Zatrucia pokarmowe latem - przyczyny
Kosze piknikowe wypełnione jedzeniem, przekąski podczas podróży czy lody mogą być nie tylko miłym dodatkiem do letnich wypraw, ale i siedliskiem bardzo groźnych bakterii. Szczególnie, jeśli temperatura na zewnątrz przekracza 30 stopni. Pomimo tego, że nasze żołądki przystosowane są do walki z wywołującymi zatrucia pokarmowe bakteriami, zbyt duża ich liczba może okazać się nie do pokonania. Soki żołądkowe w normalnych warunkach radzą sobie z patogenami pochodzącymi z żywności, jednak kiedy jest ich zbyt wiele, może dojść do poważnych w skutkach zatruć. Niewyczuwalne w jedzeniu i niepowodujące wizualnych w nim zmian bakterie rozwijają się niepokojąco szybko. W sprzyjających warunkach potrafią namnażać się podwajając swoją liczbę dwukrotnie co 15-20 minut.
Zdrowa dieta
- Wysokie temperatury sprzyjają namnażaniu się bakterii w żywności, a jest ich cały arsenał. Zarówno mniej, jak i bardziej groźnych – podkreśliła w rozmowie z WP abcZdrowie prof. Joanna Zajkowska z kliniki Chorób Zakaźnych i Neuroinfekcji Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku oraz podlaska konsultant epidemiologiczna.
W krajach Unii Europejskiej za najczęstszą przyczynę bakteryjnych zatruć pokarmowych uważa się jedzenie zakażone: salmonellą, gronkowcem, pałeczkami jadu kiełbasianego, bakterią E. coli, yersinią oraz listerią.
Salmonella najczęściej występuje w jajach, mięsie, mleku i jego przetworach. Pierwsze sygnały zatrucia, takie jak ból brzucha i głowy, wymioty, biegunka oraz podwyższona temperatura, występują już po 8 godzinach od zjedzenia zakażonego produktu. Salmonella może doprowadzić do posocznicy.
Bakterie gronkowca występują praktycznie wszędzie i nie są one dla organizmu człowieka dużym zagrożeniem, dopóki nie zaczną wydzielać enterotoksyny, których działanie odczuwalne jest po 6 godzinach od spożycia najczęściej takich produktów jak ciastka, lody, kremy czy galaretki owocowe.
Osoby wybierające się na biwak często zabierają ze sobą konserwy, niestety wiąże się to z dużym ryzykiem zakażenia śmiertelnie niebezpiecznym jadem kiełbasianym. Przykre objawy zatrucia obejmują układ nerwowy, już po 18 godzinach pojawiają się silne zawroty głowy, zaburzenia widzenia, podwójne widzenie, zaburzenia mowy, opadanie powiek i ślinotok. Występują także torsje i silny ból brzucha. W wypadku zatrucia jadem kiełbasianym konieczna jest natychmiastowa interwencja lekarska i podanie antybotulinowej surowicy, w przeciwnym wypadku może dojść do zgonu.
W przypadku niektórych szczepów E. coli po kilkunastu godzinach od spożycia zatrutego nimi pożywienia może wystąpić biegunka i wymioty, którym towarzyszy silny ból głowy. Najbardziej niebezpiecznym skutkiem zatrucia bakteriami E. coli jest krwotoczny nieżyt jelita grubego oraz zatrzymanie moczu.
Yersinia występuje najczęściej w studziennej wodzie, objawy zatrucia to najczęściej: prawostronny ból brzucha oraz krwiste biegunki. Niekiedy skutkiem zatrucia może być zapalenie stawów oraz drobna wysypka na kończynach dolnych.
Listeria najczęściej pojawia się w mleku, serach, lodach, warzywach, kiełbasie, drobiu, mięsie i rybach. Listerii nie przeszkadzają nawet niskie temperatury panujące w lodówce, dlatego - aby uchronić się przez zakażeniem tym drobnoustrojem - należy przynajmniej raz w tygodniu myć lodówkę i przestrzegać higieny już na etapie umieszczania w niej produktów. Objawy zakażenia są łudząco podobne do grypy, jednak następstwa szczególnie dla kobiet w ciąży mogą być bardzo niebezpieczne - może bowiem dojść do uszkodzenia płodu.
Jak uchronić się przed zatruciem pokarmowym
Odpowiednia obróbka żywności oraz prawidłowe jej przechowywanie mogą ustrzec nas przed zatruciem pokarmowym i jego przykrymi skutkami. Jeśli będziemy przestrzegać poniższych reguł, wyeliminujemy ryzyko.
- surowe mięso, drób, ryby, jaja mleko i jego pochodne przechowuj w lodówce z dala od produktów gotowych do spożycia,
- nie jedz lodów czy kremów, które nie były dobrze schłodzone, a szczególnie produktów rozmrożonych i ponownie zamrożonych lub lekko rozmrożonych,
- sparzaj skorupki jaj przed włożeniem do lodówki przez ok. 10 sekund,
- unikaj surowego mięsa, jaj i ryb,
- nie jedz potraw niedopieczonych, niedogotowanych,
- nie kupuj mięsa niewiadomego źródła,
- wąchaj jedzenie,
- unikaj mięsa i ryb w gotowych marynatach i przyprawach,
- sprawdzaj termin przydatności konserw do spożycia i przechowuj je zgodnie z zaleceniami producenta,
- przygotowując przetwory, przestrzegaj higieny i wszystko pasteryzuj,
- dokładnie myj owoce i warzywa, najlepiej w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej,
- zabezpieczaj żywność przed owadami i gryzoniami,
- zawsze myj ręce przed jedzeniem i po nim,
- nie pij nieprzegotowanej wody,
- produkty spożywcze przechowuj w lodówce,
- myj lodówkę przynajmniej raz w tygodniu,
- wszystkie produkty wkładane do lodówki segreguj i umieszczaj w osobnych pojemnikach,
- nie zostawiaj jedzenia w samochodzie, jeśli nie jest przechowywane w lodówce turystycznej,
- unikaj pakowania jedzenia w folię aluminiową,
- wodę przechowuj w szklanych butelkach.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Kilka rodzin zatruło się na wakacjach. "Czułem się źle, a skurcze były nie do zniesienia"
- Wyjeżdżasz na egzotyczne wakacje? Dietetyk: "W pierwszych dwóch dobach powinniśmy unikać surowych produktów"
- W Polsce więcej zachorowań na salmonellę
Autor: Patrycja Sibilska
Źródło: wp.pl
Źródło zdjęcia głównego: Getty Images