Mało znane tradycje związane z żurkiem. "Polewali szyby pannom, które były nieprzystępne"

Mikołaj Rey na Kujawach odkrywa tajemnice żuru
Źródło: Dzień Dobry TVN
Bonjour, czas na żur!
Bonjour, czas na żur!
Wielkanoc tuż tuż…
Wielkanoc tuż tuż…
Inspiracje na wielkanocny stół
Inspiracje na wielkanocny stół
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
 Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Koszyczki wielkanocne
Koszyczki wielkanocne
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Święta wielkanocne pełne są akcentów i detali, które różnić się będą w zależności od regionu, któremu się przyjrzymy. Jak ten okres w roku spędza się na Kujawach? Jak tamtejsze tradycje zmieniały się na przestrzeni lat? Sprawdził to Mikołaj Rey.

Żurek na Kujawach

Jak wyjaśniła naszemu reporterowi Halina Jabłońska, żurek jest podstawowym daniem na Kujawach. - Dorzuca się kiełbasę swojej roboty, ze świniaka, jak się uchował u siebie w zagrodzie - mówiła członkini Zespołu Folklorystycznego Spod Strzechy. Następnie wyjaśniła, jak powstaje zakwas, nazywany w tamtych stronach "zaklepką". Przygotowuje się go z żytniej mąki i wody. - To się wymiesza i to stoi do tygodnia, aż skwaśnieje - mówiła.

Niegdyś żurek był potrawą stricte postną. - To była taka zalewajka, ziemniaki ugotowane, z czosnkiem, z majerankiem, zalane zakwasem - wyjaśniła w rozmowie z Mikołajem Reyem Agata Kubajka z Zespołu Folklorystycznego Spod Strzechy.

Historia żurku

Jedzony przez 40 dni, skromny żurek, jak nie trudno się domyślić, w końcu przejadał się mieszkańcom Kujaw. Wyraz temu dawała tamtejsza młodzież.

- Zlewali te resztki tego żuru postnego i polewali nimi szyby. Gospodynie się strasznie na to złościły. Ale polewali szyby pannom, które były takie "niezjadłe", czyli nieprzystępne, jakieś takie zamknięte - wyjaśniła Agata Kubajka.

Po święconce postny żurek zamieniano na bogaty żur pełen różnego rodzaju mięs. Czego jeszcze Mikołaj Rey dowiedział się o tej potrawie? Sprawdźcie w materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości