Przepisy kulinarne

Wielkanocna zalewajka – przepis na pyszną zupę

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Źródło:
gotujmy.pl
Zupa zalewajka

Zalewajka to tradycyjna zupa pochodząca z centralnej Polski. Bywa mylona z żurkiem lub białym barszczem, ale tak naprawdę to zupełnie inna zupa. Zalewajka, jak zresztą sama nazwa wskazuje, powstaje dzięki zalaniu wywaru zakwasem na żur. To potrawa idealna na Wielkanoc. Jak ją zrobić? Sprawdź przepis.

Wielkanocna zalewajka – przepis

Składniki na zalewajkę:

  • 400 g białej kiełbasy
  • 100 g mrożonych kurek
  • 200 g gęstej śmietany
  • 250 ml zakwasu na żur
  • 1 l wywaru na wędzonce
  • chrzan tarty
  • 10 jajek
  • łyżki masła klarowanego do smażenia
  • cebula
  • sól, pieprz, majeranek

Wielkanoc

Dobre choć wielkopostne
Dobre choć wielkopostne Dzień Dobry TVN
wideo 2/4

Wielkanocna zalewajka - sposób przygotowania

  1. 1Kurki wyjąć z zamrażalnika i poczekać, aż osiągną temperaturę pokojową. Odcedzić z nadmiaru wody.
  2. 2Podgrzać wywar z wędzonki.
  3. 3Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym.
  4. 4Cebulkę obrać, posiekać i dodać do smażącej się kiełbasy. Całość zamieszać i poczekać, aż cebula się dobrze zeszkli.
  5. 5Dodać rozmrożone kurki i smażyć jeszcze przez chwilę.
  6. 6Całość umieścić w garnku i zalać gorącym wywarem z wędzonki. Całość doprawić majerankiem, zamieszać i gotować przez ok. 15 minut.
  7. 7Dodać zakwas i całość ponownie zagotować. Na koniec dodać chrzan, doprawić solą i pieprzem. Następnie zdjąć z ognia.
  8. 8Jajka ugotować na twardo, przekrojone na pół położyć w talerzach i zalać gotową zalewajką.
  9. 9Do każdego talerza dodać łyżeczkę gęstej śmietany.

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło: gotujmy.pl

Źródło zdjęcia głównego: Arkadiusz Fajer/Getty Images

Pozostałe wiadomości