Brie, camembert, cheddar, gouda, oscypek, kozi, feta - tym razem Maciej Nowak udał się śladami sera! W jakiej kondycji zastał serowarstwo polskie?
Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło weekend spędzili w Barcelonie. Ta wycieczka zainspirowała ich do tego, by po powrocie - w kuchni Dzień Dobry TVN - przygotować hiszpańskie przysmaki. Jak smakuje smażona cukinia w cieście z sosem z orzeszków pinii lub empanadillas z serem i oliwkami? Zróbcie potrawy według przepisów Moniki i Macieja!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski serwował potrawy postwalentynkowe, czyli takie, które nie powinny były znaleźć się w romantycznym menu ze względu na ostry zapach i smak: flaczki, czosnek i ser.
Choć w Polsce najbardziej popularny jest ser z mleka krowiego, kozi także posiada grono wiernych zwolenników. Czy krytyk kulinarny i jednocześnie nasz podróżnik kulinarny - Maciej Nowak - też należy do tego grona?
Kozi ser to przysmak, który można albo pokochać, albo znienawidzić. Nie każdy jest w stanie się do niego przekonać ze względu na intensywny i dla wielu przykry zapach. Pascal Brodnicki udowodnił nam jednak, że nie ma pyszniejszego dania niż dobry gatunkowo ser kozi z lampką czerwonego wina. Po ostatniej wizycie we Francji poznał bowiem tajniki jego produkcji, a także wstąpił do elitarnego bractwa.