Smoothie ciasto marchewkowe według Hanny Stolińskiej

Zdrowy deser owocowy
Fot: Arx0nt / gettyimages.com
Smoothie ciasto marchewkowe to autorski przepis Hanny Stolińskiej. Dietetyczka kliniczna pokazała w Dzień Dobry TVN dania służące poprawie pracy mózgu. Sprawdź, jak przygotować pyszne smoothie o smaku ciasta marchewkowego. 

Smoothie ciasto marchewkowe - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Marchew (posiekana) - 100 g (1 szklanka),
    • banan (mrożony w kawałkach) - 100 g (1/2 szklanki),
      • jogurt grecki - 100 g (1/2 szklanki),
        • niesłodzone mleko waniliowe z nerkowców, migdałów lub zwykłe mleko - 120 g (1/2 szklanki),
          • mrożony ananas - 20 g (1/4 szklanki),
            • orzechy włoskie - 30 g (2 łyżki),
              • płatki kokosowe - 12 g (1 łyżka),
                • cynamon - 1 g (1/4 łyżeczki),
                  • gałka muszkatołowa - szczypta,
                    • rozdrobniona marchewka, kokos, pokruszone orzechy włoskie do posypania.

                      Przepisy Andrzeja Polana

                      Źródło: Dzień Dobry TVN
                      Kulinarna podróż z Polanem
                      Kulinarna podróż z Polanem
                      Szparagowy zawrót głowy
                      Szparagowy zawrót głowy
                      Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                      Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                      Wigilijne potrawy Polana
                      Wigilijne potrawy Polana
                      Pizza a la Polan
                      Pizza a la Polan
                      Kuchnia winogronowa
                      Kuchnia winogronowa

                      Sposób przygotowania smoothie ciasto marchewkowe

                      1. Dodać wszystkie składniki do blendera: marchew (posiekana marchewka gotowana na parze i schłodzona - jeśli nie masz blendera o dużej mocy lub chcesz uzyskać bardzo gładki koktajl dla dzieci), banan, jogurt grecki, mleko nerkowca, ananas, orzechy włoskie (prażone), kokos (jeśli używasz), cynamon i gałkę muszkatołową.
                        1. Miksować do uzyskania gładkości. Posypać dodatkowo posiekaną marchewką, kokosem i/lub zmiażdżonymi orzechami włoskimi według uznania.

                          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                          Zobacz także:

                          Autor: Teofila Siewko

                          Źródło: Hanna Stolińska

                          Źródło zdjęcia głównego: Fot: Arx0nt / gettyimages.com

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości