apetyt

    apetyt

    Każdy z nas ma swoje ulubione zapachy, które przywodzą na myśl najlepsze skojarzenia. Dotyczy to również jedzenia. Niektóre potrawy pachną tak zachęcająco, że nie jesteśmy w stanie powstrzymać się przed ich skosztowaniem. Z drugiej strony, wszyscy znamy zapachy, które sprawiają, że w jednej chwili tracimy apetyt. Okazuje się, że ma to swoje potwierdzenie naukowe. Badacze z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu przeprowadzili ankietę na podstawie której orzekli, których zapachów trzeba unikać, aby zachować piękną sylwetkę.

    Pigwa to idealny owoc na przeziębienie. Dla podkręcenia apetytu mamy powinny go dawać dzieciom niejadkom. Za co jeszcze należy ją cenić? Jakie przetwory można z niej zrobić? Jaka jest różnica między pigwą a pigwowcem? Jakie witaminy i składniki mineralne zawiera? O tym w Dzień Dobry TVN mówiła prowadząca cykl Naturalnie! Agnieszka Cegielska.

    Wracamy do historii Małgorzaty Kępińskiej, która ciągle odczuwała niepohamowany głód, a wszystko przez operację, którą przeszła, gdy była mała. W czasie operacji wycięcia guza mózgu uszkodzona została część odpowiedzialna za uczucie sytości. Kilka miesięcy temu Małgosia przeszła specjalistyczną operację, która miała jej pomóc w zapanowaniu nad "wilczym głodem". Jak czuje się po operacji? O tym Małgosia i jej rodzice opowiedzieli w programie Dzień Dobry Wakacje.

    Wracamy do historii Małgorzaty Kępińskiej, którą prezentowaliśmy w programie kilka miesięcy temu. Małgosia ciągle odczuwała wilczy głód, a wszystko przez operację, którą przeszła, gdy była mała. W czasie operacji wycięcia guza mózgu uszkodzona została część odpowiedzialna za uczucie sytości. Jakiś czas temu Małgosia przeszła specjalistyczną operację, która miała jej pomoc zapanować na "wilczym głodem". Czy udało się? Jak teraz czuje się Małgorzata Kępińska? Opowie nam o tym w sobotę w Dzień Dobry Wakacje. Bądźcie z nami od 8:30!

    Małgorzata Kępińska jest wiecznie głodna, choć je niemal bez przerwy. Wszystko przez to, że w czasie operacji wycięcia guza mózgu uszkodzona została część odpowiedzialna za uczucie sytości. Operację, która pozwoli jej wrócić do normalnego życia, przeprowadzi prof. Marek Harat, neurochirurg, Wojskowy Szpital Klinicznego w Bydgoszczy. Jak będzie przebiegać ten zabieg i późniejsza rehabilitacja pacjentki? Dlaczego NFZ nie sfinansuje leczenia?

    Jakie mogą być przyczyny nieustannego uczucia głodu? Czy może to być objaw choroby? Jaki wpływ na apetyt ma stres lub brak snu? I jak się uporać z wilczym głodem? Zapytaliśmy o to Elżbietę Lange, psychodietetyka i coacha zdrowia.

    Posiłki powinny być zdrowe i zbilansowane. Jak jeść rozsądnie i oduczyć się ciągłego podjadania? Co zrobić, gdy towarzyszy nam ciągłe uczucie głodu? Jakie produkty hamują apetyt? O tym, co daje nam uczucie sytości opowiedziała dietetyk Anna Jelonek.

    Otyłość to największy wróg człowieka i choroba cywilizacyjna. Niestety coraz częściej borykają się z nią nasze zwierzęta. Czy otyłość u psów jest związana z ich rasą? Jak przyzwyczaić zwierzaka do prawidłowego jedzenia? Jak pełna miska wpływa na motywację czworonoga? Czy są leki, które ograniczają apetyt zwierząt? Gośćmi Dzień Dobry TVN byli: lekarz weterynarii Norbert Czubaj i behawiorysta zwierząt Radek Ekwiński.

    Lekarze ze Świdnicy walczą o życie ekstremalnie otyłego mężczyzny. Pacjenta ważącego około 300 kg do szpitala przywieziono dużym policyjnym busem. W studiu Dzień Dobry TVN gośćmi były: Barbara Markowska, która przez lata prowadziła program o odchudzaniu oraz Magdalena Gajda - rzecznik praw osób chorych na otyłość . Dlaczego ludzie otyli budzą pewien rodzaj wstrętu? Czy naprawdę są to ludzie słabi, którzy nie mogą zapanować nad swym apetytem na kaloryczne jedzenie i słodycze?

    Według naukowców na to, co i w jakiej ilości spożywamy w restauracji ma wpływ muzyka, kolory i światło. Dlaczego tak się dzieje? O tym dietetyk Agata Ziemnicka... z córką w brzuszku. Dlaczego nie powinniśmy jeść ryżu z białego talerza i, dlaczego kolor zielony nie sprawdzi się w kuchni? Które kolory pobudzają apetyt? Dlaczego osoby, które chcą się odchudzać powinny jeść tylko z niebieskich talerzy?

    Z opublikowanego dwa lata temu raportu prof. Grażyny Cichosz z Wydziału Nauk o Żywieniu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie wynika, że przeciętny Polak zjada 50-70 kg cukru rocznie, czyli około dziesięciokrotnie więcej niż nasi dziadkowie. Zdaniem naukowców epidemia otyłości i cukrzycy jest ściśle powiązana ze zwiększonym spożyciem cukrów, zwłaszcza tzw. syropu glukozowo-fruktozowego. Według prof. Grażyny Cichosz spowodowana jest także stosowaniem diety fit. Regularne spożycie produktów słodzonych tym syropem prowadzi do zwiększenia apetytu, insulinooporności i cukrzycy typu 2.