Papardelle z sosem mięsnym z sardelami
Składniki:
200 g mięsa z surowej kiełbasy
masło
1 cebula, drobno pokrojona
1 marchewka, drobno pokrojona
1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojonego
300 g mielonej wołowiny
0,5 kieliszka czerwonego wina
4-5 sardeli
3 łyżki koncentratu pomidorowego
niepełna szklanka mleka
sól i pieprz do smaku
parmezan do podania
Przygotowanie:
Mięso z kiełbasy podsmażyć na maśle na wolnym ogniu. Dodać warzywa i dusić aż cebula się zeszkli. Dodać mieloną wołowinę i podsmażyć aż będzie lekko brązowa. Dodać wino i koncentrat pomidorowy i drobno posiekane sardele, dokładnie wymieszać, dusić na wolnym ogniu i dolewać małymi porcjami mleko do całkowitego połączenia się całości, gotować na wolnym ogniu kilka godzin, co jakiś czas mieszając, jeśli jest za suche dolewać odrobinę mleka. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu). Makaron dodać do sosu, przesmażyć całość razem. Podawać posypane parmezanem.
Wywar umami z warzywami i krewetkami
Składniki:
0,5 kg włoszczyzny
3 suszone pomidory
3 grzyby shitake
1 kawałek glona kombu (około 5x5 cm)
twarda skórka z parmezanu
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
0,5 łyżeczki soli morskiej
5 ziaren czarnego pieprzu
Warzywa:
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
mały kawałek selera
kiełki fasoli mung
300 g surowych krewetek
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do dużego garnka, zalać 6 litrami wody. Dodać pozostałe składniki. Gotować na wolnym ogniu około 3-4 godziny. Warzywa obrać i pokroić na zapałki, podsmażyć na patelni z oliwą. Podsmażone warzywa przełożyć do miseczek, dodać surowe krewetki pokrojone na mniejsze kawałki i kiełki fasoli. Zalać gorącym bulionem.
Kotlety marynowane w sosie sojowym z sosem grzybowym
Składniki:
4 kotlety schabowe z kością
8 łyżek sosu sojowego
pieprz
1 cebula
3 łyżki masła
400 g kapusty kiszonej
100 g czerwonej soczewicy
sos grzybowy:
1 mała cebula
3 łyżki masła
25 g suszonych podgrzybków
1 gałązka tymianku
20 ml koniaku lub brandy
4 łyżki śmietany 30%
sos sojowy i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kotlety przyprawić pieprzem i polać sosem sojowym. Przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin do zamarynowania, najlepiej na noc. Kiszoną kapustę ugotować. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Dodać ugotowaną kapustę i podsmażyć wszystko razem. Dodać soczewicę i dusić na wolnym ogniu aż soczewica będzie miękka. Przyprawić pieprzem. Grzyby namoczyć na 30 minut w letniej wodzie. W tym czasie zeszklić cebulkę na maśle, dodać odsączone grzyby, i listki tymianku, poddusić wszystko i dolać koniak i dusic na wolnym ogniu aż grzyby będą miękkie. Dolać śmietankę i zmiksować całość na gładki sos. Doprawić sosem sojowymi pieprzem. Kotlety obsmażyć na rozgrzanej patelni a następnie dopiec w rozgrzanym piekarniku do 160ºC przez 10-12 minut.
Kotlety podawać na kapiście polane sosem grzybowym.
Dorsz i blanszowane warzywa z sosem miso
Składniki:
klarowane masło do smażenia
5-6 różyczek brokuła
2 marchewki
5-6 liści jarmuż
1 biała rzodkiew
sos:
2 łyżeczki miso
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
pieprz
prażony sezam
Sposób przygotowania:
Rybę przyprawić solą i pieprzem i usmażyć na rozgrzanym klarowanym maśle. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, marchew i rzodkiew obrać i pokroić w słupki, jarmużpodzielić na mniejsze kawałki. Zagotować wodę, wrzucić twarde warzywa 2-3 minuty, jarmuż na kilka sekund, brokół na około 1 minutę. Wszystkie składniki sosu wymieszać i podawać z usmażoną rybą i blanszowanymi warzywami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN