czysta woda

    czysta woda

     Komponując posiłek należy zwrócić uwagę na wiele czynników. Odpowiednio dobrane smaki wzajemnie się uzupełniają i uwypuklają – dlatego, oprócz głównego składnika dania, ważne są również dodatki, a nawet woda, która zostanie podana do posiłku. Choć zwykło się mówić, że ta nie ma koloru, smaku ani zapachu, nie jest to prawda. Koneserzy z całego świata są zgodni, że, w zależności od pochodzenia, sposobu filtracji i poziomu minerałów, różne wody smakują zupełnie inaczej, pasują więc do różnych potraw. Należy więc przyjąć, że woda, podobnie jak każdy inny napój, może fantastycznie uzupełnić danie podkreślając jego kompozycję.

    Według rankingu Europejskiej Organizacji Współpracy na rzecz Benchmarkingu wynika, że kranówka z Krakowa pod względem czystości zajmuje drugie miejsce wśród szesnastu krajów na świecie. Lepsza jest jedynie woda z Singapuru. Ale według ekspertów wodę z kranu możemy pić w całej Polsce. O skomentowanie tych informacji poprosiliśmy gości Dzień Dobry TVN: Rzecznika Prasowego MPWiK w Warszawie Romana Bugaja i Michała Kożurno, który propaguje picie wody z kranu. Dowiedzieliśmy się, jakie są zasady picia kranówki, skąd warszawskie wodociągi pobierają wodę i jak ją filtrują.