Rozgrzewający ryż z granatem wzmacniający naszą odporność
Składniki:
Ryż basmati lub jaśminowy
Kawałeczek imbiru
Goździki
Laskę cynamonu cejlońskiego
Cynamon cejloński sypki
Masło klarowane
Banan
Mango
Granat
Świeża mięta
Orzechy włoskie
Daktyle
Rodzynki
Miód np. lipowy
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy pół lub łyżkę masła klarowanego w zależności od przygotowywanych porcji. Dodajemy 3-4 goździki i kawałeczek imbiru ok 3cm pokrojonego w kostkę.Delikatnie podsmażamy i wsypujemy wcześniej dokładnie umyty ryż, podprażamy wszystko i zalewamy wodą w proporcji 1:2 ryż-woda, dodajemy laskę cynamonu cejlońskiego i gotujemy. Daktyle, rodzynki, orzechy włoskie zalewamy gorącą wodą na 10 min. Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę masła klarowanego, na której delikatnie podsmażamy banana i mango posypując wszystko cynamonem cejlońskim.
Kiedy ryż będzie gotowy mieszamy go z pokrojonymi daktylami, rodzynkami, orzechami włoskimi, dodajemy do niego ciepłe banany i mango. Nakładamy na talerze i posypujemy granatem, wiórkami kokosowymi, świeżą miętą. Możemy też dodać miodu jeśli pragniemy aby nasze śniadanie było jeszcze słodsze.
Sałatka z komosą ryżową i granatem
Składniki:
Szpinak
Roszponka
Komosa ryżowa
Słonecznik
Granat
Sezam
Świeżo mielony pieprz
Awokado
Ser kozi brie
Ugotowany burak
Oliwa z oliwek lub olej z awokado
Przygotowanie:
Komosę ryżową gotujemy w osobnym garnku możemy dodać do gotowania 4 goździki i kilka plasterków imbiru. Do salaterki wkładamy szpinak, roszponkę, dodajemy ugotowaną ciepłą komosę, pokrojone awokado, pokrojonego w kostkę buraka, ser kozi, dodajemy podprażony na maśle klarowanym słonecznik, granat, posypujemy sezamem, świeżo zmielonym pieprzem, solą himalajską i polewamy dobrą oliwą.
Naleśniki z serkiem i owocami i naleśniki z hummusem
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
100 g mąki gryczanej
Szczypta soli
2 jajka zerówki
150 ml mleka ryżowego ml
150 ml wody
30 g roztopionego masła
Farsz do naleśników słodkich:
250 gr mascarpone
3 żółtka (zerówki)
3 białka
1 serek homogenizowany
Przygotowanie:
Ubijamy żółtka z cukrem jak na puszysty kogel mogel, dodajemy powoli mascarpone i serek homogenizowany. Na koniec dodajemy białka delikatnie mieszając. Smarujemy naleśnik masą serową dodajemy pestki granatu, świeże owoce.
Farsz do naleśników słonych:
Hummus
2 puszki ciecierzycy
2 łyżki tahini
1 ząbek czosnku
Sok z 2 cytryn
Łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
Pół szklanki oliwy lub wody z ciecierzycy (mniej kalorii)
Garść rukoli
Garść pokruszonej fety
Pestki z połowy granatu
Przygotowanie:
Smarujemy naleśniki hummusem, układamy kilka gałązek rukoli, posypujemy pestkami granatu, fetą, zwijamy w rulonik.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN