Zarzucajka - przepis
Składniki:
- żeberko wędzone
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- średnia marchew
- pietruszka
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 0,5 kg ziemniaków
- duża cebula
- 200 g słoniny
Przygotowanie:
Do garnka wrzucamy żeberko i zalewamy wodą do połowy garnka. Dodajemy przyprawy, każdy pod swój smak i gotujemy. Kapustę płuczemy i siekamy. Marchew pietruszkę i cebulę obieramy. Kroimy słoninę w drobną kostkę i podsmażamy, dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy do zarumienia. Marchew i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach i przesmażamy z naszą okrasą. Na sam koniec dodajemy kapustę i smażymy do momentu, kiedy będzie złota i poczujemy jej zapach. Do naszego żeberka wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy je do momentu, kiedy będą lekko twarde. Dodajemy wtedy nasze przesmażone składniki i gotujemy około 30 minut. Doprawiamy jeszcze do smaku i możemy zajadać.
Tarta na dwa sposoby - przepisy
Składniki:
- 250 g mąki
- 2 żółtka
- masło
- szczypta soli
- łyżka śmietany
Przygotowanie:
Najpierw wsypujemy do miski mąkę, formujemy wewnątrz dołek, dodajemy dwa żółtka, łyżkę śmietany, szczyptę soli oraz pokrojone nożem na mniejsze kawałki zimne masło. Następnie wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Kiedy ciasto jest już dobrze zagniecione, wkładamy je do lodówki na około godzinę.
Po godzinie ciasto rozwałkujemy i wykładamy nim dno oraz boki formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy papier do pieczenia i wrzucamy dwie garście fasoli, aby ciasto nie „wstało”. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po piętnastu minutach usuwamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze przez 5 minut.
Farsz na tartę z porami - przepis
Składniki:
- 3 pory
- oliwa
- czosnek
- 3 jajka
- 200 g śmietany 30%
- jogurt naturalny
- opakowanie sera mozzarella
- gorgonzola
- achois
- gruszka
- chipsy cebulowe
Przygotowanie:
Układamy cztery warstwy przekładane ciastem:
1. warstwa: pory na oliwie z czosnkiem
2. warstwa: masa jajeczna: 3 jajka, 200 g śmietany 30%, jogurt naturalny, opakowanie ser mozzarella
3. warstwa: gorgonzola, anchois, gruszka
4. warstwa: chipsy cebulowe rozgniecione
Farsz na tartę ze szpinakiem - przepis
Składniki:
- cebulka karmelizowana
- sok malinowy
- 2 opakowania szpinaku w liściach
- 4 jajka
- słodka śmietanka
- gałka muszkatołowa
- 200 g śmietany 30%
- jogurt naturalny
- opakowanie sera mozzarella
- kozi ser
- pomidorki koktajlowe
- pomidory suszone
- chipsy cebulowe
Przygotowanie:
Układamy cztery warstwy przekładane ciastem:
1. warstwa: cebulka karmelizowana na soku malinowym, liście szpinaku z jajkiem, słodką śmietanką (1/3 szklanki), gałka muszkatołowa
2. warstwa: masa jajeczna zrobiona jak w wyżej
3. warstwa: rolada z sera koziego, pomidorki koktajlowe, pomidory suszone
4. warstwa: chipsy cebulowe
Sernik z przepiśnika babci - przepis Gosi Ohme
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego
- 6 jajek
- 14 dkg masła
- szklanka cukru
- jeden cukier wanilinowy
- 4 gotowane ziemniaki
- bakalie: skórka z pomarańczy, rodzynki, skórka z cytryny
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy na gorącej patelni. Żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy rozpuszczone masło, cukier wanilinowy i 4 gotowane ziemniaki. Dodajemy rodzynki wcześniej rozmoczone oraz skórkę z pomarańczy. Bijemy pianę z 6 białek. Delikatnie łączymy wszystko ze sobą. Pieczemy w 180 st. C przez około 60 minut. Po tym czasie przykrywamy folią aluminiową, by się nie spiekła. Ważne! Sernikowi dajemy odpocząć i wyjmujemy go dopiero po czasie.
Zobacz także:
- Sernik - nasze dobro narodowe. Przepisy Justyny Kowal i Basi Dobrzyńskiej na jedno z najlepszych ciast świata
- Tarty na słodko i słono Davida Gaboriauda - każdy znajdzie coś dla siebie
- Dania na każdą kieszeń z przepisów Kasi Bukowskiej. Z jej pomysłami najesz się do syta za 20 złoty
Autor: Izabela Dorf
Źródło: Karol Gil/Gosia Ohme
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN