Jak wybierać przyprawy? "Jestem zwolenniczką przypraw ekologicznych"

Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Katarzyna Bosacka opowiedziała w programie Dzień Dobry TVN o przyprawach i o tym jak je przechowywać, aby były świeże i aromatyczne przez długi czas. Okazuje się, że te produkty mają bardzo różną datę ważności.

Przyprawy - jaką mają datę przydatności?

Przyprawy mają bardzo różną datę przydatności dlatego warto mieć podręczny przyprawownik. Te, których używamy w większych ilościach warto mieć dużym opakowaniu, a pozostałe trzymać w niewielkich słoiczkach.

- Na każdym opakowaniu mamy datę minimalnej trwałości. Wybierajmy te, które mają tę datę jak najdłuższą, ale ponieważ przyprawy to nie jest jogurt, to nie jest jajko, to nie jest mięso i nie ma tam ryzyka, żeby zagnieździły się bakterie, bo w przyprawach nie ma wody - tłumaczyła Kasia Bosacka.

Dłużej mogą poleżeć przyprawy, które są w całości niż te, które są sproszkowane.

Przyprawa to aromat

Katarzyna Bosacka podkreśliła, że warto trzymać przyprawy w szczelnych opakowaniach. W przeciwnym razie może się ulotnić aromat, który jest niezwykle istotny w ich przypadku. Jeśli używamy jakiejś przyprawy bardzo rzadko warto kupić przyprawę w całości i w razie potrzeby ją ścierać.

- Lepiej inwestować w przyprawy. Ja np. jestem zwolenniczką przypraw ekologicznych - podkreśliła Kasia Bosacka.

Warto się zastanowić przed kupnem mieszanek przypraw, bo te zawierają także sól, polepszacze smaku czy nawet tłuszcz palmowy.

Zobacz także:

Autor: Daria Pacańska

Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości