Przed nami długi weekend i majówka, czyli czas, kiedy Polacy tłumnie ruszają w plener. Już wkrótce w powietrzu będzie się unosić zapach pieczonej kiełbasy, karkówki i szaszłyków. Jak grillują Polacy? Czy mają swoje patenty? Zobacz sondę Szymona Majewskiego dla Dzień Dobry TVN.
Jak grillują Polacy?
Kiedy za oknami robi się ciepło i słonecznie, Polacy od razu wyciągają sprzęt do grillowania i ruszają na łono natury. Szymon Majewski w jednym z warszawskich parków spotkał rodzinę, która korzysta z "grilla na rower". Co to takiego?
- To jest specjalna technologia kosmiczna. Grill zamykany, na rower - tłumaczył żartobliwie mężczyzna. - Można sobie profesjonalnie zapiąć do rowerka. Jak dobrze zamontujesz, to się nie będzie ruszać. Z węglem już jest - dodał.
Szymon postanowił się zmierzyć z trudną sztuką rozpalania grilla i wrzucił kilka kiełbas na ruszt.
- W harcerstwie mój druh mówił, że miałem najdłuższe dmuchnięcie na obozie - przyznał i dmuchnął, by rozżarzyć węgiel. - To naprawdę pachnie. Moja córka mi powiedziała, że jej wspomnienie z dzieciństwa jest takie, że tata pachnie kiełbasą. To straszne - dodał Majewski.
Polacy przygotowują się do grillowej majówki
Szymon zaczepił parę, która relaksowała się na kocu i pichciła pyszności na jednorazowym grillu.
- To są takie pierwsze koty za płoty. Czekamy głównie na majówkę. Mamy wynajęty domek ze znajomymi, tam jest miejsce na grilla - powiedział rozmówca Majewskiego.
Dziennikarz przeprowadził jeszcze kilka wywiadów, a następnie wyciągnął ważny wniosek.
- Majewski potwierdza, że Polacy są gotowi na majówkę w 97 proc. Można zacząć wielką majówkę - podkreślił.
Niespodziewanie kiełbaski Szymona zaczęły się przypalać. Czy mimo to postanowił je zjeść? Co z nimi zrobił? Tego dowiesz się z materiału wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na Player.pl.
Zobacz także:
- Te dodatki do mięsa z grilla to absolutny hit. Przepisy Martyny Niemiec, zwyciężczyni "MasterChefa Nastolatki"
- Czysty grill w zaledwie 5 minut? Ten patent jest niezawodny. "Tłuszcz na ruszcie się wypali"
- Savoir-vivre na grillu. Jak się zachować? Te zasady etykiety warto znać
Autor: Justyna Piąsta
Reporter: Szymon Majewski, Magda Nabiałczyk
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN