GMO

    Brytyjski rząd zapowiedział złagodzenie regulacji dotyczących roślin genetycznie edytowanych. Mają zostać wyraźnie odróżnione od roślin genetycznie modyfikowanych. Dzięki temu będzie możliwa komercyjna uprawa edytowanych. Jakie są ich zalety?

    Mark Lynas to brytyjski ekolog i dziennikarz, który w latach 90. ubiegłego wieku był zaciekłym przeciwnikiem GMO i w ramach protestu niszczył modyfikowane uprawy. Reporterce Dzień Dobry TVN Annie Senkarze powiedział, jak wyglądało jego życie w bojówce. Jak się przygotowywał do akcji sabotażowych? Obecnie Mark jest zwolennikiem GMO. Dlaczego zmienił swoje nastawienie do upraw modyfikowanych?

    Wkrótce może dojść do parafowania przez Unią Europejską i Kanadę umowy handlowo-gospodarczej CETA. Mówi się, że jej podpisanie może doprowadzić do zalania rynku UE żywnością genetycznie modyfikowaną, która jest dopuszczona w Kanadzie. Czy powinniśmy się tego obawiać? Jakie produkty GMO są już dostępne w Polsce? Czy są zagrożeniem dla naszego zdrowia? O tym w Dzień Dobry TVN doradca Ministra Środowiska prof. Tadeusz Żarski oraz dr Sławomir Sowa z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin.

    W Wielkiej Brytanii rozpoczęto zakładanie pierwszej uprawy "rybnych" roślin GMO. Dzięki nowym genom będą one bogate w korzystne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. I staną się pożywieniem dla ryb hodowlanych. Czy to znaczy, że ludzie będą podtruwani? W studiu Dzień Dobry TVN gościem była dietetyk Aneta Łańcuchowska.

    Co tak naprawdę wiemy o GMO? Czy nasza wiedza jest na tyle obszerna, żeby wypowiedzieć wojnę GMO? Czy żywność modyfikowana genetycznie rzezczywiście powoduje choroby nowotworowe? Na te pytania odpowiedzieli goście Dzień Dobry TVN: dr Sławomir Sowa z Laboratorium Kontroli Genetycznie Modyfikowanych Organizmów oraz Marek Kryda z Instytutu Spraw Obywatelskich. Dlaczego GMO podzieliło naszych gości?