Dieta ryżowa – oczyszcza i odchudza. Zasady, efekty, jadłospis i przepisy

Ryż w miseczce i pałeczki
Fot. Getty Images
Dieta ryżowa opiera się na jadłospisie dostarczającym 1000 kcal dziennie. Istnieją dwa podstawowe warianty diety: oczyszczająca trzydniowa dieta ryżowa oraz odchudzająca, trwająca co najmniej 10 dni. Podstawowym składnikiem diety jest brązowy ryż będący m.in. źródłem błonnika pokarmowego i witamin z grupy B.
  • Dieta ryżowa – zasady
  • Dieta ryżowa – właściwości
  • Dieta ryżowa 3-dniowa – co jeść?
  • Dieta ryżowa – efekty
  • Dieta ryżowa – jadłospis
  • Dieta ryżowa – przepisy

Zobacz też: Dieta cytrynowa. Rozmiar w dół w 10 dni

Dieta ryżowa jest kuracją odchudzającą i oczyszczającą. Poza białym i brązowym ryżem dozwolone jest jedzenie warzyw i owoców oraz ryb i gotowanego mięsa. Dieta ryżowa dostarcza dużej ilości błonnika pokarmowego, który pobudza przemianę materii i zwiększa uczucie sytości.

Dieta ryżowa – zasady

Dieta ryżowa ma właściwości odchudzające i oczyszczające. Za jej twórcę uznaje się naukowca Waltera Kempnera z Duke University w Karolinie Północnej. 

Dieta ryżowa Kempnera miała być sposobem leczenia nadciśnienia tętniczego jeszcze przed powstaniem leków o działaniu hipotensyjnym. W oparciu o pierwotną wersję powstało kilka modyfikacji. Najpopularniejsza postać diety ryżowej dostarcza 1000 kcal dziennie. Podstawą jadłospisu jest biały lub brązowy ryż. W zależności od czasu trwania wyróżnia się dwa główne warianty diety ryżowej. Pierwszy z nich to dieta trwająca 3 dni oparta na restrykcyjnym jadłospisie, który składa się wyłącznie z brązowego ryżu. Ponadto wskazane jest picie dużej ilości wody. 

Dieta ryżowa 3-dniowa wspiera detoksykację organizmu i sprzyja usuwaniu nadmiaru wody. Drugi wariant to dieta ryżowa praktykowana od 2 do 4 tygodni, która poza ryżem dopuszcza spożywanie innych produktów, to jest: warzyw, owoców, ryb, gotowanego mięsa, jogurtów naturalnych, kefirów, orzechów, kiełków oraz nasion słonecznika. Ważną zasadą diety ryżowej jest picie dużej ilości płynów w postaci wody mineralnej, naparów ziołowych oraz czerwonej i zielonej herbaty. 

Dieta ryżowa 10-dniowa lub dłuższa działa odchudzająco. Kurację zaleca się powtórzyć po 3 miesiącach.

Dieta ryżowa – właściwości

W diecie ryżowej bardziej wskazane jest oparcie jadłospisu na brązowym ryżu, który w porównaniu do białego odznacza się większą wartością odżywczą. Brązowy ryż jest produktem mniej przetworzonym, a tym samym bogatszym w cenne witaminy, minerały i błonnik pokarmowy. W jego składzie znajdują się m.in.: fosfor, magnez, żelazo, miedź oraz witaminy z grupy B. Błonnik pokarmowy występujący w brązowym ryżu przyspiesza procesy przemiany materii i zwiększa uczucie sytości, co zapobiega podjadaniu między posiłkami i sprzyja odchudzaniu. Ponadto ma dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, gdyż wspomaga obniżanie poziomu złego cholesterolu LDL oraz reguluje ciśnienie krwi.

Dieta ryżowa 3-dniowa – co jeść?

Dieta ryżowa 3-dniowa opiera się na jadłospisie złożonym z trzech posiłków dziennie: śniadania, obiadu i kolacji. Dozwolonym produktem jest wyłącznie brązowy ryż – ugotowany bez dodatku soli lub prażony w piekarniku. Dla wzbogacenia smaku ryż można przyprawić ziołami, np. tymiankiem, koperkiem czy natką pietruszki. Dzienny jadłospis diety ryżowej powinien dostarczyć 1000 kcal. Dieta ryżowa 3-dniowa jest bardzo restrykcyjna, dlatego niewskazane jest jej przedłużanie. Długotrwałe stosowanie tego wariantu diety może doprowadzić do niebezpiecznych dla zdrowia niedoborów pokarmowych. Kolejną kurację ryżową można rozpocząć po upływie co najmniej miesiąca.

Dieta ryżowa – efekty

Efekty diety ryżowej sprowadzają się głównie do spadku masy ciała. Dieta ryżowa 3-dniowa jest kuracją, która wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i usuwanie nadmiaru wody. W ciągu trzech dni można stracić około 1–2 kilogramów, jednak wiąże się to głównie z utratą płynów z organizmu. Długotrwała dieta ryżowa umożliwia redukcję masy ciała nawet o 3 kilogramy tygodniowo. Do efektów stosowania diety ryżowej należą także: unormowanie metabolizmu, polepszenie ogólnego samopoczucia oraz poprawa kondycji cery. Zasady diety ryżowej nie są jednak zgodne z założeniami zdrowego i racjonalnego żywienia. Dieta ryżowa należy do monodiet opartych na jednoskładnikowym jadłospisie, a więc nie dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jej przedłużanie może doprowadzić m.in. do osłabienia, obniżenia zdolności koncentracji oraz dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego w postaci podrażnienia jelit.

Dieta ryżowa – jadłospis

I śniadanie: ryż z jabłkiem i cynamonem oraz z ½ torebki ugotowanego ryżu,

II śniadanie: 2 wafle ryżowe z rzodkiewką i twarożkiem,

obiad: ½ torebki ugotowanego ryżu, gotowana pierś z kurczaka, surówka z jabłka, pora i marchewki.

podwieczorek: 2 wafle ryżowe, pomarańcza,

kolacja: ½ torebki ugotowanego ryżu, dzwonek pieczonego łososia, kilka liści sałaty z pomidorem.

Zobacz też: Jak skończyć z podjadaniem raz na zawsze? 

Dieta ryżowa – przepisy

Dieta ryżowa – przepis na ryż z jabłkiem

Składniki:

· ½ torebki ugotowanego brązowego ryżu,

· 1 jabłko,

· szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Odcedź.

2. Jabłko starannie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte jabłko posyp cynamonem.

3. Ryż wyłóż na talerz. Na lekko przestudzony ryż połóż starte jabłko. Odstaw na chwilę, aż jabłko puści sok, który wniknie w ryż.

Więcej:

Zobacz film: Dieta Alleluja, źródło: Dzień Dobry TVN
podziel się:

Pozostałe wiadomości