Mikołaj Rey na tropie cebuli czarownic. Jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi?

Rey na tropie niedźwiedziego przysmaku
Pierwszą oznaką nadchodzącej wiosny i przyrody budzącej się do życia są tzw. cebule czarownic, czyli liście czosnku niedźwiedziego. Mikołaj Rey wybrał się więc do podwarszawskiej wsi, by dowiedzieć się nieco więcej o magicznych właściwościach i zastosowaniu niedocenianej rośliny.

Czosnek niedźwiedzi

Mikołaj Rey wybrał się do Ojrzanowa, wsi pod Warszawą, gdzie serdecznie przyjął go pan Wojciech Panek. Właściciel pałacu opowiedział historię miejsca, które zakupił w dawnych latach, a także zdradził nieco ciekawostek dotyczących czosnku niedźwiedziego, który uprawia we własnym ogrodzie.

- Mamy produkty typowo sezonowe, robimy pesto z pokrzywy i z czosnku niedźwiedziego – powiedział pan Wojciech.

Mężczyzna zdradziła także, że roślina ta lubi miejsca wilgotne, zacienione i żyzne. Nie bez powodu liście mają także charakterystyczną nazwą, bowiem to właśnie czosnek jako pierwszy zjadany jest przez niedźwiedzie, które wybudzają się z zimowego snu. Gdy panowie omówili już kwestie teoretyczne, przyszła pora na praktykę. Pani Beata i Pan Wojciech pokazali Mikołajowi, jak robi się domowe pesto, a także zaprosili na wiosenny poczęstunek.

Właściwości czosnku niedźwiedziego

Nie każdy jednak wie, że czosnek to nie tylko cenna przyprawa nadająca daniom smaku, ale także roślina, która niesie ze sobą wiele właściwości zdrowotnych.

- Czosnek niedźwiedzi czyści krew z toksyn, z pestycydów, z metali ciężkich. Jest lekiem – dodała pani Beata. Ponadto kobieta zakomunikowała, że czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną, zatem nie możemy go sobie swobodnie zrywać.

- To, co ważne, to żeby nie pomylić go z liśćmi konwalii, które są trujące i bardzo podobne - podkreśliła.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.

Zobacz także:

Czym karmić domowe zwierzaki? Weterynarz: "Cebula, czosnek, por mogą być bardzo toksyczne"

Domowe sposoby na niedoskonałości. Cynamon, czosnek i kurkuma to pogromcy pryszczy

Miód, porzeczki, pomidory, czosnek, czyli polskie superfoods!

Autor: Nastazja Bloch

Reporter: Łukasz Kowalski

podziel się:

Pozostałe wiadomości