Materiał promocyjny

Pomysły Sebastiana Olmy na romantyczną kolację we dwoje. Pysznie i puszyście! [ZOBACZ WIDEO]

Pomysły Sebastiana Olmy na romantyczną kolację na Dzień Kobiet. Pysznie i puszyście!
Sebastian Olma zdradza najlepsze przepisy na dzień kobiet! (ok)
Źródło: Dzień Doby TVN

Szukasz pomysłu na dania, które możesz podać podczas romantycznej kolacji we dwoje? Sebastian Olma wyczarował w kuchni Dzień Dobry TVN niezwykłe pyszności z produktów marki OSM ŁOWICZ, które idealnie nadają się na taką okazję. Wśród nich tiramisu, kurczak w sosie curry i wytrawne ptysie.

Klasyczne tiramisu z owocami leśnymi i biszkoptami według Sebastian Olmy

Klasyczne tiramisu z owocami leśnymi i biszkoptami
Klasyczne tiramisu z owocami leśnymi i biszkoptami
Klasyczne tiramisu z owocami leśnymi i biszkoptami
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Składniki:

  • 500 g mrożonej mieszanki z owoców leśnych
  • cytryna
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 8 żółtek
  • 150 g cukru
  • 500 g serka mascarpone OSM ŁOWICZ
  • tubka pasty waniliowej
  • 150 ml śmietanki 36% OSM ŁOWICZ
  • opakowanie biszkoptów podłużnych
  • mocna kawa
  • łyżka cynamonu

Przygotowanie:

  1. Mieszankę owoców leśnych przełóż do rondelka, dodaj sok z cytryny i cukier (100 g). Zagotuj całość i dodaj wymieszaną ze sobą skrobię z wodą tak, aby zagęścić całość.
  2. W robocie kuchennym ubij żółtka z cukrem (150 g), następnie dodaj mascarpone, pastę waniliową i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj śmietankę 36% i lekko ubij całość.
  3. Biszkopty lekko zamocz w mocnej ciemnej kawie z dodatkiem cynamonu.
  4. W naczyniu ułóż warstwę owoców leśnych, następnie krem i biszkopty. Powtórz to dwa razy, ale już bez owoców. Zakończ całość wykładaniem kremu i dodaj na górę jeszcze odrobinę owoców.
  5. Deser udekoruj cukrem pudrem oraz miętą.

Kurczak w sosie curry na bazie serka mascarpone według Sebastian Olmy

Składniki:

  • 4 szt. piersi z kurczak
  • sól, pieprz do smaku
  • kurkuma, kumin, czosnek suszony, garam masala po dużej łyżce
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
  • 2 szt. cebuli czerwonej
  • 4 szt. kardamonu
  • 4 szt. goździków
  • 50 g imbiru świeżego
  • szt. czerwonego chili
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka cukru
  • 100 g masła OSM ŁOWICZ
  • 4 pomidory
  • opakowanie serka mascarpone OSM ŁOWICZ
  • pęczek kolendry
  • 100 ml śmietanki 18% OSM ŁOWICZ

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka natrzyj dokładnie solą, pieprzem, kurkumą, kuminem, czosnkiem suszonym i garam masalą. Lekko oprósz w mące pszennej i obsmaż na złoty kolor z każdej strony.
  2. Udka zdejmij z patelni, dodaj na nią cebulę czerwoną, kardamon, goździki, świeży imbir, czerwone chili, i czosnek w ząbkach. Wszystko razem podsmaż z masłem, aż lekko zmięknie. Na patelnię dodaj pomidory pokrojone w kostkę i cukier. Duś aż wszystko zmięknie i zmiksuj na gładki sos. Do sosu dodaj serek mascarpone, śmietankę oraz wcześniej obsmażonego kurczaka, a na koniec - posiekaną kolendrę.
  3. Do curry możesz dodać np. ugotowany ryż lub smażone ciastka papadam.

Wytrawne ptysie z kremem na bazie serka mascarpone i szynką dojrzewająca z figą (lub wędzonym łososiem i figą) według Sebastian Olmy

Wytrawne ptysie z kremem na bazie serka mascarpone i szynką dojrzewająca z figą
Wytrawne ptysie z kremem na bazie serka mascarpone i szynką dojrzewająca z figą
Wytrawne ptysie z kremem na bazie serka mascarpone i szynką dojrzewająca z figą
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Składniki:

  • 100 g masła OSM ŁOWICZ
  • 200 ml mleka OSM ŁOWICZ
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • sól, zioła prowansalskie po małej łyżce
  • opakowanie mascarpone OSM ŁOWICZ
  • 100 ml śmietanki 18% OSM ŁOWICZ
  • pęczek koperku
  • 200 g łososia wędzonego w plastrach
  • 6 fig
  • 2 opakowania szynki dojrzewającej w plastrach
Wytrawne ptysie z kremem na bazie serka mascarpone i łososiem z figą
Wytrawne ptysie z kremem na bazie serka mascarpone i łososiem z figą
Wytrawne ptysie z kremem na bazie serka mascarpone i łososiem z figą
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuszczamy razem z wodą, następnie dodajemy mąkę i razem smażymy. Gdy masa będzie odchodzić od ścianek naczynia, to zdejmujemy ją z ognia, dodajemy sól i zioła prowansalskie i czekamy, aż ostygnie. Do masy dodajemy surowe jajka i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na pergamin. Robimy odstępy od siebie, ponieważ ciasto będzie rosło.
  2. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. na około 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z pieca i czekamy, aż ostygną.
  3. W misce mieszamy ze sobą mascarpone i śmietankę, doprawiamy do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Następnie gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego.
  4. Upieczone ptysie przecinamy na dwie części, nakładamy na nie porcję kremu, kawałki wędzonego łososia i ćwiartki figi. Zamiast łososia można użyć porcję szynki dojrzewającej.
  5. Całość dekorujemy świeżym koperkiem.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości