Polska w zimowe miesiące to nie tylko stoki narciarskie i góry. Wszyscy marzymy o tym, żeby w końcu odetchnąć i wyjechać za miasto. Nie trzeba uprawiać sportu, żeby skorzystać z bogactwa, jakie skrywa nasz kraj. Podróżnik Michał Cessanis proponuje podróże po miejscach, które wciąż można odkrywać na nowo. Naprawdę, jest w czym wybierać!
Sebastian Pitoń, lider "Góralskiego veta" zapowiedział, że przedsiębiorcy z Podhala, w tym ci, którzy wynajmują pensjonaty, prowadzą stacje narciarskie i restauracje, zamierzają otworzyć swoje biznesy 18 stycznia. Inicjatywę wsparła m.in. Agrounia i przedstawiciele inicjatywy "Bałtyckie veto".
Trwa ostatni weekend zimowych ferii, zdecydowanie innych niż dotychczas. Na Podhalu, mimo pandemii, turyści próbowali choć trochę skorzystać z zimowego wypoczynku, a właściciele obiektów - choć trochę zarobić, żeby nie splajtować. Rozmawiali z nimi reporterzy programu "Uwaga! TVN".
Czym byłaby rodzina bez tradycji? Nie wyobraża sobie tego Paweł Łojas, mąż i ojciec sporej gromadki dzieci. Mężczyzna pochodzący z Podhala od najmłodszych lat pokazuje potomkom uroki wspólnego muzykowania. Pasją do tańca, gry i śpiewu udało mu się zarazić całą piątkę.
Wielu przedsiębiorców z Podhala, w tym ci, którzy wynajmują kwatery i prowadzą stacje narciarskie, zamierza otworzyć swoje działalności po 17 stycznia i to bez względu na ewentualne dalsze obostrzenia. W tym celu powstała inicjatywa Góralskie Veto, która zrzeszyła kilkuset przedsiębiorców.
Obie są zdolnymi, pięknymi kobietami, które osiągnęły sukces. Nic więc dziwnego, że nie brakuje im tematów do rozmów. Paulina Krupińska-Karpiel i Anna Lewandowska przyjaźnią się od kilku lat i mimo napiętych grafików znajdują chwilę, by się spotykać. Teraz okazuje się, że trenerka przyjechała do prowadzącej Dzień Dobry TVN na Podhale w odwiedziny.
Zamknięte restauracje, stragany, na których nikt nic nie kupuje i pustki na ulicach, tak zimowa stolica Polski wygląda na starcie sezonu. Część właścicieli kwater i domków nadal przyjmuje gości na teoretycznie "służbowe" wyjazdy. - Wszyscy sobie zdają sprawę, że wiosny możemy nie dotrwać – mówi jeden z zakopiańskich przedsiębiorców.
Tuż po drugiej wojnie światowej do kurortów w Rabce i Zakopanem przybyło wiele żydowskich sierot, które ocalały z Holokaustu. Pobyt w sanatoriach miał być dla dzieci szansą na powrót do zdrowia, ale niestety bezpieczne miejsce szybko zostało zaatakowane.
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu mówienie w Polsce dialektem było czymś wstydliwym. Dziś gwara śląska i góralska wracają z podwójną siłą. Dlaczego tak się dzieje? W Dzień Dobry TVN wyjaśniali to Grzegorz Kulik, tłumacz na język śląski oraz Bartłomiej Kuraś, autor książek o Podhalu i dziennikarz.
Choć kultura podhalańska jest piękna i wyjątkowa, nie każdy rozumie tamtejszą muzykę. Niektórzy mają ją za kakofonię czy cepelię, nie doceniając oryginalności ludowej piosenki. Teraz Sebastian Karpiel-Bułecka postanowił odczarować tę opinię i stworzył cykl, który ma przybliżyć istotę autentycznej, góralskiej muzyki.
Od 20 lat, w każdy weekend, Ricardo czaruje swoich fanów, którzy do Zakopanego przyjeżdżają specjalnie dla niego. Jak żyje podhalański celebryta? Czy to prawda, że ma swojego ochroniarza i, że nie może się opędzić od kobiet? Z Ricardo spotkał się reporter Dzień Dobry TVN Filip Chajzer.
Coraz częściej Boże Narodzenie spędzamy w polskich górach. Ile kosztuje zimowy wypoczynek i, jak wygląda oferta wynajmu pokoi i domków? Prezenter pogody Bartek Jędrzejak wybrał się na Podhale, by sprawdzić te informacje u Klementyny Gąsienicy-Byrcyn. Czy wiecie, jak górale przeganiają złą pogodę?
Czym różnią się nasze, polskie dudy podhalańskie od innych wersji tego instrumentu i czy trafią na listę światowego dziedzictwa UNESCO? Łukasz Radwan zabrał kamerę Dzień Dobry TVN na Podhale, by móc posłuchać prawdziwej, góralskiej muzyki!
Pani Janina Rzepka jest pierwszą i, jak do tej pory, jedyną kobietą bacą. Co musiała zrobić, aby zdobyć certyfikat? Jak wygląda jej dzień? O to zapytał ją dziennikarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer. Zobaczcie, czy zdał egzamin z rozróżniania prawdziwego oscypka od tego podrabianego.
Jutro do księgarń trafi nowa książka zakopiańskiego duetu: Pauliny Młynarskiej i Beaty Sabały- Zielińskiej „Zakopane. Nie ma przebacz”. A w Dzień Dobry TVN wystarczyło zjechać siedem pięter w dół, by poczuć się jak w góralskiej chacie! Jak górale obchodzą święta wielkanocne? O tym, jak wygląda Wielkanoc na Podhalu, w relacji Pauliny Młynarskiej i Beaty Sabały-Zielińskiej.
Nasz kulinarny smakosz Mikołaj Rey lubi ryby, dlatego tym razem zabrał na do gospodarstwa na Podhalu, gdzie hoduje się pstrągi. W jakich warunkach żyją tam pstrągi? Ile powinien ważyć tzw. pstrąg konsumpcyjny? Przekonajcie się, jak smakuje pstrąg-albinos z moskolami.
Czy dziś na zakopiańskich straganach "zarzuconych chińszczyzną" wciąż można znaleźć perełki rękodzieła podhalańskiego? Po czym odróżnić polską ciupagę od chińskiej podróbki? Zapraszamy na spacer po Krupówkach z Pauliną Młynarską.
Chrupkie, soczyste, słodkie, z odrobiną zielonej nutki. Nawet po obraniu nie brązowieją. Czym różnią się jabłka łąckie od pozostałych? W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi byli: producent jabłek łąckich Krzysztof Maurer oraz podróżnik kulinarny Maciej Nowak.
Dziennikarka Dzień Dobry TVN Katarzyna Olubińska spotkała się z braćmi Golec na góralskim śniadaniu, na Podbeskidziu. Jak spisali się Paweł i Łukasz? Zobacz, jak mieszkają najsłynniejsi górale w Polsce!
Zakopiańska, warszawska czy nadmorska? Jaka jest Magda Schejbal, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: wykwintne orzechowe trufle z kaszy jaglanej, chrupiącą macę z pastami z fasoli oraz aromatyczny torcik z kaszy gryczanej? Zobacz jakie sekrety, nie tylko kulinarne, zdradziła Kindze i Bartkowi!