Zwierzęta na diecie
Różne gatunki zwierząt żywią się różnym pokarmem. Wiedzą o tym pracownicy ZOO, którzy pilnują, aby ich podopieczni zdrowo się odżywiali. Specjalnie przygotowane posiłki mają za zadanie spełnić wszelkie potrzeby poszczególnych żyjących w ogrodzie zoologicznym zwierząt i zapewnić im prawidłowe funkcjonowanie. Przykładowo, mrówkojady każdego dnia powinny zjeść około 30 tys. mrówek. Zapewnienie im tak dużych liczby owadów nie jest w polskich warunkach sprawą prostą, dlatego ich opiekunowie stosują odpowiednio dobrane zamienniki.
Mają poprzedniego dnia moczoną psią karmę, płatki owsiane i gammarus. Oczywiście w odpowiednich proporcjach. Gammarus to skorupiaki do karmienia gadów. To jak jest rozmoczone z poprzedniego dnia musimy zmielić w maszynce do mięsa. Następnie, musimy pokroić codziennie jedno serce wołowe, ok. 500 gram i też je zmielić w maszynce do mięsa. Mielimy też owoce – 3 gruszki, 3 jabłka, 5 bananów, 2 gotowane jajka
– wyjaśniła Monika Ostrowska, opiekunka mrówkojadów w ZOO w Poznaniu.
Po wymieszaniu wszystkich składników powstaje bogaty w składniki odżywcze przysmak mrówkojadów.
Niemniej wymagające są mieszkające w ZOO ryby, które żywione są specjalnie przygotowanym żelowym pokarmem.
Staramy się im odzwierciedlić naturalne środowisko i uzupełnić dietę bogatą w kwasy omega 3 czy witaminy i serwujemy im takie jedzenie na sztucznym koralu w formie żelowej. Wrzucamy to do zbiornika i one przez to mogą sobie przez cały dzień żerować, jak w morzu czerwonym
– zauważył Mateusz Wiśniewski, aktywista w ZOO we Wrocławiu.
Wielka uczta
Karmienie dużych zwierząt nie należy do prostych zadań. Ich rozmiar przekłada się na apetyt, który niełatwo zaspokoić. W przypadku manatów potrzeba nie lada wyobraźni, aby sprostać ich wymaganiom.
My jako pierwsi na świecie próbujemy podawać manatom zielonkę z kukurydzy. Kukurydza jest po prostu cała zielona wrzucana dla nich do wody. Świetnie sobie z tym radzą, świetnie jedzą
– powiedziała Karolina Kasprzak, specjalista ds. żywienia w ZOO we Wrocławiu.
Latem ich jadłospis jest niezwykle bogaty. Opiekunowie podają im różnego rodzaju trawy czy liście. Z kolei zimą, jedzą zamrożone wcześniej zapasy kukurydzy.
Jeszcze większe ilości jest w stanie pochłonąć słoń. Oprócz owoców i warzyw, każdy Trąbalski powinien zjeść dziennie porcję czegoś zielonego, np. wierzbę. Jednak jego największym przysmakiem jest specjalnie przygotowany tort z siemienia, ryżu, płatków, granulatu i dodatku witamin.
To, że im kucharzymy, to jest też bardzo miła rzecz i fajnie jest spełniać ich gusta, bo każdy z naszych słoni lubi co innego i od czego innego zaczyna kolację. Niektóre zaczynają od jabłek, inne od gałęzi, ale myślę, że najfajniejsze w tej pracy i tej współpracy ze słoniami jest to, że naprawdę musimy się obdarzyć bardzo dużym zaufaniem
– podkreślił Robert Dąbrowski, opiekun słoni w ZOO w Poznaniu.
Widzimy się w Dzień Dobry Wakacje! Na program zapraszamy w każdą sobotę i niedzielę od 9:00.
Zobacz też:
Te gatunki mogą niedługo zniknąć z powierzchni Ziemi. Wśród nich jest osioł i koń Przewalskiego
Mają dwa żołądki i potrafią odróżniać swoje imiona. Poznaj zaskakujące ciekawostki o delfinach
Nietoperz – nie taki straszny, jak go malują. Czy lęk przed tym zwierzęciem jest uzasadniony?
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Agata Polak
Reporter: B. Dajnowski, R. Męczykalski, S. Repeła