Marchewkowa kuchnia Beaty Kartowicz

Beata Kartowicz
Beata Kartowicz
Źródło: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN
Marchewka rządzi w naszej kuchni, bo można ją wykorzystać na wiele sposobów. Beata Kartowicz przyrządza z niej placuszki  marchewkowo-ziemniaczane z dodatkiem cukinii, zupę marchewkowo - pomarańczową z mlekiem kokosowym, frytki marchewkowe, sok z marchwi, jabłek i gruszki oraz ciasto marchewkowe z kremem z serka mascarpone. Poznaj niezwykłe przepisy na dania z marchwi.

Placuszki  marchewkowo-ziemniaczane z dodatkiem cukinii

Składniki na placuszki  marchewkowo-ziemniaczane z dodatkiem cukinii

  • 2 marchewki
    • 2 ziemniaki
      • połowa cukinii
        • 2 jajka
          • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
            • 2 ząbki czosnku
              • 1 cebula
                • szczypiorek, pietruszka zielona
                  • sól, pieprz do smaku
                    • olej rzepakowy

                      Jak przyrządzić placuszki  marchewkowo-ziemniaczane z dodatkiem cukinii:

                      Surową marchew, ziemniaki i cukinie ścieramy na tarce o grobach oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka, mąkę, przyprawy i zioła. Wszystko dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy małe placuszki i smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.

                      Zupa marchewkowo - pomarańczowa z mlekiem kokosowym 

                      Składniki na zupę marchewkowo - pomarańczową z mlekiem kokosowym

                      • 600 g marchewki
                        • 200 g ziemniaków
                          • 2 szalotki
                            • 2 łyżki masła
                              • 1 ząbek czosnku
                                • 3 pomarańcze
                                  • 400 ml mleka kokosowego
                                    • 300 ml bulionu warzywnego
                                      • przyprawy/sól, pieprz do smaku, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka curry/

                                        Jak przyrządzić zupę marchewkowo - pomarańczową z mlekiem kokosowym:

                                        Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone szalotki i czosnek. Dodajemy ugotowaną wcześniej marchew i ziemniaki /możemy je również podsmażyć/, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy wszystko razem ok. 15 min. Na koniec dolewamy mleko kokosowe i miksujemy na gładki krem. Podajemy z obranymi cząstkami pomarańczy.

                                        Frytki z marchewki

                                        Składniki na frytki z marchewki:

                                        • 4 marchewki
                                          • 150 ml oleju rzepakowego
                                            • pietruszka, bazylia, mięta,  czosnek
                                              • jogurt naturalny 
                                                • sól

                                                  Jak przygotować frytki z marchewki:

                                                  Marchewki obieramy, kroimy w słupki, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do miękkości. Doprawiamy solą, posypujemy drobno pokrojonymi ziołami. 

                                                  Sos jogurtowy:

                                                  Mieszamy jogurt z posiekanym czosnkiem, miętą i solą.

                                                  Sok z marchwi, jabłek i gruszki

                                                  Składniki na sok z marchwi, jabłek i gruszki

                                                  • 2 jabłka
                                                    • 1 gruszka
                                                      • 3 marchewki
                                                        • 1 łodyga selera naciowego
                                                          • 1,5 cm imbiru
                                                            • sok z cytryny do smaku

                                                              Jak przygotować sok z marchwi, jabłek i gruszki:

                                                              Obrane jabłka, gruszkę i marchewki wrzucamy do sokowirówki, dodajemy obrany imbir, seler naciowy i sok z cytryny.

                                                              Ciasto marchewkowe z kremem z serka mascarpone

                                                              Składniki na ciasto marchewkowe z kremem z serka mascarpone

                                                              • 220 g startej marchewki
                                                                • 2 starte jabłka
                                                                  • 180 g cukru
                                                                    • 3 jajka
                                                                      • 150 ml oleju rzepakowego
                                                                        • 220 g mąki
                                                                          • 60 g wiórków kokosowych
                                                                            • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                              • 1 łyżeczka sody
                                                                                • 1 łyżeczka cynamonu
                                                                                  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
                                                                                    • szczypta soli
                                                                                      • 250 g serka mascarpone
                                                                                        • 50 g cukru pudru
                                                                                          • sok z połówki pomarańczy
                                                                                            • skórka otarta z połowy pomarańczy

                                                                                              Jak przygotować ciasto marchewkowe z kremem z serka mascarpone:

                                                                                              Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy jabłka, marchewkę i orzechy.

                                                                                              Całe jajka  ubijamy z cukrem na puszystą masę, dolewając powoli olej. Łączymy suche i mokre składniki razem. Masę wykładamy do wyłożonej papierem formy i wkładamy do wcześniej nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 1 godz.

                                                                                              W tym czasie mieszamy serek mascarpone z cukrem pudrem, sokiem z pomarańczy i skórką pomarańczową. Taki przygotowaną masę wykładamy na wystudzone ciasto.

                                                                                              Zobacz także:

                                                                                              Beata Kartowicz

                                                                                              Autor: Luiza Bebłot

                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości