"W marcu jak w garncu". Zarzucajka, sernik i tarty w wykonaniu Gosi Ohme

Gosia Ohme w kuchni Dzień Dobry TVN
Sandomierskie przysmaki Gosi
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN trwa cykl "W marcu jak w garncu", do którego zaprosiliśmy naszych prowadzących, a także widzów. Co pysznego przygotuje Gosia Ohme? Sprawdź przepisy na zarzucajkę, tartę na dwa sposoby i sernik z przepiśnika babci.

Zarzucajka - przepis

Zarzucajka
Zarzucajka - przepis
Zarzucajka
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • żeberko wędzone
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • średnia marchew
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 0,5 kg ziemniaków
  • duża cebula
  • 200 g słoniny

Przygotowanie:

Do garnka wrzucamy żeberko i zalewamy wodą do połowy garnka. Dodajemy przyprawy, każdy pod swój smak i gotujemy. Kapustę płuczemy i siekamy. Marchew pietruszkę i cebulę obieramy. Kroimy słoninę w drobną kostkę i podsmażamy, dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy do zarumienia. Marchew i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach i przesmażamy z naszą okrasą. Na sam koniec dodajemy kapustę i smażymy do momentu, kiedy będzie złota i poczujemy jej zapach. Do naszego żeberka wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy je do momentu, kiedy będą lekko twarde. Dodajemy wtedy nasze przesmażone składniki i gotujemy około 30 minut. Doprawiamy jeszcze do smaku i możemy zajadać.

Tarta na dwa sposoby - przepisy

Składniki:

Ciasto do tarty:

  • 250 g mąki
  • 2 żółtka
  • masło
  • szczypta soli
  • łyżka śmietany

Przygotowanie:

Najpierw wsypujemy do miski mąkę, formujemy wewnątrz dołek, dodajemy dwa żółtka, łyżkę śmietany, szczyptę soli oraz pokrojone nożem na mniejsze kawałki zimne masło. Następnie wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Kiedy ciasto jest już dobrze zagniecione, wkładamy je do lodówki na około godzinę.

Po godzinie ciasto rozwałkujemy i wykładamy nim dno oraz boki formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy papier do pieczenia i wrzucamy dwie garście fasoli, aby ciasto nie „wstało”. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po piętnastu minutach usuwamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 minut.

Farsz na tartę z porami - przepis

Tarta Gosi Ohme
Tarta Gosi Ohme
Tarta Gosi Ohme
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 3 pory
  • oliwa
  • czosnek
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany 30%
  • jogurt naturalny
  • opakowanie sera mozzarella
  • gorgonzola
  • achois
  • gruszka
  • chipsy cebulowe

Przygotowanie:

Układamy cztery warstwy przekładane ciastem:

1. warstwa: pory na oliwie z czosnkiem

2. warstwa: masa jajeczna: 3 jajka, 200 g śmietany 30%, jogurt naturalny, opakowanie ser mozzarella

3. warstwa: gorgonzola, anchois, gruszka

4. warstwa: chipsy cebulowe rozgniecione

Farsz na tartę ze szpinakiem - przepis

Tarta Gosi Ohme
Tarta Gosi Ohme
Tarta Gosi Ohme
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • cebulka karmelizowana
  • sok malinowy
  • 2 opakowania szpinaku w liściach
  • 4 jajka
  • słodka śmietanka
  • gałka muszkatołowa
  • 200 g śmietany 30%
  • jogurt naturalny
  • opakowanie sera mozzarella
  • kozi ser
  • pomidorki koktajlowe
  • pomidory suszone
  • chipsy cebulowe

Przygotowanie:

Układamy cztery warstwy przekładane ciastem:

1. warstwa: cebulka karmelizowana na soku malinowym, liście szpinaku z jajkiem, słodką śmietanką (1/3 szklanki), gałka muszkatołowa

2. warstwa: masa jajeczna zrobiona jak w wyżej

3. warstwa: rolada z sera koziego, pomidorki koktajlowe, pomidory suszone

4. warstwa: chipsy cebulowe

Sernik z przepiśnika babci - przepis Gosi Ohme

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego
  • 6 jajek
  • 14 dkg masła
  • szklanka cukru
  • jeden cukier wanilinowy
  • 4 gotowane ziemniaki
  • bakalie: skórka z pomarańczy, rodzynki, skórka z cytryny

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy na gorącej patelni. Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy rozpuszczone masło, cukier wanilinowy i 4 gotowane ziemniaki. Dodajemy rodzynki wcześniej rozmoczone oraz skórkę z pomarańczy. Bijemy pianę z 6 białek. Delikatnie łączymy wszystko ze sobą. Pieczemy w 180 st. C przez około 60 minut. Po tym czasie przykrywamy folią aluminiową, by się nie spiekła. Ważne! Sernikowi dajemy odpocząć i wyjmujemy go dopiero po czasie.

Zobacz także:

podziel się:
Prowadzący:

Pozostałe wiadomości