Zapiekane szparagi zielone z prosciutto i parmezanem - przepis Mariety Mareckiej

Marieta Marecka
Marieta Marecka
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
W tradycyjnej kuchni włoskiej w marcu pojawiają się już pierwsze warzywa. To dzięki nim i świeżym przyprawom dania są tak pyszne i aromatyczne. W kuchni Dzień Dobry TVN Marieta Marecka przygotowała przepis na zapiekane szparagi zielone z prosciutto i parmezanem. Sprawdź, jak je zrobić. 

Zapiekane szparagi zielone z prosciutto i parmezanem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów,
    • 6 szerokich plastrów szynki parmeńskiej,
      • 1 szklanka startego parmezanu.

        Sposób przygotowania zapiekanych szparagów z prosciutto i parmezanem

        1. Szparagi myjemy i odłamujemy im końcówki, wkładamy na 5 minut do wrzątku główkami do góry.
          1. Następnie owijamy po kilka sztuk szparagów szybką i obsypujemy parmezanem.
            1. Porcje układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 5-8 minut, do czasu aż ser się stopi a szynka delikatnie przyrumieni.
              1. Serwujemy od razu.

                Zobacz także:

                Autor: Teofila Siewko

                Źródło: Marieta Marecka

                Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                podziel się:

                Pozostałe wiadomości