Niebezpieczne bakterie w jedzeniu. Jak uniknąć zatrucia pokarmowego latem?

Jedzenie piknikowe na kocu
Niebezpieczne bakterie w jedzeniu
Źródło: Getty Images
Słońce zachęca do piknikowania, niestety wysokie temperatury sprzyjają namnażaniu bakterii chorobotwórczych w jedzeniu i narażają nas na zatrucia pokarmowe. Zakażenia salmonellą, gronkowcem, pałeczkami jadu kiełbasianego, bakterią E. coli, yersinią czy listerią, a także toksyny z plastikowych opakowań mogą powodować biegunkę, bóle brzucha, wymioty i nudności. W najgorszym wypadku może dojść nawet do niedowładu i porażenia nerwów. Jak uniknąć zagrożenia?

Zatrucia pokarmowe latem - przyczyny

Kosze piknikowe wypełnione jedzeniem, przekąski podczas podróży czy lody mogą być nie tylko miłym dodatkiem do letnich wypraw, ale i siedliskiem bardzo groźnych bakterii. Szczególnie, jeśli temperatura na zewnątrz przekracza 30 stopni. Pomimo tego, że nasze żołądki przystosowane są do walki z wywołującymi zatrucia pokarmowe bakteriami, zbyt duża ich liczba może okazać się nie do pokonania. Soki żołądkowe w normalnych warunkach radzą sobie z patogenami pochodzącymi z żywności, jednak kiedy jest ich zbyt wiele, może dojść do poważnych w skutkach zatruć. Niewyczuwalne w jedzeniu i niepowodujące wizualnych w nim zmian bakterie rozwijają się niepokojąco szybko. W sprzyjających warunkach potrafią namnażać się podwajając swoją liczbę dwukrotnie co 15-20 minut.

Zdrowa dieta

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta

- Wysokie temperatury sprzyjają namnażaniu się bakterii w żywności, a jest ich cały arsenał. Zarówno mniej, jak i bardziej groźnych – podkreśliła w rozmowie z WP abcZdrowie prof. Joanna Zajkowska z kliniki Chorób Zakaźnych i Neuroinfekcji Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku oraz podlaska konsultant epidemiologiczna.

W krajach Unii Europejskiej za najczęstszą przyczynę bakteryjnych zatruć pokarmowych uważa się jedzenie zakażone: salmonellą, gronkowcem, pałeczkami jadu kiełbasianego, bakterią E. coli, yersinią oraz listerią. 

Salmonella najczęściej występuje w jajach, mięsie, mleku i jego przetworach. Pierwsze sygnały zatrucia, takie jak ból brzucha i głowy, wymioty, biegunka oraz podwyższona temperatura, występują już po 8 godzinach od zjedzenia zakażonego produktu. Salmonella może doprowadzić do posocznicy.

Bakterie gronkowca występują praktycznie wszędzie i nie są one dla organizmu człowieka dużym zagrożeniem, dopóki nie zaczną wydzielać enterotoksyny, których działanie odczuwalne jest po 6 godzinach od spożycia najczęściej takich produktów jak ciastka, lody, kremy czy galaretki owocowe.

Osoby wybierające się na biwak często zabierają ze sobą konserwy, niestety wiąże się to z dużym ryzykiem zakażenia śmiertelnie niebezpiecznym jadem kiełbasianym. Przykre objawy zatrucia obejmują układ nerwowy, już po 18 godzinach pojawiają się silne zawroty głowy, zaburzenia widzenia, podwójne widzenie, zaburzenia mowy, opadanie powiek i ślinotok. Występują także torsje i silny ból brzucha. W wypadku zatrucia jadem kiełbasianym konieczna jest natychmiastowa interwencja lekarska i podanie antybotulinowej surowicy, w przeciwnym wypadku może dojść do zgonu.

W przypadku niektórych szczepów E. coli po kilkunastu godzinach od spożycia zatrutego nimi pożywienia może wystąpić biegunka i wymioty, którym towarzyszy silny ból głowy. Najbardziej niebezpiecznym skutkiem zatrucia bakteriami E. coli jest krwotoczny nieżyt jelita grubego oraz zatrzymanie moczu.

Yersinia występuje najczęściej w studziennej wodzie, objawy zatrucia to najczęściej: prawostronny ból brzucha oraz krwiste biegunki. Niekiedy skutkiem zatrucia może być zapalenie stawów oraz drobna wysypka na kończynach dolnych.

Listeria najczęściej pojawia się w mleku, serach, lodach, warzywach, kiełbasie, drobiu, mięsie i rybach. Listerii nie przeszkadzają nawet niskie temperatury panujące w lodówce, dlatego - aby uchronić się przez zakażeniem tym drobnoustrojem - należy przynajmniej raz w tygodniu myć lodówkę i przestrzegać higieny już na etapie umieszczania w niej produktów. Objawy zakażenia są łudząco podobne do grypy, jednak następstwa szczególnie dla kobiet w ciąży mogą być bardzo niebezpieczne - może bowiem dojść do uszkodzenia płodu.

Jak uchronić się przed zatruciem pokarmowym

Odpowiednia obróbka żywności oraz prawidłowe jej przechowywanie mogą ustrzec nas przed zatruciem pokarmowym i jego przykrymi skutkami. Jeśli będziemy przestrzegać poniższych reguł, wyeliminujemy ryzyko.

  • surowe mięso, drób, ryby, jaja mleko i jego pochodne przechowuj w lodówce z dala od produktów gotowych do spożycia,
  • nie jedz lodów czy kremów, które nie były dobrze schłodzone, a szczególnie produktów rozmrożonych i ponownie zamrożonych lub lekko rozmrożonych,
  • sparzaj skorupki jaj przed włożeniem do lodówki przez ok. 10 sekund,
  • unikaj surowego mięsa, jaj i ryb,
  • nie jedz potraw niedopieczonych, niedogotowanych,
  • nie kupuj mięsa niewiadomego źródła,
  • wąchaj jedzenie,
  • unikaj mięsa i ryb w gotowych marynatach i przyprawach,
  • sprawdzaj termin przydatności konserw do spożycia i przechowuj je zgodnie z zaleceniami producenta,
  • przygotowując przetwory, przestrzegaj higieny i wszystko pasteryzuj,
  • dokładnie myj owoce i warzywa, najlepiej w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej,
  • zabezpieczaj żywność przed owadami i gryzoniami,
  • zawsze myj ręce przed jedzeniem i po nim,
  • nie pij nieprzegotowanej wody,
  • produkty spożywcze przechowuj w lodówce,
  • myj lodówkę przynajmniej raz w tygodniu,
  • wszystkie produkty wkładane do lodówki segreguj i umieszczaj w osobnych pojemnikach,
  • nie zostawiaj jedzenia w samochodzie, jeśli nie jest przechowywane w lodówce turystycznej,
  • unikaj pakowania jedzenia w folię aluminiową,
  • wodę przechowuj w szklanych butelkach.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości