czym się zatem różnią? Jakie mają właściwości? Dlaczego można je zalecać kobietom? Zapytaliśmy o to prowadzącą cykl "Naturalnie!" Agnieszkę Cegielską.
W kolejnej odsłonie cyklu "Naturalnie" Agnieszka Cegielska opowiedziała o właściwościach roszponki. Jakie cenne składniki zawiera ta sałata? Roszponka między innymi oczyszcza organizm z toksyn. Jest idealna na przesilenie wiosenne. Roszponka to również kopalnia minerałów. Jakich? Agnieszka opowiedziała o tym w studiu Dzień Dobry TVN.
Wyciągi z fiołka trójbarwnego, zwanego również bratkiem są wykorzystywane w kuchni i kosmetyce. O właściwościach tej rośliny mówiła w Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska.
Figi, zarówno te świeże, jak i te suszone są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają między innymi witaminę A, C czy B. Oprócz tego figi mają w sobie dużo błonnika, potasu i żelaza. Czy wiedzieliście, że 100 g fig ma więcej wapnia niż szklanka mleka? Po czym poznamy, że figa jest już dojrzała? O właściwościach fig w studiu Dzień Dobry TVN opowiedziała Agnieszka Cegielska.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Agnieszkę Cegielską i Sylwię Majcher. Dziennikarki udowodniły, że z resztek, które mamy w lodówce można przygotować pyszne, szybkie i zdrowe potrawy. Wystarczy tylko uruchomić swoją wyobraźnię :) Co powiecie na: carpaccio z głąba kapusty, placki z głąba kapusty, rzodkiewki pieczone z płatkami migdałowymi, pesto z liści rzodkiewki, bulion z obierków, grzanki z pastą z pomarszczonych warzyw, a na deser lody jabłkowe.
Żyworódka to niedoceniana roślina, a tymczasem ma ona wiele zalet, można dzięki niej na przykład zwalczyć katar. Jakie ma jeszcze właściwości? W jakiej formie można ją sobie aplikować? Jak często? Czy można ją podawać dzieciom? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska.
Owoce głogu to skarb natury. Nie tylko wspierają naszą odporność, warto też po nie sięgać, kiedy cierpimy z powodu zaparć. Jakie inne właściwości lecznicze mają te owoce? Co można z nich zrobić? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła prowadząca cykl "Naturalnie!" Agnieszka Cegielska. Dowiedzieliśmy się również, kto nie może sięgać po owoce głogu.
Kiedy dopada nas infekcja, powinniśmy sięgnąć po szałwię lekarską. Na co jeszcze jest dobra? O właściwościach leczniczych tej rośliny mówiła w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl "Naturalnie!" Agnieszka Cegielska.
Zeń-szeń ma różnorakie zastosowania. Nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i w medycynie. Jakie właściwości lecznicze ma korzeń? W jakiej formie powinniśmy go spożywać? W studiu Dzień Dobry TVN o żeń-szeniu opowiedziała Agnieszka Cegielska.
W kuchni Dzień Dobry TVN dowodził dziś Andrzej Polan, któremu pomagała Agnieszka Cegielska. Tematem przewodnim ich dań były zioła. Co powiecie na makaron z cukinią i świeżymi ziołami, kanapki z kozim serem i ziołami, kaszę pęczak z porami, tymiankiem i orzechami włoskimi oraz ziołowe chipsy ziemniaczane?
Kardamon to król przypraw. O jego zaletach i zastosowaniu mówiła w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska. Jak przygotować napar wzmacniający odporność, w którym jednym ze składników jest właśnie kardamon?
w kuchni Dzień Dobry TVN rządził się granat i dwie Agnieszki. Cegielska i Mielczarek przygotowały dania z granatem w roli głównej. Granat zwany jest owocem życia i wiecznej młodości. Jakie ma właściwości?
Każda pora roku jest dobra do tego, by sięgać po kaszę gryczaną - mówi Agnieszka Cegielska. Ale jak wybrać tę najlepszą i najzdrowszą? O tym w kolejnym odcinku cyklu "Naturalnie!". Jaka jest różnica pomiędzy kaszą paloną i niepaloną? Czy to prawda, że łuska gryki ma właściwości antyseptyczne? Zobaczcie, jak powstaje kasza gryczana i, jakie potrawy można z niej przygotować.
Trudno sobie wyobrazić Święta Bożego Narodzenia bez maku. O jego cennych właściwościach mówiła w Dzień Dobry TVN prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska.
Orzechy niezwykle korzystnie wpływają na mózg. Jakie są jeszcze inne ich zalety? Ile orzechów powinniśmy jeść dziennie? Jakie właściwości ma olej z orzechów włoskich? Czy można na nim smażyć? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska.