Urszula Ludwikowska poprosiła Mikołaja Reya o pomoc. Chodzi o kolację dla syna Pani Urszuli, który ukończył szkołę średnią. Czy potrawa, jaką Mikołaj przygotował dla Kacpra go zaskoczyła?
Okazuje się, że ślimaki z Polski, a zwłaszcza ślimaczy kawior, są doceniane w europejskich restauracjach. Jak wygląda cały proces hodowli, zbioru i oczyszczania kawioru? Jak smakuje polski kawior ze ślimaka? I ile kosztuje? W studiu Dzień Dobry TVN o polskim, ślimaczym kawiorze opowiadał ekspert ds. kulinariów Mikołaj Rey.
W Dzień Dobry TVN klasyka francuskiej kuchni w wykonaniu Mikołaja Reya. Poznajcie jego przepisy na suflety: serowy i czekoladowy oraz na comber jagnięcy i ratatouille.
Mikołaj Rey dostał zadanie - przygotować kulinarną niespodziankę dla Amerykanina, który jest pierwszy raz Polsce. Zobaczcie, jakie potrawy dla niego przygotował wspólnie z jego przyjaciółką Lilianną i, jak na niespodziankę zareagował David.
Monika Mulawka zwróciła się do Mikołaja Reya, by pomógł jej i jej koleżankom przygotować niespodziankę dla Anny Przygody-Majewskiej, dyrektorki szkoły, w której uczy. Postanowili przygotować dla niej ucztę z owoców morza, które Pani Anna bardzo lubi. Zobaczcie, jak zareagowała na tę kulinarną niespodziankę.
Sezon na szparagi uważamy za otwarty. W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey wraz ze swoimi pomocnikami z programu "MasterChef Junior" przygotowali dania bazujące na tym wiosennym warzywie. Na naszym stole pojawiły się takie dania jak: Krem z białych szparagów, zielone szparagi z grilla w papilocie, szparagi z sosem mousseline i szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce. Lubicie szparagi?
Piosenkarka Lena Piękniewska chciałaby w nietypowy sposób podziękować koledze, kompozytorowi Pawłowi Skorupce. Z pomocą przyszedł jej Mikołaj Rey. Zobaczcie jak udała się niespodzianka.
W kolejnej odsłonie cyklu Mikołaj Rey przygotował kolację niespodziankę dla przyjaciółki Pani Danki - Agnieszki. Przyjaciółki uwielbiają kuchnię włoską. Mikołaj postanowił przygotować muszle św. Jakuba. Jak na niespodziankę zareagowała Pani Agnieszka? Czy potrawa Mikołaja im smakowała?
Didżej Bumi Phillips chciał przygotować urodzinową niespodziankę dla swojej dziewczyny Karoliny. Dlatego o pomoc poprosił Mikołaja Reya. Co zainspirowało Mikołaja do stworzenia urodzinowego menu? Gdzie gotowali? I jak na niespodziankę zareagowała dziewczyna Bumiego?
W tak mroźną pogodę jak dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey proponuje nam rozgrzewające sery. Co powiecie na klasyczny fondue serowe, suflet serowy, czy krem z oscypka i kalafiora? Już na samą myśl ślinka nam cieknie ;)
Joanna Żaja-Maciejewska poprosiła Mikołaja Reya, by przygotował niespodziankę dla jej męża. Z jakiej okazji Pani Joanna chciała zaskoczyć swojego partnera? Jaką potrawę przygotował Mikołaj? I jaka była reakcja męża Pani Joanny?
Małgosia chciała przygotować niespodziankę dla swojej przyjaciółki Kamili. Pomógł jej w tym nasz kulinarny ekspert i mistrz Mikołaj Rey. W tym celu umówili się na lodowisku. Jak Mikołaj poradził sobie na łyżwach? Zobaczcie, co wspólnie przygotowali, a raczej ugotowali, dla Kamili i jak zareagowała na tę kulinarną niespodziankę.
To kraj Dalajlamy, kraj, który walczy o swoją tożsamość już prawie 70 lat, a jego stolica nazywa się Lhasa. Mikołaj Rey spotkał się z Dawą, która pokazał mu szczyty gastronomii tybetańskiej. Dawa mieszka w Polsce od 8 lat, tu znalazła męża Tybetańczyka i założyła rodzinę. Czy czują się w naszym kraju jak w domu? Zobaczcie, jaki tybetański przysmak przygotowała dla Mikołaja Reya Dawa.
To kraj pięciokrotnie większy od Polski. Jest ojczyzną szafranu, pięknych dywanów i miejscem, w którym można mieć aż cztery żony. Mikołaj Rey, razem z Salarem Farsi, opowie Wam o Iranie. Jak długo Salar mieszka w Warszawie? Czym się zajmuje? Jak mu się żyje w Polsce? Czy smakuje mu polskie jedzenie? Zobaczcie, co Salar ugotował specjalnie dla Mikołaja.
Rumunia to Karpaty, Morze Czarne i Dracula. Ale jakie w Rumunii mają przysmaki? Tego Mikołaj Rey dowiedział się w Polsce od Vasilie Trandafira, rumuńskiego artysty, który mieszka w Polsce. Zobaczcie, jakie przysmaki przygotował dla Mikołaja.
W kolejnym odcinku cyklu Mikołaj Rey spotkał się z Lude Victor Reno, który pochodzi z egzotycznej Martyniki. Co sprowadziło go do Polski? Czy swojej polskiej rodzinie serwuje dania rodzimej kuchni? Co charakteryzuje kuchnię karaibską?
Migna Gomez urodziła się w Caracas, stolicy Wenezueli. Mieszka jednak w Polsce. Tu jest jej rodzina i tu pracuje. Czy tęskni za Wenezuelą? Jaką rolę w życiu mieszkańców Wenezueli odgrywa klimat? Która kuchnia jest lepsza - polska czy wenezuelska? Zobaczcie, co Migana Gomez przygotowała dla Mikołaja Reya.
Somalijczyk Elmi Abdi mieszka w Polsce od ponad 20 lat. Powodem jego wyjazdu z rodzinnego kraju była wojna domowa. O swojej ucieczce, drodze do Polski i życiu tutaj mówił w Dzień Dobry TVN. Dlaczego postanowił zostać w naszym kraju? Czuje się tu bezpiecznie? Czy jego dzieci znają somalijską rodzinę?
Karp, pierniki, mak, pierogi... czy wiesz, dlaczego nie może ich zabraknąć na Wigilii? Skąd wzięła się tradycja pozostawiania wolnego miejsca przy stole dla wędrowca? Dlaczego dzielimy się opłatkiem? I jak wyglądała Wigilia naszych przodków? O polskich tradycjach świątecznych w Dzień Dobry TVN swoim aksamitnym głosem opowiedziała dziennikarka i kuratorka kulinarna Monika Kucia.
Mikołaj Rey spotkał się z pochodząca z Taszkientu Shahzodą Shavkatovą, która opowiedziała mu o tradycjach jej kraju. Jakie zwyczaje związane ze stołem, rodziną i gotowaniem panują w Taszkiencie? Co najbardziej zaskoczyło ją w Polsce? I jak robi się taszkienckie pierogi w podawane rosole?
"Jest ostoją Kurdystanu w Polsce" - powiedział o Kurdzie Hajarze Bahri Mikołaj Rey. Kucharz spotkał się z nim, by porozmawiać o kurdyjskiej kulturze i kuchni. Co ją wyróżnia? Jak Kurd mieszkający od 28 lat w Polsce odnalazł się w naszym kraju? Czy tęskni z ojczyzną? I kiedy ostatnio ją odwiedził?
Tym razem Mikołaj Rey wybrał się do Krakowa, by spotkać się z Holenderką, która z tego miasta uczyniła swój dom. Do Polski przybyła 27 lat temu, na studia, by nauczyć się języka polskiego. Nad przeprowadzką z Holandii do Krakowa zastanawiają się też jej rodzice. Poznajcie Oleńkę Konarską, jej rodzinę i ich polsko-holenderski dom. Czy Mikołajowi smakowała potrwa przygotowana dla niego przez panią domu?
Kawa, najpiękniejsze owoce świata i gorące rytmy - łączy je kraj pochodzenia: Kolumbia. Stamtąd właśnie pochodzi Andreas Nieva, z którym spotkał się Mikołaj Rey. Razem przygotowali tradycyjną kolumbijską tortillę. Co znalazło się w środku? I jak po hiszpańsku mówi się "cebula"?
"Myślałem, że to na rok, może na dwa. A to było 23 lata temu" - powiedział o swojej przeprowadzce do Polski Szkot David Kennedy. Pochodzi z Glasgow - największego miasta w Szkocji. Czy tęskni za krajem "gdzie klany są bardzo mocne, a faceci chodzą w spódnicach"? Z rodowitym szkotem spotkał się Mikołaj Rey. Zobaczcie, co razem ugotowali.
Giorgi Kartvelishvili to Gruzin mieszkający z Polsce. We Wrocławiu spotkał się z nim francuz polskiego pochodzenia Mikołaj Rey. "Mam dwa domy: Gruzja i Polska" - powiedział w Dzień Dobry TVN Giorgi. Jak trafił do naszego kraju 10 lat temu? Co ugotował dla Mikołaja? Co jest podstawą gruzińskiej kuchni? I jak wygląda słynna gruzińska gościnność?
Lada Malinakova jest Czeszką, która urodziła się na Morawach. W Polce mieszka już 25 lat. Co sprawiło, że osiedliła się właśnie w Warszawie? Czym się zajmuje? Czy podoba się jej polska kuchnia? Sprawdził to Mikołaj Rey.
Rodzice Martina Hejgera z Johannesburg byli Polakami. Syn postanowił wyjechać z RPA i osiedlić się w Polsce. Tu pracuje jako instruktor golfa. Z Martinem spotkał się nasz kulinarny podróżnik i smakosz Mikołaj Rey. Razem przygotowali kurczaka rodem z RPA. Czy wiecie, co oznacza skrót PZS?
Słowaczka Barbara Jurcova pomogła Mikołajowi Reyowi odkryć smaki swojego kraju. Przygotowali razem tradycyjne słowackie danie. Co to było? Jak im wyszło? Zobaczcie!
Mistrz Wine & Food Noble Night 2017 został wybrany. Tytuł otrzymał Michał Stężalski. Gościliśmy go w Dzień Dobry TVN. Czym zachwycił jurorów? Obok niego usiedli na naszej kanapie: członek jury Paweł Oszczyk i ekspert kulinarny DDTVN Mikołaj Rey.
Czy to urok polskich lasów przyciągnął Egipcjanina Josepha Ibrahima do Polski? Joseph, zwany Józkiem, wraz z rodziną, od dwóch lat mieszka w Polsce. Pracuje jako przedstawiciel handlowy. Jego hobby to zbieranie grzybów. Mikołaj Rey spotkał się z nim w lesie... na grzybach, a później wspólnie przygotowali falafel - tradycyjne egipskie danie.