Po francusku "bouchon" to po prostu "korek", ale także sieć malutkich bistro w Lyonie. Dania w tym miejscu muszą mieć duszę, charakter oraz przysłowiowego "bigla". Bouchon to przeciwieństwo wyrafinowanych restauracji - tu je się głośno, rodzinnie i do syta. Do tych niewielkich miejsc przychodzi nawet 140 osób dziennie! Pascal Brodnicki był jednym z nich.
wcale nie na Placu Pigalle, ale w regionie Ardèche. Tam właśnie Pascal Brodnicki dowiedział się, jak odróżnić jadalne kasztany od tych niejadalnych i jak przyrządzić z nich smaczne potrawy.
Beaujolais to malownicza kraina we Francji. Beaujolais to także i- przede wszystkim- wino. Pascal Brodnicki udał się tam, by znaleźć idealny smak tego czerwonego trunku.
Jak wyglądają święta u szefów kuchni, czyli ludzi, którzy gotują na co dzień? Czy świąteczne potrawy przygotowują sami, czy może mają od tego ludzi do pomocy? Jakie potrawy znajdują się na ich świątecznym stole? Gośćmi Dobry TVN byli: Agnieszka Kręglicka, Robert Sowa, Pascal Brodnicki i Karol Okrasa.
Kozi ser to przysmak, który można albo pokochać, albo znienawidzić. Nie każdy jest w stanie się do niego przekonać ze względu na intensywny i dla wielu przykry zapach. Pascal Brodnicki udowodnił nam jednak, że nie ma pyszniejszego dania niż dobry gatunkowo ser kozi z lampką czerwonego wina. Po ostatniej wizycie we Francji poznał bowiem tajniki jego produkcji, a także wstąpił do elitarnego bractwa.
Pascal Brodnicki razem z Anną Dereszowską w ramach projektu S.O.S dla świata odwiedzili Borneo. W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Pascala oraz Karolinę Tymorek, koordynatorkę kampanii WWF „S.O.S dla świata”. Czy taki projekt może coś zmienić w świadomości ludzi? Jak postępować ekoLOGICZNIE?
Ta książka to zbiór podróżniczych reportaży. Autor swoją podróż rozpoczyna w Gruzji , a kończy na Sumatrze. Jest to pasjonujący zapis trzyletnich wojaży po Azji Andrzeja Mellera. W studiu Dzień Dobry TVN rozmawialiśmy z samym autorem książki.
Pascal Brodnicki oprowadził nas po tradycyjnej, hiszpańskiej kuchni! Setki przekąsek, chrupiąca tortilla i... Hiszpanie mówiący po polsku! Zabraliśmy Was w kulinarną podróż do San Sebastian.