Przepisy kulinarne

Przepis na niezwykłą szarlotkę. Zamiast jabłek wystarczy dodać pigwę

Przepisy kulinarne

Autor:
Dagmara
Olszewska
fot. Getty Images/skodonnellfot. Getty Images/skodonnell

Pigwa ma wiele właściwości. Wzmacnia odporność, pobudza apetyt, świetnie działa na anemię i jest bogatym źródłem witamin. Jakby tego było mało, idealnie nadaje się na pyszne, domowe ciasto. Czy owoce pigwy to nowe jabłka? Uwaga: ten przepis na szarlotkę może zmienić na zawsze wasze podejście do ciasta.

Ciasto z pigwą

Polacy kochają szarlotkę. Niezmiennie, od lat ciasto jest w ścisłej czołówce ulubionych domowych wypieków. Podawana na ciepło z dodatkiem lodów, gości w wielu restauracjach i cukierniach. Ciasto w końcu doczekało się godnego przeciwnika. Zamiast jabłek, dodajemy owoce pigwy. Efekt? Spektakularny.

 Jedzenie pełne namiętności
Jedzenie pełne namiętności
Dzień Dobry TVN

Składniki na ciasto: 

  • 350 g mąki pszennej  
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • 25 g cukru wanilinowego
  •  2 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 900 g owoców pigwy
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • cynamon do smaku (można dodać ¾ łyżeczki)

Przygotowanie: 

W misce umieszczamy mąkę pszenną i orkiszową, dodajemy 200 g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki), 120 g cukru, 10 g cukru wanilinowego, dwa jajka i pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki miksujemy do połączenia się w jednolitą masę. Ciasto formujemy w kulkę i dzielimy na trzy części. Jedną, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Formę do pieczenia wykładamy papierem i równomiernie na dnie układamy pozostałe części ciasta. Masę można rozwałkować, bądź rozłożyć palcami. Na czas przygotowania nadzienia, brytfankę można włożyć do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.

Nadzienie: 

Pigwy dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Owoce należy pokroić w kostkę. Do garnka nalewamy wodę (wystarczy ok. 100 ml), dodajemy łyżkę masła i podgrzewamy. Następnie wsypujemy 6 łyżek stołowych cukru, przygotowane wcześniej owoce i mieszamy wywar do uzyskania pełnej miękkości pigwy. Następnie dodajemy wybrany przez siebie budyń i ponownie zagotowujemy wodę w garnku. Jeśli lubimy cynamon, można uzupełnić go w tym momencie. 

Wywar zdejmujemy z ognia i odstawiamy w chłodne miejsce do ostudzenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Można nakłuć je widelcem, lub specjalnym przyrządem. Zawartość garnka wlewamy do brytfanny. Na górę należy zetrzeć ciasto, które odłożyliśmy do zamrażalnika. 

Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 45 minut. 

Po upieczeniu ciasto można podawać z lodami, bądź posypane cukrem pudrem.

Zobacz także:

Autor:Dagmara Olszewska

Źródło zdjęcia głównego: fot. Getty Images/skodonnell

Pozostałe wiadomości