Czego nie łączyć z lekami?
Przyjmowanie leków, zarówno doraźnie lub stale wymaga odpowiedniego przygotowania. Niektórych tabletek lepiej nie łączyć ze szczególnymi elementami naszej codziennej diety, ponieważ mogą osłabić działanie preparatu lub zmienić jego sposób wchłaniania. O zawiłościach dietetycznych w tym temacie opowiedziała w Dzień Dobry TVN doktor Hanna Stolińska - dietetyczka kliniczna.
- Przede wszystkim nie popijać kawą, herbatą czarną i zieloną, alkoholem - szczególnie leków przeciwcukrzycowych. Sok grejpfrutowy odpada, sam grejpfrut również. [...] Zostaje nam woda, ewentualnie probiotyki można popić czymś mlecznym - tłumaczyła gościni programu.
Antybiotyki i antydepresanty. Czym je popijać?
Jak się okazuje, to czym popijamy leki, zmienia sposób ich wchłaniania do organizmu. Według dietetyczni przykładem takiej zmiany jest połączenie czosnku z antybiotykami, gdyż oba składniki mają podobne działanie. Jeśli zaś chodzi o antydepresanty i inne produkty spożywcze, powinniśmy pamiętać, by nie łączyć ich m.in. z serem i niektórymi ziołami. Warto zachować 2-3-godzinną przerwę między jedzeniem a tym rodzajem leków.
- Na pewno nie łączymy z produktami, które zawierają tyraminy, czyli ser żółty, wszelkiego rodzaju wędliny, produkty fermentowane. Szałwia, rumianek - to są produkty, których nie warto łączyć - dodała ekspertka.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Nie żyje Gabriel Seweryn z "Królowych życia". Ulubieniec widzów zmarł nagle
- Menadżer Sylwii Peretti przerywa milczenie. "Ciężko wrócić do podstawowych czynności"
- Co dalej z programem "Królowe życia"? "Nie zabrakło radości, wzruszeń, śmiechu do łez"
Autor: Zofia Wierzcholska
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/EastNews