Czat z dietetykiem. Ewa Sypnik-Pogorzelska

Fot. Agencja East News
Co pić i jak pić, aby czuć się dobrze?
Co pić i jak pić, aby czuć się dobrze?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Ewa Sypnik-Pogorzelska odpowiada na pytania dotyczące diety, odchudzania i zdrowego żywienia. Na co zwrócić szczególną uwagę? Dietetyk odpowiada. Zobacz zapis czatu z ekspertem.

Ewa Sypnik-Pogorzelska na czacie

Ewa Sypnik-Pogorzelska, dietetyk : Dzień dobry, zapraszam do zadawania pytań.

~gość: czy gluten może przeszkadzać w utracie wagi ??

Ewa Sypnik-Pogorzelska, dietetyk : Gluten to białko roślinne i w żaden sposób nie może wpłynąć na utratę wagi ani na jej wzrost. Osoby z nietolerancją glutenu i z alergią na gluten czyli celiakią z pewnością muszą go unikać. Mogą wtedy wybierać wartościowe produkty zbożowe bezglutenowe, np.: ryż, kasza gryczana czy jaglana.

~gość: czy mając niedoczynność tarczycy cukrzyce typu 1 powinnam wykluczyć gluten ?

Ewa Sypnik-Pogorzelska, dietetyk : W chorobie Hashimoto ostatnie badania dowodzą, ze dobre efekty daje dieta bezglutenowa i bez laktozy. Można spróbować takiego odżywiania. W przypadku cukrzycy nie polecałabym wykluczenia glutenu, nie ma takiej potrzeby, trzeba tylko zwrócić uwagę na węglowodany złożone obecne w wielu produktach zbożowych (kasza gryczana, pęczak, brązowy ryż) a wykluczyć produkty z prostymi węglowodanami typu: słodycze, batoniki i słodkie napoje.

~gość: jak jeść zdrowo by przybrać trochę kilogramów?

Ewa Sypnik-Pogorzelska, dietetyk : Jeżeli niska waga nie jest problemem metabolicznym, to warto przeanalizować swoje jedzenie, czyli: czy zjadamy 5 posiłków, czy wprowadzamy węglowodany do naszej diety. Węglowodany to podstawa zdrowego talerza i powinny znaleźć się w każdym z posiłków, można je wzbogacać dodatkową ilości energii dodając małe objętościowo, ale energetyczne dodatki typu: orzechy, pestki, żurawina. Dobrym i energetycznym dodatkiem są również dobre tłuszcze typu: oliwa, olej rzepakowy, orzechy. Na pewno potrzebna jest cierpliwość i konsekwencja w działaniu. Powodzenia.

Węglowodany proste

Węglowodany proste

~gość: Mając 12 lat jak szybko schudnąć ??

Ewa Sypnik-Pogorzelska, dietetyk : Dzieci nie można odchudzać, mogę zaproponować jedynie zmiany nawyków żywieniowych. Dodatni bilans energetyczny (spożywasz więcej energii niż zużywasz) prowadzi do nadmiaru zbędnych kilogramów. W tym wieku, oprócz jedzenia regularnie 5 urozmaiconych posiłków dziennie, proponuję zwiększoną aktywność fizyczną.

~gość: Witam , Mam pytanie uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze , jednak po zjedzeniu np. kaszy pęczak bardzo źle sie czuję mam wzdęcia , boli mnie brzuch i nieraz jest nawet biegunka przez kilka dni . Zrezygnowałam z jedzenia kasz ze względu na to ze nie wiem co się dzieje po ich zjedzeniu . Czy powinnam wybrać się do lekarza ? Jeśli tak to do jakiego

Ewa Sypnik-Pogorzelska, dietetyk : Rezygnacja z kasz to nie jest dobry wybór. Kasza pęczak jest grubą kaszą zawierającą spore ilości błonnika i dlatego mogą pojawiać się wzdęcia i szybsza perystaltyka jelit. Proponowałabym spróbować z innym rodzajem kasz: jaglana i jęczmienne: mazurska, łamana są drobniejsze i łatwiej strawne. Jeśli sytuacja się nie poprawi to proponuję konsultacje z lekarzem (na początek z lekarzem pierwszego kontaktu) później z gastrologiem, aby wyeliminować problemy zdrowotne.

~gość: Witam!!! Jestem w czwartym miesiącu ciąży i mam straszny problem z zaparciami. Sądzę,że to wina złego odżywiania. Proszę powiedzieć, co jeść żeby to wypróżnianie nie przychodziło tak rzadko i z takim trudem. No i oczywiście żeby zbyt dużo nie utyć. Pozdrawiam Marta Olszewska. Nowy Duninów

Ewa Sypnik-Pogorzelska, dietetyk : Ciąża to specyficzny stan, w którym zaparcia pojawiają się dosyć często i mogą być uciążliwe. Proponuję w diecie wprowadzić większą ilość błonnika w postaci owoców, warzyw, ale również wartościowych i odżywczych kasz, makronów razowych czy pieczywa z pełnego ziarna. Błonnik działa pobudzająco na nasze jelita, przyspiesza perystaltykę i ułatwia wypróżnianie. Cierpliwość i konsekwentna zmiana powinny przynieść dobre efekty, trzeba pamiętać, ze w diecie ze zwiększoną ilością błonnika potrzebna jest duża ilość płynów.

~gość: Dzień dobry, Mam 47 lat i od 2 lat weszłam w okres menopauzy. Przy niskim wzroście przytyłam 12 kg. Obecnie b się piulnuję przy odżywianiu i zaczęłam ćwiczyć. Jednocześnie mój 10 letni syn bardzo przytył na obiadach szkolnych. Obecnie sama gotuję. Proszę o poradę, czy w odżywianiu znajdę z synem wspólny mianownik czy jednak jemu powinnam przygotowywać nieco inne potrawy? dziękuję i pozdrawiam Dorota

Ewa Sypnik-Pogorzelska, dietetyk : Wspólnym mianownikiem jest zdrowe żywienie. Niezależnie od wieku każdy z nas, aby być zdrowym powinien zjadać 5 posiłków, spożywać odpowiednią ilość energii do wieku, urozmaicać swoją dietę. Proponuję zastosowanie produktów zbożowych, które dla dziecka będą podstawowym źródłem energii. Proszę zadbać o wartościowe zbożowe śniadanie w postaci: owsianki, jaglanki; na obiad do szkoły dobrze sprawdzi się sałatka z kaszy, ryżu czy makaronu z dodatkiem warzyw, kurczaka czy sera - dzięki węglowodanom złożonym z tych produktów syn będzie miał energię przez cały pobyt w szkole, nie będzie ospały. W domu możecie zamiast tradycyjnego puree ziemniaczanego wprowadzić również kasze, dzięki błonnikowi wypełnią żołądek i dadzą uczucie sytości na dłużej - nie będziecie sięgać wtedy po niezdrowe przegryzki. Na pewno musi Pani zwrócić uwagę na ilość spożywanej energii, bo zapotrzebowanie energetyczne każdego z was jest inne.

~gość: Witam, chciałabym się dowiedzieć czy to rzeczywiście prawda, że od owoców można przytyć? Czy nie schudnę jedzą je na noc? Pozdrawiam, Edyta

Ewa Sypnik-Pogorzelska, dietetyk : Każdy z nas w swoim dziennym jadłospisie powinien zjadać jedną, dwie porcje owoców (czyli: jedno jabłko, garść suszonych owoców, mały banan - to jedna porcja). Jeśli zjadamy więcej niż ta norma to mamy zagrożenie zwiększenia wagi - szczególnie, że owoce są źródłem prostych węglowodanów.

~gość: witam. mam chorą tarczycę mianowicie Haschimoto przytyłam kilka kg w niedługim czasie. jaka powinna być moja dieta? Lubie też artykuły spożywcze ze zbożem. Wiec ciężko by chyba było z nich zrezygnować na dietę bezglutenową pomocy!!

Ewa Sypnik-Pogorzelska, dietetyk : Warto o pomoc poprosić specjalistę dietetyka. Dogłębne przeanalizowanie nawyków żywieniowych, preferencji smakowych, aktywności fizycznej i kwestii zdrowotnych pozwoli dobrać odpowiednią dietę niekoniecznie wykluczającą produkty zbożowe. Trzeba pamiętać, ze nie wszystkie zboża zawierają gluten, chociażby: ryż, kasza jaglana czy gryczana już wprowadzają znaczne urozmaicenie diety, ale też dowóz witamin, składników mineralnych, błonnika.

~gość: Witam. Co najlepiej jeść przed ćwiczeniami a co po?

Ewa Sypnik-Pogorzelska, dietetyk : Trzy godziny przed ćwiczeniami powinniśmy zjeść wartościowy posiłek ze złożonymi węglowodanami (makaron z tuńczykiem i warzywami, ryż z kurczakiem i warzywami, kanapka z pieczywa z dodatkiem sera, wędliny i warzyw) dzięki nim energia uwalniana jest stopniowo i będziesz odpowiednio zaopatrzona w glukozę. Po aktywności fizycznej powinnaś uzupełnić zapasy glikogenu w wątrobie i mięśniach poprzez małą przekąskę z prostymi węglowodanami (kajzerka z dżemem i białym serem, suszone owoce z jogurtem) - taki posiłek powinien być zjedzony do 30 min. po wysiłku.

~gość: co jeść przy bardzo wrażliwym żołądku, aby go nie podrażnić?

Ewa Sypnik-Pogorzelska, dietetyk : Na pewno trzeba skupić się na produktach z niższą ilością błonnika, który może podrażniać i pobudzać jelita. Dobrymi produktami, które nie podrażniają, a są wartościowe i energetyczne są kasza jaglana, kasza manna, kukurydziana - z nich również można wyczarować fajny, lekki posiłek. Dodatek przecieranych owoców czy przecieranych i gotowanych warzyw podwyższy wartość odżywczą, a również nie obciąży. Na wrażliwy żołądek zaleca się również zaparzone siemię lniane.

~gość: Witam chciałabym się dowiedzieć czy jedząc wszystko czyli 5 posiłków dziennie niewielkich można tracić zbędne kilogramy czy potrzebna jest jakaś dieta

Ewa Sypnik-Pogorzelska, dietetyk : Tak, 5 posiłków to podstawa. Jeśli nie ma zdrowotnych przeciwskazań można jeść wszystko, ważna jest ilość i jakość spożywanych posiłków. Specjalista pomoże określić naszą przemianę materii i pomoże dobrać odpowiednią dawkę energii, aby sobie nie zaszkodzić i aby efekt chudnięcia był zadawalający.

Ewa Sypnik-Pogorzelska, dietetyk : Dziękuję za wszystkie pytania. Pozdrawiam. Ewa Sypnik-Pogorzelska.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości