Majówkowe grillowanie z Zawieruchą. Jakie dania przygotowali bracia?

Bracia Zawierucha i sprawdzone przepisy na potrawy z grilla
Cały tydzień grillujemy z gwiazdami w ich ogrodach
Źródło: Dzień Dobry TVN

Majówka to czas, kiedy spora część z nas wybierze się do kogoś na grilla lub sama go przygotuje. Jeśli to my będziemy serwować dania z rusztu warto wcześniej dobrze zastanowić się, co podamy. Swoimi sprawdzonymi sposobami na grilla w Dzień Dobry TVN podzieli się bracia Zawierucha.

Propozycje na grilla od braci Zawierucha

Z braćmi Zawierucha - Rafałem i Grzegorzem - na wspólne grillowanie spotkała się Katarzyna Jaroszyńska. Daniem, które przygotowali panowie (i które pojawia się niemal w każdym domu) jest grillowana kiełbasa. Zanim jednak położymy ją na ruszt, warto o czymś pamiętać. - Przed waszym grillem - wystarczy posiekać cebulkę, liść laurowy, ziele, wrzućcie na 2-3 godzinki. Ta kiełbaska będzie zupełnie inna - powiedział Grzegorza Zawierucha.

Na grilla braci Zawierucha trafiła również kaszanka. - Jest to kaszanka zawinięta w sreberku, z kapustą kiszoną. Można do niej dołożyć cebulkę, wcześniej podsmażoną, lekko podblanszowaną na gorącej patelni - tłumaczył Rafał Zawierucha. Aktor dodał, że tym razem dołożył do potrawy pocięty w cienkie paseczki czosnek. - Nie przyprawiamy niczym więcej, zawijamy, kładziemy na grilla - uzupełnił Rafał Zawierucha.

Bracia przygotowali również szaszłyki. Grzegorz Zawierucha zdradził, że do zamarynowania mięsa wykorzystał m.in. ketchup i pastę miso. - Z dodatkiem ketchupu wychodzą jedne z lepszych marynat - stwierdził. Natomiast marynata do warzyw (m.in. cukinia, papryka, szparagi) to oliwa z oliwek, tymianek, rozmaryn, sól oraz pieprz.

Co podać go grillowanego mięsa?

Smak grillowanego mięsa dopełniła sałatka. - Mamy ser feta, mamy rukolę, mamy oliwę, mamy grillowane warzywa. Jeżeli chcecie kogoś zaskoczyć, to tutaj kilka bardzo fajnych ciekawostek. Przede wszystkim grillowany ogórek. Ogórka też możemy grillować, tylko pamiętajcie: to jest szybkie, lekkie grillowanie na wysokiej temperaturze, żeby tylko złapał ten lekki posmak - wyjaśnił Grzegorz Zawierucha.

Kucharz zaznaczył, że zanim położymy ogórka na grillu, trzeba usunąć z niego gniazda nasienne, bo to w nich znajduje się najwięcej wody.

Co jeszcze przygotowali bracia Zawierucha? Kto pomógł im grillować? Dowiecie się tego z dalszej części rozmowy.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości