Umami to piąty smak u człowieka. Odkryty przez Japończyków. Trudny do skonkretyzowania. W kuchni Dzień Dobry TVN Łukasz Modelski, dziennikarz i pisarz, w asyście Piotra Kucharskiego przygotował dania, które pobudzają nasze kubki smakowe w rytmie umami! Dorsz i blanszowane warzywa z sosem miso, kotlety marynowane w sosie sojowym z sosem grzybowym, wywar umami z warzywami i krewetkami oraz papardelle z sosem mięsnym z sardelami. Smacznego!
Samantha Hess to osoba, która... przytula za pieniądze. O zbawiennej sile sprawczej dotyku, o tym, jak ważne dla naszej psychiki jest przytulanie opowiedziała w studiu Dzień Dobry TVN Małgorzata Ohme, psycholog. To rodzice warunkują nas na dotyk. Jak często i jak mocno powinniśmy tulić nasze dzieci?
Na scenie Dzień Dobry TVN Aralka, a właściwie Julia Bernard, która w 2011 r. wzięła udział w międzynarodowej edycji najstarszego w Japonii talent show, wykonała utwór "ii hi tibidachi". Podoba Wam się?
Plisowane spódniczki, dziecinne podkolanówki i wystające białe figi spod kusych spódniczek. Na czym polega fenomen japońskich lolitek? Ile mają lat dziewczyny, które występują w japońskich girlsbandach? Jaką rolę gra podtekst seksualny? W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi były: Aralka, a właściwie Julia Bernard, która została w 2011 r. zaproszona do wzięcia udziału w międzynarodowej edycji najstarszego w Japonii talent show, oraz Marie Kyione, która od 6 lat mieszka w Polsce.
Jako początkujący projektant zaopatrywał się w tkaniny na pchlich targach, bo tylko na takie było go stać. Nie chciano go przyjąć do szkoły mody, bo wtedy w Japonii, przyjmowano tam tylko kobiety. Przyjął go dopiero Paryż. Dziennikarz Dzień Dobry TVN Marcin Sawicki rozmawiał z legendą mody - Kenzo Takadą.
Jako piętnastolatka wyjechała do Hongkongu. Dziś Alexa mieszka w Tokyo i pracuje w programie śniadaniowym „PON”. Alexa jest gaijinką, ale do złudzenia przypomina Japonkę. Czy Japończycy wierzą jej, że nie ma ani jednego azjatyckiego genu? Aleksandra Łuczak, bo tak brzmi jej polskie nazwisko, była naszym gościem w studiu Dzień Dobry TVN.
Ewa Wróbel-Hultqvist to absolwentka malarstwa na ASP w Krakowie. René Magritte, Picasso w okresie różowym, Ukiyo-e, czyli drzeworyty starojapońskie. Inspiracje stylem największych malarzy i ich dzieł znalazły odbicie w projektowaniu strojów dla dzieci.
To kulinarne show, które w niczym nie przypomina tradycyjnego gotowania i mieszania w garnkach. Japończycy sztukę gotowania i przygotowali potraw opanowali do perfekcji, a przyglądał się temu nasz smakosz Mikołaj Rey, który twierdzi, że japońska dieta jest najzdrowszą dietą na świecie. Ile kilogramów ryb je w ciągu roku statystyczny Japończyk? Jak nazywa się japoński makaron, który ma zero kalorii?
Freestyle football to akrobatyczne podbijanie piłki. Szymon Skalski pokonał piłkarzy- żonglerów z 30 krajów. Prosto z Japonii przybył do studia Dzień Dobry TVN, by zademonstrować swoje umiejętności i opowiedzieć o swojej pasji, jaką jest piłka. Ile trwa akrobatyczny pokaz na zawodach? Ile godzin trenuje dziennie mistrz?
Kiedyś puree z dżemem, dziś wyborne pierogi, zupa pomidorowa, schabowy czy placki ziemniaczane. W latach 50. nie posiadały nawet krzeseł. Teraz bary mleczne to przedmurze smacznego i domowego jedzenia. A jak bary mleczne widzą obcokrajowcy? Czy dla nich są także tak atrakcyjne jak dla Polaków?
To była kuchnia fusion w pełnym tego słowa znaczeniu. Sycylijski temperament w połączeniu z orientalną ascezą, a wszystko na ostro i w pięciu smakach. Dziennikarz Dzień Dobry TVN Marcin Sawicki podglądał Stefano Terrazzino gotującego w japońskich ogrodach Bonsai.
Ma niespełna 21 lat, oryginalną urodę i na swoim koncie współpracę z największymi modowymi markami m.in.: Chanel, Dior, Cavalli, Armani, Burberry. Jej urodą zachwyciła się Azja, dlatego kilka lat temu Alexa Łuczak przeprowadziła się z Łodzi do Tokio. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Alexę, która robi karierę w Azji i jej menedżerkę Maggie Haese.
Okazuje się, że oprócz dziennikarstwa, Filip Chajzer ma jeszcze jedną pasję. Spotkał się z brązowym medalistą mistrzostw świata w sumo. Zobaczcie Filipa prawie takiego, jak go sam Pan Bóg stworzył!
Polka Iza i Japończyk Tyra poznali się pięc lat temu w Warszawie w ośrodku buddyjskim. Małżeństwem są od roku. Czy Japończycy różnią się od Polaków? - W Japonii mężczyźni mogą okazywać słabość i wrażliwość, a w Polsce muszą być silni fizycznie i mentalnie - uważa Tyra. Jak Japończycy dbają o swój wygląd? Jaki jest podział obowiązków w ich domu? Kto spędza więcej czau w łazience - ona czy on? Czy w Japonii można okazywać sobie publicznie uczucia?
Furoshiki to tradycyjna japońska chusta, która idealnie nadaje się do pakowania prezentów. Można nią też nakryć stół lub zrobić z niej oryginalną torbę. Karolina Radomska–Nishii, która prowadzi warsztaty wiązania chust, zademonstrowała w Dzień Dobry TVN jak wykonać z takiej chusty torbę. Zobaczcie, jak proadziła sobie z tym zadaniem prowadząca Dzień Dobry TVN Jolanta Pieńkowska!
Yayoi Kusama to japońska rzeźbiarka, malarka, pisarka, aktywistka polityczna i performerka. Słynie z niebanalnego wykorzystywania zwykłych kropek. To jej obrazami inspirowała się w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach.
Zespół Yamato powstał w 1993 roku. Od tego czasu dali już ponad 3500 występów. W trasie przebywają przez 6 miesięcy w roku. Dają w przybliżeniu 200 występów rocznie. Codziennie ćwiczą po kilka godzin i potrzebują 12 godzin wypoczynku, by zregenerować swoje siły po występie przed publicznością. Posługują się kilkoma tuzinami bębnów o średnicy sięgającej pięciu metrów i pałeczkami o wadze do 3,5 kilograma. W studiu Dzień Dobry TVN dali popis swoich umiejętności.
Aralka to szalona licealistka, która pasjonuje się Krajem Kwitnącej Wiśni - od lat uczy się języka i zbiera gadżety Hello Kitty. Jej pasja została nagrodzona. We wrześniu 2011 wzięła udział w japońskim Talent Show. Na zaproszenie japońskich producentów pojechała do Tokio.
Dlaczego Japonki tak bardzo kontrolują swoją wagę będąc w ciąży? Dlaczego w Japonii poród przez cesarskie cięcie jest niestosowny? Zapraszamy na kolejny odcinek cyklu "Mama dookoła świata"! Gościem Dzień Dobry TVN jest autorka cyklu Ofelia Grzelińska.
Aralka, a właściwie Julia Bernard, od 11 roku życia pasjonuje się Japonią. Nie tylko uczy się języka, ale zbiera gadżety związane z krajem kwitnącej wiśni, a w internecie uczy japońskiego po angielsku oraz udziela mini-lekcji polskiego dla Japończyków. Jej pasja została nagrodzona - we wrześniu wzięła udział w japońskim Talent Show. Na zaproszenie japońskich producentów pojechała do Tokio.
Nasz podróżnik kulinarny Maciej Nowak odkrywa smaki kraju kwitnącej wiśni. W tajniki japońskiej kuchni wtajemniczył go I Sekretarza Ambasady Japonii i jego rodzina.