Po kiełbasie należy się deser - tak uważa Marcin Prokop. Dlatego na naszym stole, w studiu Dzień Dobry TVN, znalazł się kołocz śląski. A przy stole zasiedli: Lutz Zimmermann, producent kołoczy śląskich i Maciej Nowak, nasz kulinarny podróżnik. Oba te produkty posiadają certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego.
Jak powinna wyglądać i z czego powinna być zrobiona dobra biała kiełbasa i dlaczego NIE MOŻNA jej gotować? W poszukiwaniu tradycyjnej kiełbasy Maciej Nowak odwiedził rzeźników i masarzy, którzy białą kiełbasę robią od pokoleń!
Piotr Kucharski tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN w męskim wydaniu. Przygotował kiełbaski w cieście, zupę- krem z selera ze smażoną kaszanką oraz stromboli z krakowską i kindziukiem. Smacznego!
Prosto z Doliny Kościeliskiej, baca zdradza Bartkowi Jędrzejczakowi tajniki wypasu owiec!
Co tym razem poleca mistrz Robert Sowa? Co wyczarował w kuchni Dzień Dobry TVN z bekonu, kiełbasek, kotlecików drobiowych i ananasa? Robert Sowa zdradza swoje sekretne przepisy na: grillowane w bekonie białe kiełbaski nadziewane serem, sos sałatkowy polski z jogurtem, pikantnego grillowanego ananasa i kotlety drobiowe z prażoną cebulą. Palce lizać!