Materiał promocyjny

Letnie owoce w diecie rocznego dziecka – na co zwrócić uwagę?

Letnie owoce w diecie rocznego dziecka – na co zwrócić uwagę?
Letnie owoce w diecie rocznego dziecka – na co zwrócić uwagę?
Źródło: Projekt bez tytułu - 2020-07-30T173554.072.jpg
Dziecko po ukończeniu 1. roku życia dużo się rusza, eksploruje świat i potrzebuje na to energii. Wzrasta też jego zainteresowanie jedzeniem, różnymi smakami. Jadłospis rocznego dziecka odgrywa wielką rolę w jego prawidłowym rozwoju. Posiłki powinny dostarczać wszelkich niezbędnych składników pokarmowych, mineralnych i witamin.

Mleko po 12. miesiącu życia dziecka

Mleko powinno stanowić podstawę w żywieniu niemowlęcia do ukończenia 12. miesiąca życia. Po tym czasie nie pokrywa już ono pełnego zapotrzebowania na składniki odżywcze, ale dalej jest cennym składnikiem dla rozwoju malucha. Z tego względu nadal warto karmić dziecko piersią lub podawać mu mleko modyfikowane typu Junior, wzbogacone o składniki odżywcze, wspierające prawidłowy wzrost i rozwój.

Jadłospis rocznego dziecka – co powinien zawierać?

Dieta dziecka, które ukończyło roczek, powinna składać się z odpowiedniej liczby posiłków, zapewniających dostarczenie organizmowi odpowiednich i niezbędnych elementów do prawidłowego rozwoju. Właściwie zbilansowany jadłospis rocznego dziecka zawiera różnorodne produkty tak, aby dostarczać niezbędnych składników odżywczych i mineralnych Zgodnie z opinią ekspertów, udział poszczególnych grup produktów w menu dziennym dziecka powinien przedstawiać się następująco:

  1. Produkty białkowe – 4-5 porcji
  • mleko oraz produkty mleczne – 3 porcje
  • mięso drób, ryby, jaja – 1-2 porcje
  1. Warzywa – 5 porcji
  2. Produkty zbożowe – 5 porcji
  3. Owoce – 4 porcje
  4. Tłuszcze – 1-2 porcje[ 1 ].

W żywieniu dziecka ogromną rolę odgrywa pochodzenie produktów, które włączamy do jego diety. Ważne, aby pochodziły ze sprawdzonego źródła W przypadku owoców – najlepiej, aby były to owoce sezonowe.

Świeże, letnie owoce ze sprawdzonych źródeł

Zarówno wiosną, jak i latem chętnie sięgamy po owoce sezonowe, które w tym czasie są wszechobecne na bazarkach i sklepowych półkach. Zanim jednak podamy je swojemu dziecku, powinniśmy zastanowić się nad ich pochodzeniem. Kupując owoce sezonowe czy to w supermarkecie, czy na bazarku nie mamy 100 proc. pewności co do ich źródła. Dlatego znacznie lepszym pomysłem jest wybór produktów od lokalnego rolnika lub podawanie dziecku owoców w słoiczku.

Jeśli zależy nam na podawaniu dziecku świeżych owoców, powinniśmy postawić na owoce sezonowe:

  • Agrest: maj-wrzesień.
  • Aronia: sierpień-październik.
  • Borówka amerykańska: lipiec-wrzesień.
  • Brzoskwinia: lipiec-wrzesień.
  • Czereśnia: czerwiec-wrzesień.
  • Czerwona porzeczka: czerwiec-wrzesień.
  • Jagoda: lipiec-sierpień.
  • Jeżyna: sierpień-wrzesień.
  • Malina: czerwiec-wrzesień.
  • Morela: lipiec-wrzesień.
  • Śliwka: sierpień-październik.
  • Pigwa: wrzesień-październik.
  • Porzeczka biała: lipiec-wrzesień.
  • Porzeczka czarna: lipiec-wrzesień.
  • Truskawka: maj-sierpień.
  • Winogrono: wrzesień-październik.
  • Wiśnia: lipiec-sierpień.

Letnie owoce w diecie rocznego malucha – tak, ale pod kontrolą

Niektórzy rodzice kierują się metodą żywienia BLW (Baby-led Weaning, po polsku tłumaczona jako Bobas lubi Wybór), zgodnie z którą to dziecko decyduje o tym, co i w jakiej ilości zje. Dzieci chętnie wybierają owoce, ponieważ są słodkie i soczyste, jednakże należy spożywać je w umiarze. Według zaleceń ekspertów z Instytutu Matki i Dziecka dieta rocznego dziecka powinna uwzględniać 4 porcje owoców dziennie. Przykładowe porcje to:

  • mała brzoskwinia, 1/2 banana,
  • 1/2 szklanki porzeczek i jagód,
  • 1/2 szklanki malin,
  • 1/2 szklanki ze świeżych owoców[2].

Owocowe słoiczki – bezpieczne uprawy i kontrole jakości

Jeśli chcesz w bezpieczny sposób uzupełnić jadłospis rocznego dziecka owoce – postaw na owoce w słoiczkach. Składniki w nich zawarte pochodzą z kontrolowanych upraw i muszą spełniać surowe normy dotyczące jakości produktów przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci. Normy te wynikają z prawa polskiego i europejskiego i są o wiele bardziej restrykcyjne niż te dotyczące żywności przeznaczenia ogólnego[3]. Na etykietach słoiczków określa się wiek, od którego można podać posiłek. Składniki są szczegółowo opracowywane przez ekspertów – w zależności od wieku i zapotrzebowania dziecka.

Warto zaznaczyć, że znajdziemy w nich jedynie naturalnie występujące cukry – opisane na etykiecie pozwalają nam kontrolować, ile cukru zawiera dany posiłek. Co więcej, dzięki utrwalaniu termicznemu w gorącej wodzie, słoiczki zachowują długi okres przydatności – zgodnie z przepisami prawa nie zawierają konserwantów, barwników ani wzmacniaczy smaku[4].

Jadłospis rocznego dziecka może być więc uzupełniany o owocowe słoiczki, które są odpowiednie na jego etapie rozwoju. Karmiąc pociechę, możesz podać jej drugą łyżeczkę, aby powoli uczyła się samodzielnego jedzenia.

[1] http://www.imid.med.pl/images/do-pobrania/poradnik.pdf

[2] http://www.imid.med.pl/images/do-pobrania/poradnik.pdf

[3] https://www.bobovita.pl/jakosc-bobovita

[4] https://www.bobovita.pl/jakosc-bobovita

Zobacz także: Jak przygotować pyszne i zdrowe desery dla dzieci? Kilka prostych przepisów

Autor: Adrianna Kowalczyk

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości