Szukasz pomysłu na dania, które możesz podać podczas romantycznej kolacji we dwoje? Sebastian Olma wyczarował w kuchni Dzień Dobry TVN niezwykłe pyszności z produktów marki OSM ŁOWICZ, które idealnie nadają się na taką okazję. Wśród nich tiramisu, kurczak w sosie curry i wytrawne ptysie.
Klasyczne tiramisu z owocami leśnymi i biszkoptami według Sebastian Olmy
Klasyczne tiramisu z owocami leśnymi i biszkoptami
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik
Składniki:
- 500 g mrożonej mieszanki z owoców leśnych
- cytryna
- 100 g cukru
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 8 żółtek
- 150 g cukru
- 500 g serka mascarpone OSM ŁOWICZ
- tubka pasty waniliowej
- 150 ml śmietanki 36% OSM ŁOWICZ
- opakowanie biszkoptów podłużnych
- mocna kawa
- łyżka cynamonu
Przygotowanie:
- Mieszankę owoców leśnych przełóż do rondelka, dodaj sok z cytryny i cukier (100 g). Zagotuj całość i dodaj wymieszaną ze sobą skrobię z wodą tak, aby zagęścić całość.
- W robocie kuchennym ubij żółtka z cukrem (150 g), następnie dodaj mascarpone, pastę waniliową i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj śmietankę 36% i lekko ubij całość.
- Biszkopty lekko zamocz w mocnej ciemnej kawie z dodatkiem cynamonu.
- W naczyniu ułóż warstwę owoców leśnych, następnie krem i biszkopty. Powtórz to dwa razy, ale już bez owoców. Zakończ całość wykładaniem kremu i dodaj na górę jeszcze odrobinę owoców.
- Deser udekoruj cukrem pudrem oraz miętą.
Kurczak w sosie curry na bazie serka mascarpone według Sebastian Olmy
Składniki:
- 4 szt. piersi z kurczak
- sól, pieprz do smaku
- kurkuma, kumin, czosnek suszony, garam masala po dużej łyżce
- mąka pszenna
- olej do smażenia
- 2 szt. cebuli czerwonej
- 4 szt. kardamonu
- 4 szt. goździków
- 50 g imbiru świeżego
- szt. czerwonego chili
- 3 ząbki czosnku
- łyżka cukru
- 100 g masła OSM ŁOWICZ
- 4 pomidory
- opakowanie serka mascarpone OSM ŁOWICZ
- pęczek kolendry
- 100 ml śmietanki 18% OSM ŁOWICZ
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka natrzyj dokładnie solą, pieprzem, kurkumą, kuminem, czosnkiem suszonym i garam masalą. Lekko oprósz w mące pszennej i obsmaż na złoty kolor z każdej strony.
- Udka zdejmij z patelni, dodaj na nią cebulę czerwoną, kardamon, goździki, świeży imbir, czerwone chili, i czosnek w ząbkach. Wszystko razem podsmaż z masłem, aż lekko zmięknie. Na patelnię dodaj pomidory pokrojone w kostkę i cukier. Duś aż wszystko zmięknie i zmiksuj na gładki sos. Do sosu dodaj serek mascarpone, śmietankę oraz wcześniej obsmażonego kurczaka, a na koniec - posiekaną kolendrę.
- Do curry możesz dodać np. ugotowany ryż lub smażone ciastka papadam.
Wytrawne ptysie z kremem na bazie serka mascarpone i szynką dojrzewająca z figą (lub wędzonym łososiem i figą) według Sebastian Olmy
Wytrawne ptysie z kremem na bazie serka mascarpone i szynką dojrzewająca z figą
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik
Składniki:
- 100 g masła OSM ŁOWICZ
- 200 ml mleka OSM ŁOWICZ
- 200 g mąki pszennej
- 4 jajka
- sól, zioła prowansalskie po małej łyżce
- opakowanie mascarpone OSM ŁOWICZ
- 100 ml śmietanki 18% OSM ŁOWICZ
- pęczek koperku
- 200 g łososia wędzonego w plastrach
- 6 fig
- 2 opakowania szynki dojrzewającej w plastrach
Wytrawne ptysie z kremem na bazie serka mascarpone i łososiem z figą
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik
Przygotowanie:
- Masło rozpuszczamy razem z wodą, następnie dodajemy mąkę i razem smażymy. Gdy masa będzie odchodzić od ścianek naczynia, to zdejmujemy ją z ognia, dodajemy sól i zioła prowansalskie i czekamy, aż ostygnie. Do masy dodajemy surowe jajka i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na pergamin. Robimy odstępy od siebie, ponieważ ciasto będzie rosło.
- Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. na około 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z pieca i czekamy, aż ostygną.
- W misce mieszamy ze sobą mascarpone i śmietankę, doprawiamy do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Następnie gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego.
- Upieczone ptysie przecinamy na dwie części, nakładamy na nie porcję kremu, kawałki wędzonego łososia i ćwiartki figi. Zamiast łososia można użyć porcję szynki dojrzewającej.
- Całość dekorujemy świeżym koperkiem.
Zobacz także:
- Śniadaniowe inspiracje według Rozkosznego. Koniecznie wypróbuj je w domu
- Kiedyś znienawidzone, dziś ukochane. Poznaj smaki, do których dorośliśmy z przepisów Patryka Galewskiego
- Kasza nie musi być nudna. Wypróbuj nieoczywiste dania, które zrobiła Daria Ładocha
Autor: DC
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: East News/Wojciech Olkuśnik
Materiał promocyjny
podziel się: