Czekolada poprawia humor? Fakty i mity o żywieniu
Utarło się, że czekolada to jedna z głównych przekąsek, która ma magiczną moc poprawiania nastroju. Według dietetyk klinicznej Marty Jachym takie twierdzenie lekko mija się z prawdą. Ekspertka wskazuje, na co zwracać uwagę przy wyborze słodkości, by cieszyć się nie tylko dobrym humorem, lecz także zadbaną i zdrową sylwetką.
- Często to słyszymy, szczególnie w takiej dietetyce pop, że: "Jedz banany, jedz czekoladę, żeby poprawić sobie nastrój". (...) Gdyby to było takie złote remedium, wszyscy bylibyśmy na pewno szczęśliwi. Ale wybierając czekoladę, warto sięgnąć po taką, która zawiera minimum 70% kakao. Przez to, że jest mniej przyjemna i nie jest aż tak bardzo smaczna jak np. mleczna, zjemy jej mniej. A umiar też zdecydowanie jest ważny - uświadamia specjalistka.
Przy okazji zaznacza, że w dobrze zbilansowanej diecie można wyróżnić o wiele więcej składników, które mają te cenne właściwości gwarantujące dobry humor. - Zdecydowanie nie tylko czekolada poprawia nam nastrój. (...) Główne zadanie będą miały produkty, które mają charakter antyzapalny. Są to produkty, które są źródłem kwasów omega-3, takie jak: olej lniany, orzechy włoskie - wyjaśnia dietetyczka.
Dieta na dobry nastrój. Jakie składniki jeść?
Marta Jachym przygotowała dla widzów Dzień Dobry TVN listę składników odżywczych, o które warto wzbogacić dietę, ponieważ pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie. Dietetyk poleca między innymi produkty pełnoziarniste, takie jak: pieczywo razowe albo żytnie, płatki owsiane lub kasza gryczana.
- One będą źródłem witamin z grupy B, które bardzo mocno biorą udział w poprawie naszego nastroju. (...) Witamina B jest pewnym z prekursorów serotoniny, czyli hormonu szczęścia, dlatego to jest bardzo ważne - uświadamia ekspertka.
Dość nieoczywistym poprawiaczem nastroju jest również ogórek, który "wspomaga dobre środowisko dla mikroflory jelitowej". Podobną rolę odgrywają buraki. - One są też źródłem błonnika i ten błonnik jest prebiotykiem, który sprawia, że to środowisko w jelitach jest dobre - tłumaczy specjalistka.
Idealną przekąską i jednocześnie naturalnym lekarstwem na jesienną chandrę są także owoce. - To przede wszystkim polifenole i przeciwutleniacze, czyli podstawa walki z wolnymi rodnikami, a im mniej tych wolnych rodników, też nastrój o wiele lepszy - uświadamia dietetyk.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Ich pociechy od małego nie jedzą mięsa. "Dzieci sprawdzają, czy nie ma żelatyny w żelkach"
- Feel good movies, czyli filmy, które poprawią nam humor. Jakie tytuły poleca Kaja Klimek?
- Maryla Rodowicz schudła 17 kilogramów. W czym tkwi sekret jej diety?
Autor: Berenika Olesińska
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News