Tych połączeń unikaj. Których produktów nie warto przyjmować z lekami?

dr Hanna Stolińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Leki a jedzenie – czego ze sobą nie łączyć?
Leki a jedzenie – czego ze sobą nie łączyć?
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Łączenie leków z niektórymi składnikami naszej diety może być niekorzystne dla naszego samopoczucia lub nawet zdrowia. Doktor Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna, rozwiała w Dzień Dobry TVN wszelkie wątpliwości na temat tego, czym popijać zażywane leki. Na co zwrócić szczególną uwagę?

Czego nie łączyć z lekami?

Przyjmowanie leków, zarówno doraźnie lub stale wymaga odpowiedniego przygotowania. Niektórych tabletek lepiej nie łączyć ze szczególnymi elementami naszej codziennej diety, ponieważ mogą osłabić działanie preparatu lub zmienić jego sposób wchłaniania. O zawiłościach dietetycznych w tym temacie opowiedziała w Dzień Dobry TVN doktor Hanna Stolińska - dietetyczka kliniczna.

- Przede wszystkim nie popijać kawą, herbatą czarną i zieloną, alkoholem - szczególnie leków przeciwcukrzycowych. Sok grejpfrutowy odpada, sam grejpfrut również. [...] Zostaje nam woda, ewentualnie probiotyki można popić czymś mlecznym - tłumaczyła gościni programu.

Antybiotyki i antydepresanty. Czym je popijać?

Jak się okazuje, to czym popijamy leki, zmienia sposób ich wchłaniania do organizmu. Według dietetyczni przykładem takiej zmiany jest połączenie czosnku z antybiotykami, gdyż oba składniki mają podobne działanie. Jeśli zaś chodzi o antydepresanty i inne produkty spożywcze, powinniśmy pamiętać, by nie łączyć ich m.in. z serem i niektórymi ziołami. Warto zachować 2-3-godzinną przerwę między jedzeniem a tym rodzajem leków.

- Na pewno nie łączymy z produktami, które zawierają tyraminy, czyli ser żółty, wszelkiego rodzaju wędliny, produkty fermentowane. Szałwia, rumianek - to są produkty, których nie warto łączyć - dodała ekspertka.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl. 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości