Podróżnik kulinarny

    Podróżnik kulinarny

    Maciej Nowak tym razem pojechał na Warmię, do Krasina, gdzie hodowane są ślimaki, w których Polska jest światową potęgą. Jak wygląda "porodówka" dla ślimaków? Ile godzin kopulują ślimaki? Po czym określa się wiek ślimaka? Jak smakują ślimaki po burgudzku? Zapraszamy na kolejny odcinek "Podróżnika kulinarnego".

    Po kiełbasie należy się deser - tak uważa Marcin Prokop. Dlatego na naszym stole, w studiu Dzień Dobry TVN, znalazł się kołocz śląski. A przy stole zasiedli: Lutz Zimmermann, producent kołoczy śląskich i Maciej Nowak, nasz kulinarny podróżnik. Oba te produkty posiadają certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego.

    Gdzie pojechał Maciej Nowak? Pomidor. O czym będzie dzisjszy odcinek "Podróżnika kulinarnego"? Pomidor. No właśnie, krytyk kulinarny Maciej Nowak tym razem pod lupę wziął pomidory szklarniowe. Czy są one tak samo smaczne i zdrowe, jak pomidory gruntowe? Czym różni się pomidor gruntowy od tego ze szklarni? Dlaczego zostawiamy szypułki na pomidorach?

    Jak powinna wyglądać i z czego powinna być zrobiona dobra biała kiełbasa i dlaczego NIE MOŻNA jej gotować? W poszukiwaniu tradycyjnej kiełbasy Maciej Nowak odwiedził rzeźników i masarzy, którzy białą kiełbasę robią od pokoleń!

    Według "Podróżnika kulinarnego" Macieja Nowaka jesteśmy w europejskiej czołówce pod względem hodowli grzybów shiitake i boczniaków. Maciej odkrył to niedawno i był tym faktem bardzo zaskoczony. Jak przyrządza się boczniaki i jakie właściwosci mają grzyby shiitake? Jak, zdaniem Marcina Prokopa, pachną boczniaki?

    Maciej Nowak, czyli podróżnik kulinarny, tym razem postanowił pochylić się na kawą. Jakie są najnowsze „mody kawowe” i czy coś zmieniło się przez kilka ostatnich lat? Czym różni się kawa ciemno od jasno palonej? Co wypada pić w tym sezonie i czy można kawę „zaparzyć na zimno”?

    Zapiekanki, hot dogi, pierożki, kebaby, okienka z frytkami belgijskimi, grube i soczyste hamburgery, niemieckie wursty. Jak wygląda warszawskie jedzenie uliczne? Czy dalej można kupić flaki po warszawsku? Czy rosnąca popularność ulicznego jedzenie to tylko potrzeba zaspokojenia głodu, czy kryje się za tym coś więcej? Sprawdził to nasz podróżnik kulinarny Maciej Nowak.

    Na scenie i za kulisami chińskiej opery na Tajwanie gościł nasz niezmordowany podróżnik Maciej Nowak. Zobaczcie, jak wygląda scenografia Opery Pekińskiej.

    Krytyk kulinarny Maciej Nowak odwiedził Uniwersytet Gastronomii i Turystyki na Tajwanie. O takiej, niezwyklej szkole gastronomicznej możemy w Polsce tylko pomarzyć. W pokojach gościnnych tej uczelni zatrzymywali się nawet prezydenci. Studenci zdobywają w niej przede wszystkim wiedzę praktyczną, a uczą się w niecodziennych salach. Zobaczcie jak one wyglądają! Dlaczego polskie uczelnie tak nie wyglądają?

    W Tel Awiwie tylko 5 proc. restauracji jest koszernych. Co to znaczy, że potrawa jest koszerna? Jak się robi tradycyjną szakszukę? Nasz kulinarny podróżnik i krytyk Maciej Nowak odwiedził jedną z niewielu restauracji w Tel Awiwie, która posiada certyfikat koszerności nadawany przez rabina.

    Tradycyjnie powinny być wypiekane w Wielką Sobotę. Maciej Nowak udał się do miejsca, gdzie wypiekane baby wielkanocne zachowują świeżość aż przez miesiąc! Co te wypieki mają wspólnego z Ali-Babą?

    Strażnik dobrego smaku, Maciej Nowak, sprawdził czym bar mleczny różni się od dobrej restauracji. Czy charakterystyczne niegdyś tylko dla Polski bary nadal cieszą się popularnością? Które bary mleczne poleca nasz kulinarny podróżnik? Bez jakich potraw bar mleczny nie mógłby istnieć?

    Choć w Polsce najbardziej popularny jest ser z mleka krowiego, kozi także posiada grono wiernych zwolenników. Czy krytyk kulinarny i jednocześnie nasz podróżnik kulinarny - Maciej Nowak - też należy do tego grona?

    Zwane "miastem, które nigdy nie zasypia". Jego nazwa w dosłownym tłumaczeniu znaczy "Wiosenne Wzgórze". Jak wygląda nocne, kulinarne życie w Tel Awiwie? To sprawdził krytyk kulinarny Maciej Nowak.

    Na Bazarze Carmel w Tel Avivie można kupić puchate pączki chanukowe, pomidorki koktajlowe hodowane na pustyni i... polskie śledzie. A tego wszystkiego kosztował nasz kulinarny podróżnik Maciej Nowak, który prosto z Izraela przybył do studia Dzień Dobry TVN, by opowiedzieć nam o najsłynniejszym bazarze w Izraelu.

    Krytyk kulinarny Maciej Nowak przyglądał się NORGE & Food Service Chefs’ Competition – 2011, którego pierwsza edycja poświęcona została śledziowi norweskiemu. Opowiedział o nim w Dzień Dobry TVN. Jakie śledzie lubi Jolanta Pieńkowska?

    Polska podzielona jest na dwa królestwa: ziemniaków białych i żółtych. I choć wielbiciele jednych lub drugich daliby się pokroić za swoich faworytów, kolor miąższu o niczym nie decyduje - mówi krytyk kulinarny Maciej Nowak, który odwiedził dawny Instytut Ziemniaka, obecnie filię Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin.