substancje rakotwórcze

    substancje rakotwórcze

    Katarzyna Bosacka, jak mantrę powtarza: "czytajmy etykiety"! Bo to właśnie po etykietach poznamy, czy żywność, którą kupujemy nie jest niebezpieczna dla naszego zdrowia. Ostatnie badania wykazują, że zawarte w wędlinach konserwanty są silnie rakotwórcze. Jak "na oko" rozpoznać te pozbawione chemii? Czy wędliny, które możemy kupić w sklepach ekologicznych są faktycznie ekologiczne?

    Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wydała oświadczenie w którym stwierdza, że konserwanty dodawane do szynek, które kupujemy w sklepach, są rakotwórcze. Naukowcy ciągle pracują nad mniej szkodliwymi zamiennikami, które również niwelowałyby zagrożenie pojawienia się w wędlinach jadu kiełbasianego. Czy powinniśmy całkowicie zrezygnować z szynek ze sklepu? Jak wybrać wędlinę, która zawiera w sobie możliwie najmniej konserwantów? W Dzień Dobry TVN Katarzyna Bosacka wytłumaczyła, dlaczego pieczone w domu mięso nie jest tak różowe jak to ze sklepu.

    Zatkane tętnice, otyłość brzuszna, cukrzyca, bezpłodność a nawet rak - takie mogą być skutki spożywania dużych ilości rafinowanego oleju palmowego. Producenci żywności chętnie go stosują ze względu na niską cenę. Znajdziemy go w czipsach, słonych przekąskach, czekoladzie, kostkach rosołowych i wielu innych produktach. Czym naturalny olej palmowy różni się od rafinowanego? Dlaczego ten rafinowany nie został jeszcze zakazany? Czy możliwe jest całkowite wyeliminowanie go z diety? O tym w Dzień Dobry TVN dr Jacek Postupolski z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH oraz prowadząca cykl "(Ro)zważmy to" Katarzyna Bosacka.