Finger food na sylwestra: terina rybna z sosem chrzanowym - przepis
Składniki:
- 600 g ryby bez ości (sandacz, miętus lub halibut)
- 200 g łososia wędzonego na zimno
- 120 ml płynnej creme fraiche
- 4 jajka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 pokruszone sucharki
- Masło
- Garść natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
- 8 łyżek kwaśnej śmietany
- 1 łyżka tartego chrzanu ze słoika
- 1 łyżka świeżo startego chrzanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Do serwowania:
- Chleb razowy
- Świeży koperek
- Kapary
- Papryka jalapeno z zalewy
Sposób przygotowania:
- Rybę miksujemy z czosnkiem i cebulą na drobną masę.
- Następnie dodajemy jajka, śmietanę i sucharki. Dalej mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja.
- Dodajemy garść posiekanej natki pietruszki.
- Doprawiamy do smaku według uznania.
- Wnętrze keksówki smarujemy masłem. Wlewamy do niej połowę masy.
- Na pierwszej warstwie układamy kawałki łososia. Wlewamy pozostałą masę. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
- Składniki do sosu łączymy ze sobą.
- Serwujemy na chlebie razowym z sosem chrzanowym i świeżo posiekanym koperkiem oraz kaparami i papryczką jalapeno w formie mini kanapeczek.
Finger food na sylwestra: kęski z sera camembert z żurawiną - przepis
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 opakowanie sera camembert (krążki)
- ½ szklanki konfitury żurawinowej
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 6 gałązek rozmarynu, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 1 jajko
- Kiełki brokuła
Sposób przygotowania:
- Formę do mini muffinów smarujemy masłem.
- Do każdego otworu wkładamy wycięte krążki z ciasta francuskiego (po umieszczeniu w otworze powinny tworzyć koszyczek).
- Na spód wkładamy poł plasterka szynki parmeńskiej, następnie kostkę 2x2cm wyciętą z sera, posypujemy ½ łyżki posiekanych orzechów, układamy po odrobinie konfitury żurawinowej i na wierzchu układamy kawałek rozmarynu.
- Ciasto smarujemy na brzegach roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 15 – 20 minut.
- Serwujemy z kiełkami brokuła oraz ulubionymi bakaliami.
Finger food na sylwestra: krewetki z sałatką krabową w chipsie z papieru ryżowego - przepis
Składniki:
- 16 krewetek tygrysich
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek
- 150 ml białego wina
- 70g zimnego masła
- Natka pietruszki
- Sałatka krabowa:
- 1 opakowanie paluszków krabowych (250g)
- Makaron vermincelli 100g
- 1 świeży ogórek
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ½ słodkiej papryki słodkiej
- Sól do smaku
- ½ pęczka kopru
- 4 arkusze papieru ryżowego
- 500 ml oleju rzepakowego
- Natka pietruszki
- Czerwone papryczki chili
Sposób przygotowania:
- Z krążków papieru ryżowego wycinamy 16 kwadratów 8x8cm. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i gdy osiągnie temp. ok. 160 st. C smażymy po kolei wycięte kwadraty z papieru ryżowego.
- Uwaga! Po włożeniu do gorącego oleju, papier ryżowy od razu spęcznieje. Każdy kwadrat smażymy po kilka sekund i odsączamy na ręczniku papierowym.
- Sałatka krabowa: jajka gotujemy na twardo, makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Ogórek pozbawiamy gniazd nasiennych i siekamy w drobną kostkę, paluszki również drobno siekamy, makaron kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy jogurt oraz majonez i doprawiamy. Odkładamy na bok.
- Krewetki: Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek, następnie dodajemy krewetki i obsmażamy po kilka sekund z każdej strony, dodajemy czosnek posiekany w plasterki, a następnie wlewamy białe wino i redukujemy o połowę. Sos zaciągamy zimnym masłem i odstawiamy na bok. Posypujemy świeżą natką pietruszki.
- Do środka usmażonego chipsa z papieru ryżowego wkładamy 1 łyżkę sałatki krabowej, na wierzchu kładziemy krewetkę, polewamy odrobinę sosu i dekorujemy świeżą natką pietruszki oraz świeżą czerwoną chili.
Finger food na sylwestra: biszkopt z prodiża z bitą śmietaną i kremem angielskim - przepis
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 500 ml śmietany 36%
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka esencji z wanilii
- Sok z 1 mandarynki
Krem angielski:
- 3 żółtka
- 125ml mleka
- 125ml śmietany 36% ( płynnej)
- 3 łyżki cukru
- 1 laska wanilii
Do podania:
- Borówki, maliny, banany, mięta
Sposób przygotowania:
- Biszkopt: białka jajek oddzielamy od żółtek. W dużej misce ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Kiedy żółtka dobrze się połączą, wyłączamy mikser, dodajemy mąkę wymieszany z proszkiem do pieczenia i za pomocą szpatułki dokładnie mieszamy ciasto.
- Prodiż smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą ( nadmiar strząsamy) i wlewamy ciasto. Włączamy prodiż i pieczemy ok. 35 – 40 minut.
- Krem: śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru oraz mascarpone i dalej mieszamy. Dodajemy sok z mandarynki oraz esencję waniliową, wkładamy do lodówki na kilka minut.
- Krem angielski: żółtka ubijamy z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Śmietanę oraz mleko wlewamy do garnka, dodajemy laskę wanilii i gotujemy (uważamy, żeby nie wykipiało). Kiedy mleko będzie gorące, wlewamy odrobinę do ubitych żółtek i dalej ubijamy. Po chwili przelewamy do garna z resztą mleka i śmietany i gotujemy na wolny, ogniu, aż sos osiągnie lekko gęstawą konsystencję.
- Serwujemy: na talerzu układamy kwadratowe kawałki biszkoptu, na wierz układamy krem śmietanowy i polewamy kremem angielskim. Dekorujemy świeżymi owocami.
Zobacz także:
- Z jakimi przekąskami wejść w nowy rok? Sylwestrowa kuchnia Piotra Kucharskiego
- Przekąski na imprezę sylwestrową według przepisu Kręglickich
- Tuńczyk na domowego sylwestra i karnawał. Przepisy Cristiny Catese na tartaletki, spring rollsy i focaccię
- Sylwestrowe przekąski - proste przepisy dla każdego
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Bracia Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Oscar Wong/GettyImages
podziel się: