W kuchni DDTVN granaty. Owoce wiecznej młodości

w kuchni Dzień Dobry TVN rządził się granat i dwie Agnieszki. Cegielska i Mielczarek przygotowały dania z granatem w roli głównej. Granat zwany jest owocem życia i wiecznej młodości. Jakie ma właściwości?

Rozgrzewający ryż z granatem wzmacniający naszą odporność

Składniki:

Ryż basmati lub jaśminowy

Kawałeczek imbiru

Goździki

Laskę cynamonu cejlońskiego

Cynamon cejloński sypki

Masło klarowane

Banan

Mango

Granat

Świeża mięta

Wiórki kokosowe

Orzechy włoskie

Daktyle

Rodzynki

Miód np. lipowy

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy pół lub łyżkę masła klarowanego w zależności od przygotowywanych porcji. Dodajemy 3-4 goździki i kawałeczek imbiru ok 3cm pokrojonego w kostkę.Delikatnie podsmażamy i wsypujemy wcześniej dokładnie umyty ryż, podprażamy wszystko i zalewamy wodą w proporcji 1:2 ryż-woda, dodajemy laskę cynamonu cejlońskiego i gotujemy. Daktyle, rodzynki, orzechy włoskie zalewamy gorącą wodą na 10 min. Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę masła klarowanego, na której delikatnie podsmażamy banana i mango posypując wszystko cynamonem cejlońskim.

Kiedy ryż będzie gotowy mieszamy go z pokrojonymi daktylami, rodzynkami, orzechami włoskimi, dodajemy do niego ciepłe banany i mango. Nakładamy na talerze i posypujemy granatem, wiórkami kokosowymi, świeżą miętą. Możemy też dodać miodu jeśli pragniemy aby nasze śniadanie było jeszcze słodsze.

Sałatka z komosą ryżową i granatem

Składniki:

Szpinak

Roszponka

Komosa ryżowa

Słonecznik

Granat

Sezam

Sól himalajską

Świeżo mielony pieprz

Awokado

Ser kozi brie

Ugotowany burak

Oliwa z oliwek lub olej z awokado

Przygotowanie:

Komosę ryżową gotujemy w osobnym garnku możemy dodać do gotowania 4 goździki i kilka plasterków imbiru. Do salaterki wkładamy szpinak, roszponkę, dodajemy ugotowaną ciepłą komosę, pokrojone awokado, pokrojonego w kostkę buraka, ser kozi, dodajemy podprażony na maśle klarowanym słonecznik, granat, posypujemy sezamem, świeżo zmielonym pieprzem, solą himalajską i polewamy dobrą oliwą.

Naleśniki z serkiem i owocami i naleśniki z hummusem

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

100 g mąki gryczanej

Szczypta soli

2 jajka zerówki

150 ml mleka ryżowego ml

150 ml wody

30 g roztopionego masła

Farsz do naleśników słodkich:

250 gr mascarpone

3 żółtka (zerówki)

3 białka

1 serek homogenizowany

Przygotowanie:

Ubijamy żółtka z cukrem jak na puszysty kogel mogel, dodajemy powoli mascarpone i serek homogenizowany. Na koniec dodajemy białka delikatnie mieszając. Smarujemy naleśnik masą serową dodajemy pestki granatu, świeże owoce.

Farsz do naleśników słonych:

Hummus

2 puszki ciecierzycy

2 łyżki tahini

1 ząbek czosnku

Sok z 2 cytryn

Łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)

Pół szklanki oliwy lub wody z ciecierzycy (mniej kalorii)

Garść rukoli

Garść pokruszonej fety

Pestki z połowy granatu

Przygotowanie:

Smarujemy naleśniki hummusem, układamy kilka gałązek rukoli, posypujemy pestkami granatu, fetą, zwijamy w rulonik.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości