Samar Khanafer, uczestniczka 3. edycji programu MasterChef, której umiejętności kulinarne docenił Gordon Ramsay oraz Michel Roux, radzi w kuchni Dzień Dobry TVN, jak przygotować przetwory bez dodatku cukru. Skorzystajcie z jej przepisów na: konfiturę ze śliwek, libańskie pikle, marynowane cytryny i domowy ketchup. Skorzystajcie z jej przepisów!
Karolina i Bogusława Schubert od roku robią cytrynowe konfitury. Choć prowadzą firmę od niedawna, już mają stałych klientów. Jak mówią: "Nie umiałyśmy sprzedawać, ale ładnie wyglądałyśmy". Jak to się stało, że wspólne założyły biznes? Kto je do tego namówił? I co je wyróżnia?
Nic tak nie smakuje jak własnoręcznie przyrządzone przetwory, dlatego w kuchni Dzień Dobry Wakacje Anna Kerth i Maja Sobczak zaprezentowały swoje ulubione sposoby na weki ze śliwką, maliną i czosnkiem, z kiszoną marchewką, papierówkami z pieprzem i majerankiem oraz pieczonym bakłażanem w pomidorach.