Nie wyjdzie z domu bez makijażu - kobieta uzależniona od piękna

następna strona

Wideo

powrót do listyPoprzednia

Faszerowana, marynowana i zapiekana

Kuchnia |
Anna Starmach zdradziła nam swój sekretny przepis na leczo, paprykę marynowaną z czosnkiem, jaja zapiekane w papryce i faszerowaną paprykę. Wypróbuj jej przepisy i przekonaj się na ile sposobów można przyrządzić zwykłą paprykę.
Faszerowana, marynowana i zapiekana
Dzień Dobry TVN Jajka w papryce

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Wideo

Jajka w papryce

  • Jajka w papryce
    Jajka w papryce(1 z 4) Fot. Dzień Dobry TVN
  • Pomysł na paprykę
    Pomysł na paprykę(2 z 4) Fot. Dzień Dobry TVN
  • Papryka marynowana
    Papryka marynowana(3 z 4) Fot. Dzień Dobry TVN
  • Leczo
    Leczo(4 z 4) Fot. Dzień Dobry TVN

Leczo
Składniki:
500 g suchej kiełbasy
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 czerwone papryki
2 liście laurowe
2 żółte papryki
2 cukinie
2  cebule
1 czerwona cebula
majeranek

Przygotowanie:
Kiełbasę przekrój wzdłuż na połowę, a następnie w plasterki. Rozgrzej głęboką patelnie lub rondel, dodaj odrobinę oliwy i kiełbasę, smaż ją około 2 minut. Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj. Cukinie pokrój w plasterki. Papryki przekrój, pozbądź się środków i pokrój w kostkę. Na patelnię wrzuć cebulę i czosnek, smaż około 2 min., następnie dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, odrobinę majeranku, liście laurowe i koncentrat, wymieszaj i smaż około 2 min. Po tym czasie dodaj cukinię i pół szklanki wody. Duś około 10 minut.

Jajka zapiekane w papryce
Skladniki:
4 jaja
2 łyżki masła
2 papryki
oliwki
pieprz, sól
kapary
rozmaryn
świeży tymianek
suszone pomidory

Przygotowanie:
Papryki przekrój na połowę, pozbądź się gniazd nasiennych, następnie przypiekaj je patelni grillowej  przez około 10 minut. Gdy papryka zmięknie, ale nadal będzie jędrna, przełóż ją na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdej połówki papryki wbij jajko. Możesz dodać też kapary, zioła, oliwki, dopraw odrobina soli i pieprzu. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.

Faszerowane papryki
Składniki:
300 g mielonego mięsa wołowego
100 g ugotowanego ryżu
50 g tartego żółtego sera
4 papryki
3 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka posiekanego tymianku
1 pomidor
1 cebula
1 jajo
Pieprz, Sól

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj mięso, ryż, tymianek, posiekany czosnek, cebulę, jajo, koncentrat. Dodaj sól, pieprz. Papryki przekrój na pół i oczyść, napełnij farszem. Ułóż na blasze do pieczenia, posyp tartym serem na wierzchu, ułóż plasterki pomidora. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 200 st.

Papryka marynowana w oliwie z czosnkiem
Składniki:
100 ml oliwy z oliwek
10 kolorowych papryk
6 ząbków czosnku
0,5 łyżeczki soli
Sok z cytryny

Przygotowanie:
Papryki przekrój na pół, usuń pestki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do gorącego piekarnika (200 stopni) na 10-15 minut, aż skórka zbrązowieje. Wyciągnij blachę, papryki przełóż do miski i szczelnie owiń miskę folia. Po godzinie, gdy papryka ostygnie, będziesz mógł bez problemu ściągnąć z niej skórkę. Oliwę wymieszaj z czosnkiem pokrojonym w grube plasterki, sokiem z cytryny, solą i sokiem, który wyciekł z papryk. Papryki pokrój w paski, przełóż do słoików, zalej marynatą. Jeśli zamierzasz je dłużej przechowywać, przetwory można pasteryzować. Tak przygotowana papryka jest idealnym dodatkiem np. do kanapek!

Zobacz również

źródło: Dzień Dobry TVN | autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
tvnpix