Termogeniki, czyli naturalne "spalacze tłuszczu". Lista produktów przyspieszających metabolizm

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czym są naturalne termogeniki?
Czym są naturalne termogeniki?
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Termogeniki, czyli tzw. "spalacze tłuszczu", cieszą się ogromną popularnością wśród osób chcących pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Jak dokładnie działają? Co jeść, by przyspieszyć metabolizm? Na te pytania w Dzień Dobry TVN odpowiedziała dietetyczka Anna Radowicka.

Czym są naturalne termogeniki i jak działają?

Możemy je podzielić na dwa rodzaje.

- Termogeniki to substancje naturalne występujące m.in. w produktach spożywczych, które u nas goszczą na stole (np. pomarańcze) i substancje syntetyczne, które możemy znaleźć w suplementach. Dzisiaj chcemy mówić o tych naturalnych, czyli występujących w owocach cytrusowych, fasolce szparagowej, papryczce chilli, jak również w karczochu - tłumaczyła Anna Radowicka w Dzień Dobry TVN.

Jak dodała, każdy z wymienionych produktów zawiera substancję, która ma przyspieszyć metabolizm i wspomóc procesy odchudzania poprzez wzrost temperatury w naszym ciele. - Podkreślę, wspomagamy. To nie jest tak, że jak codziennie będziemy jeść tylko te produkty, to schudniemy. Bo na to się wiele czynników składa. Tak naprawdę termogeneza jako sam w sobie proces, to przede wszystkim sport - zaznaczyła dietetyczka.

Naturalne "spalacze tłuszczu" - lista

Zdaniem dietetyczki najlepsze termogeniki w żywności to:

  • niskotłuszczowe produkty mleczne (kefir, maślanka, biały ser, twarożek, jogurt naturalny),
    • rośliny strączkowe (groszek, ciecierzyca, soczewica, soja, fasola),
      • warzywa,
        • owoce bogate w witaminę C,
          • ostre przyprawy,
            • czosnek,
              • kakao i kawa,
                • zboża i produkty pełnoziarniste (np. nasiona słonecznika, pestki dyni, płatki owsiane, ryż brązowy, kasze grube),
                  • chude mięso i ryby.

                    Strączki zawierają bardzo dużo błonnika. - Dzięki czemu nie powodują wzrostu glukozy w naszym organizmie. Przekłada się to na zwiększone uczucie sytości, pobudzenie naszego metabolizmu do pracy, procesy lipolizy - mówiła nasza rozmówczyni.

                    Z kolei cytrusy zawierają witaminę C, która jest przeciwutleniaczem i stymuluje wydzielanie L-karnityny. - Jest naturalnym kwasem występującym w organizmie i też nam pomaga w odchudzaniu. [...] Karczoch natomiast zawiera kwas chlorogenowy, który wpływa na stymulację lipolizy. Jak mamy nadmiar tkanki tłuszczowej, to rzeczywiście też to wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej - przyznała Anna Radowicka.

                    W jakich jeszcze produktach odnajdziemy kwas chlorogenowy? Jakie właściwości ma papryczka chilli? Dlaczego warto używać kurkumy? Odpowiedzi na te pytania poznasz w materiale wideo.

                    Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

                    Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                    Zobacz także:

                    Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                    Materiał promocyjny

                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana